Behandelingen & onderzoeken

RF-facetbehandeling

Pijn in de steungewrichtjes (facetgewrichtjes) in de wervelkolom kan behandeld worden door de zenuwbanen te verwarmen met radiofrequente stroom (RF). De behandeling kan plaatsvinden in de nek, borstkas of lage rug.

Voorbereiding

Antistollingsmiddelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.

Allergie

Als u allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen, meld dit dan voor de ingreep aan ons. Een allergische reactie op een van deze middelen kan namelijk leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid en bloeddrukdaling en kan ernstige gevolgen hebben.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Eten en drinken

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor de RF-behandeling. U mag van tevoren gewoon eten en drinken, tenzij de arts u iets anders geadviseerd heeft.

Vervoer regelen

U mag na de behandeling niet deelnemen aan het verkeer (auto, fiets, enzovoort) of zelfstandig naar huis. Het is daarom noodzakelijk dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt na de behandeling.

Rolstoel

Graag een van de rolstoelen meenemen die bij de hoofdingang staan. Deze kan nodig zijn om u na de behandeling weer naar de auto te brengen.

Vaccinatie

Er moet minimaal 2 weken tussen een vaccinatie en de behandeling zitten. Dit betekent dat u in de 2 weken voor de behandeling geen vaccinatie mag krijgen. Ook mag u pas minimaal 2 weken na de behandeling een vaccinatie krijgen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Op de pijnbehandelkamer

 • De behandeling vindt plaats op een pijnbehandelkamer. De behandeling kan gedaan worden door een anesthesioloog-pijnspecialist, een anesthesioloog in opleiding tot pijnspecialist of door een arts in opleiding tot anesthesioloog.
 • U neemt plaats op de onderzoekstafel.
 • De arts verdooft de huid rondom de te behandelen plek.
 • Met behulp van röntgen plaatst de arts naalden op de juiste plaats.
 • Hij of zij controleert of de naalden op de juiste plek zitten door het geven van teststroompjes.
 • Daarna worden de naalden verwarmd door radiofrequente stroom (RF). Warmte heeft invloed op de pijngeleiding. Meestal zorgt deze behandeling daardoor voor een vermindering van de pijn.

Duur behandeling

De behandeling duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Daarna gaat u terug naar de patiëntenkamer. Als alles goed gaat mag u even later weer naar huis toe. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt bij elkaar tussen de 45 minuten en 2 uur.

Nazorg

Bijwerkingen

 • Minder gevoel in de huid

Als gevolg van de behandeling kunt u tijdelijk minder gevoel hebben in de huid in de buurt van de behandelde facetgewrichten. In de loop van enkele weken keert het gevoel vanzelf weer terug.

 • Napijn

Na de behandeling kunt u napijn hebben. Deze pijn kan enkele weken aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter. Als dit niet voldoende helpt, kunt u contact opnemen met de anesthesioloog of met uw huisarts.

 • Kortademigheid

Neem ook contact op met uw arts als u na de behandeling last krijgt van kortademigheid.

Resultaat

Pas na ongeveer 2 maanden is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. Maar het is goed mogelijk dat u al eerder merkt dat de pijnklachten verminderen. Soms is een aanvullende behandeling nodig. Uw arts bespreekt dit verder met u.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PP 12-B

Terug naar boven