Behandelingen & onderzoeken

Radiofrequente ablatie (RFA) van een schildkliernodus

Bij radiofrequente ablatie wordt een schildkliernodus verhit door energie van radiogolven.

Een nodus is goedaardig weefsel in of aan de schildklier wat harder groeit dan de rest van het schildklierweefsel waardoor er een knobbel of verdikking is ontstaan. Door deze behandeling sterft het weefsel van deze nodus af. De nodus krimpt hierdoor langzaam en blijft er uiteindelijk een inwendig litteken over.

Voorbereiding

Belangrijke instructies

U moet voorafgaande aan de ingreep 4 uur nuchter zijn. Wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt, kan het nodig zijn hier vooraf mee te stoppen. Meldt het bij uw arts wanneer u deze gebruikt. Ook kan het nodig zijn om voorafgaande aan de opname bloed te laten prikken ter controle.

Dagbehandeling

Voor deze behandeling is het nodig dat u kortdurend wordt opgenomen op de dagbehandeling. U krijgt bericht hoe laat u in het ziekenhuis wordt verwacht en waar u zich mag melden.

Voorbereiding op de ingreep

Op de afdeling krijgt u ter voorbereiding op het onderzoek Paracetamol en Oxazepam (een rustgevend medicijn). Daarnaast krijgt u een speciaal jasje aan dat u tijdens de behandeling kunt dragen. Uw ondergoed en sokken kunt u aanhouden, de rest van uw kleding en uw sieraden moet u uitdoen. In het bed wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Allergieën

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.

Make-up

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Kleding

 • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
 • Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
 • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Behandeling

Interventie-radioloog

De RFA van de schildkliernodus wordt uitgevoerd door een interventie-radioloog. Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel met het hoofd iets achterover. Op elk been wordt een aardingssticker (een soort grote 'plakker') aangebracht. De hals wordt op de plek van de schildklier gedesinfecteerd en afgedekt met steriele doeken. De interventieradioloog geeft door middel van een prik de lokale verdoving.

Echografie

De interventie-radioloog bepaalt met echografie de locatie van de schildkliernodus. Ook tijdens de behandeling zal worden gekeken met echografie om zeker te zijn dat de naald zich op de juist plaats bevindt.

Speciale naald

De radioloog prikt vervolgens de zwelling aan met een speciale naald. Doordat het puntje van deze naald telkens even kort wordt verwarmd, gaan de cellen van de schildkliernodus stuk. De naald wordt steeds een klein stukje verplaatst, totdat de hele nodus is behandeld.

30 minuten

Tijdens de procedure mag u gewoon praten en slikken. Wanneer de behandeling klaar is, wordt de naald verwijderd en een pleister op het prikgaatje geplakt. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Nazorg

Terug naar de dagbehandeling

Na de behandeling gaat u terug naar de dagbehandeling. Op de afdeling is steeds iemand in de buurt om te controleren of alles goed met u gaat. U mag dan weer gewoon eten en drinken. U blijft nog een paar uur op de dagbehandeling om bij te komen van de ingreep. De interventieradioloog controleert u nog voor u naar huis toe gaat.

Niet zelf rijden en rustig aan doen

U mag niet zelf naar huis rijden of machines bedienen na de behandeling. Wij adviseren 48 uur na de behandeling rustig aan te doen, niet te sporten en niet zwaar te tillen.

Pijnlijke hals

De hals kan nog een aantal dagen pijnlijk zijn. Indien gewenst kunt u hiervoor Paracetamol innemen maximaal 4x 1000 mg per dag. Daarnaast kan er ook een kleine blauwe plek ontstaan, dat is normaal.

Wanneer neemt u contact op?

Bij een grote bloeduitstorting, ernstige pijn, koorts of als u zich niet goed voelt en het vermoeden heeft dat dit met de behandeling te maken heeft, neemt u contact op met de afdeling Radiologie T 088-320 80 00 tijdens kantoortijden. Buiten werktijden kunt u bellen met de spoedeisende hulp: T 088 320 33 00.

Uitslag

De uitslag van de behandeling krijgt u van uw behandelend arts. Het verslag van bepaalde behandelingen kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.

Meer informatie over uw medicijnen?

U kunt met vragen over uw medicijnen altijd terecht bij uw arts, apotheker of verpleegkundige.

Betrouwbare aanvullende informatie over medicijnen vindt u op deze websites:

 • Apotheek.nl: voor heldere schriftelijke informatie.
 • Kijksluiter.nl: voor duidelijke animatiefilmpjes over veelgebruikte medicijnen. Na het invullen van enkele gegevens ontvangt u een inlogcode. 

Expertise en ervaring

Expertise en Ervaring (Radiologie)

De afdeling Radiologie heeft een breed onderzoeksaanbod. Onze radiologen hebben uitgebreide ervaring met en expertise op het gebied van verschillende diagnostische onderzoeksmethodes. Wij beschikken over geavanceerde beeldvormende technieken waardoor wij zowel hoogcomplexe als laagcomplexe zorg kunnen aanbieden.

Gespecialiseerde specialisten

Ons team bestaat uit een groot aantal radiologen die allemaal hun eigen subspecialisme hebben, zoals:

 • Abdomen (radiologisch onderzoek van de buik);
 • Cardio thoracale radiologie (radiologisch onderzoek van het hart- en de longen);
 • Interventieradiologie;
 • Mammaradiologie (radiologisch onderzoek van de borst)
 • Musculoskeletale radiologie (radiologisch onderzoek van het skelet en de spieren);
 • Neuro/Hoofd- en hals radiologie

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code BT 93-B

Terug naar boven