Behandelingen & onderzoeken

Poliklinische training bij hartfalen

Het hart kan door verschillende oorzaken kracht verliezen en minder goed pompen. Als de pompkracht tekortschiet, heet dat hartfalen. Fysiotherapie bij (chronisch) hartfalen is bedoeld voor mensen die door deze aandoening conditie hebben ingeleverd en door de cardioloog of de poli Hartfalen zijn doorverwezen deel te nemen aan het beweegprogramma. 

Behandeling

Het beweegprogramma

Het doel van het beweegprogramma is om beter te leren omgaan met de gevolgen van chronisch hartfalen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de energieverdeling gedurende de dag, het verbeteren van de algehele conditie, opbouw van spierkracht en het verminderen van kortademigheid.

Het overwinnen van angst voor het bewegen of het leren kennen van de lichamelijke grenzen kunnen ook belangrijke doelen voor u zijn.

Multidisciplinaire aanpak

Bij het beweegprogramma zijn onderstaande disciplines betrokken: 

  • de cardioloog
  • de hartfalenpoli
  • de fysiotherapeut
  • de diëtist
  • de medisch maatschappelijk werker
  • de apotheker

Deze multidisciplinaire aanpak is gebaseerd op de nieuwe richtlijnen van de Hartstichting.

Elke discipline van het hartfalenteam heeft aandacht voor een ander belangrijk aspect van hartfalen, zoals risicofactoren, lichaamsbeweging, gezonde voeding, en maatschappelijke en emotionele gevolgen. Een aandoening aan het hart grijpt namelijk in op meerdere facetten van het leven. 

Informatiebijeenkomsten

Naast het bewegingsprogramma kunt u samen met uw partner in overleg met de Hartfalenpoli ook informatiebijeenkomsten over hartfalen volgen. Wilt u hieraan deelnemen? Overleg dan met de hartfalenverpleegkundige op de Hartfalenpoli.

Meer informatie

Websites

Gerelateerde informatie

Code FYS 56-B

Terug naar boven