Behandelingen & onderzoeken

Mictiecystogram bij kinderen

Bij een mictiecystogram worden er röntgenopnamen gemaakt tijdens het plassen. De urinewegen en de blaas komen in beeld.

Om goede foto’s te kunnen nemen, wordt een contrastvloeistof gebruikt.

Voorbereiding

 • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
 • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Voorafgaand aan het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek mag uw kind alles eten en drinken.

De poli-assistente heeft u van tevoren gezegd waar u zich moet melden:

 • bij de poli Kindergeneeskunde of
 • bij de afdeling Dagbehandeling 

Op de afdeling waar u zich met uw kind moet melden, krijgt u uitleg over wat er gaat gebeuren.

Blaaskatheter

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt uw kind een blaaskatheter ingebracht. Dit is een rubber slangetje dat via de penis of het plasgaatje naar de blaas wordt opgeschoven. De medewerker van de afdeling wijst u de kamer waar de kinderarts de katheter inbrengt.

Wat vertelt u uw kind van tevoren?

 • Hoe het onderzoek verloopt.
 • Hoelang het onderzoek duurt.
 • Dat het onderzoek geen pijn doet.

U kunt als ouder bij het hele onderzoek aanwezig zijn, mits u niet zwanger bent.

Onderzoek

Als de katheter is ingebracht, gaat u met uw kind naar de afdeling Radiologie. De radiologisch laborant haalt u en uw kind op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. In de onderzoekskamer gaat uw kind op een onderzoekstafel liggen. Via de ingebrachte katheter spuit de radioloog contrastvloeistof in de blaas. Soms wordt er eerst nog een foto van de buik gemaakt.

Tijdens het vullen van de blaas krijgt uw kind het gevoel dat hij of zij moet plassen. Dat duurt maar een paar minuten en uw kind geeft zelf de grens aan. Wanneer de blaas vol is, maakt de arts foto’s van de volle blaas. Hierna wordt de katheter verwijderd. Dit kan even een onaangenaam gevoel geven.

Uw kind komt vervolgens van de onderzoeksbank af om te plassen in een urinebeker of op een po. Tijdens het plassen worden er opnieuw foto’s gemaakt. Baby’s/zuigelingen blijven op de onderzoekstafel liggen tijdens het plassen. Als uw kind heeft uitgeplast, worden de laatste foto’s gemaakt. Tijdens het onderzoek vertelt de radioloog steeds wat er gaat gebeuren.

Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten. 

Hoe kunt u uw kind helpen?

 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn; als u kalm bent is uw kind ook rustiger.
 • Richt uw aandacht op uw kind; hij/zij heeft uw steun nodig.
 • Volg de aanwijzingen van de laborant op waar u bij uw kind kunt plaatsnemen.
 • U mag tijdens het onderzoek gerust tegen uw kind praten, een liedje zingen of voorlezen.
 • Leg tijdens het onderzoek nog eens uit wat er gebeurt.
 • Stel gerust vragen wanneer u of uw kind iets niet begrijpt.
 • Neem vertrouwd speelgoed en/of een voorleesboekje mee als afleiding. Voor een baby is voeding of een speen vaak een goede manier om het kind rustig te houden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag uw kind weer gewoon eten en drinken. 

Nazorg

Na het onderzoek kan het plassen wat pijnlijk zijn. Soms komt er ook wat bloed mee. Dit gaat vanzelf weer over. U kunt het branderige gevoel verzachten door uw kind te laten plassen in een badje met lauw water.

Het is belangrijk dat uw kind na het onderzoek extra drinkt. Hierdoor wordt de contrastvloeistof, via de urine snel uit het lichaam verwijderd.

Neem contact op met uw kinderarts:

 • Als uw kind de dag(en) na het onderzoek nog klaagt over pijn bij het plassen en/of over buikpijn.
 • Als uw kind koorts krijgt (39 graden of hoger).

Meer informatie

Als uw kind tijdens de voorbereiding thuis of in het ziekenhuis vragen heeft die u niet kunt beantwoorden, spreek dan af dat u die vragen samen zult stellen aan degene die het onderzoek doet.

Kinderwebsite

Wij adviseren u samen met uw kind de speciaal voor kinderen ontwikkelde kinderwebsite te bekijken. Op www.antoniuskids.nl kan uw kind op spelenderwijs kennismaken (lezen en luisteren) met ons ziekenhuis en de medewerkers. Verder zijn er fotoverhalen, filmpjes en kleurplaten. De website heeft speciale pagina’s voor kinderen van 0-6 en 6-12 jaar en voor tieners.

Gerelateerde informatie

Code BT 34-O

Terug naar boven