Behandelingen & onderzoeken

Sedatie bij een bronchoscopie

U krijgt binnenkort een onderzoek van de longen. Hier vindt u meer uitleg over de sedatie die u krijgt tijdens de bronchoscopie.

Bij een onderzoek dat onder sedatie plaatsvindt, krijgt u medicijnen die ervoor zorgen dat u een behandeling, ingreep of onderzoek kunt ondergaan zonder stress, angst of pijn. Tijdens het onderzoek krijgt u een slaapmiddel via een infuusnaaldje. Door dit slaapmiddel valt u in een lichte slaap. Sedatie is geen narcose, u hoeft dus niet beademd te worden.

De meeste mensen herinneren zich naderhand weinig tot niets van het onderzoek.

Voorbereiding

Niet eten en drinken voor het onderzoek

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u een aantal uren voor het onderzoek niets meer mag eten en drinken. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groot dat er tijdens de ingreep, eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan de voorschriften houdt van de informatie die u heeft gekregen over de bronchoscopie. Deze informatie kunt u ook lezen op onze webpagina: Bronchoscopie. Lees deze informatie zorgvuldig door!

Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om het onderzoek niet door te laten gaan!

Medicijnen

Gebruikt u ‘s ochtends medicijnen? Dan mag u deze ’s ochtends innemen vóór 08.00 uur met zo min mogelijk water. Bent u diabetespatiënt? Dan zal de longarts u informeren over uw medicijngebruik voor het onderzoek.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom® of Marcoumar®, Apixaban® of Rivaroxaban® of clopidogrel®? Laat dit dan van tevoren weten aan de longarts of verpleegkundige. Uw bloed mag namelijk niet te ‘dun’ zijn voor dit onderzoek. Bij gebruik van bepaalde bloedverdunners wordt de ochtend voor het onderzoek bij u bloed geprikt. Zo kunnen wij zien hoe dun uw bloed is.

Begeleiding

U wordt volledig in slaap gebracht, dus u mag na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Het is noodzakelijk dat u vooraf regelt dat er iemand is die u naar huis brengt na het onderzoek.

Ook in de nacht kunnen er nog complicaties optreden, dus zorg ervoor dat u niet ‘s nachts alleen bent.

Uw begeleider kan tijdens het onderzoek (ongeveer 2 uur) in het ziekenhuis of elders op u wachten.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de polikliniek Longziekten.

Onderzoek

Voorbereiding onderzoek

Preoperatieve Screening

Voorafgaand aan de bronchoscopie met laser heeft u een afspraak bij de Preoperatieve Screening (poli Anesthesiologie). Daar heeft u een gesprek met een anesthesioloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in pijnstilling en het toedienen van narcose (slaapmiddel). Hij/zij beoordeelt of u veilig in slaap gebracht kunt worden.

Het onderzoek

  • De longverpleegkundige komt u halen in de wachtruimte en brengt u naar de voorbereidingsruimte van de longbehandelkamer.
  • Daar mag u plaatsnemen op een bed en krijgt u, ter voorbereiding op de bronchoscopie, van de longverpleegkundige eerst de keelverdoving.
  • U krijgt ook een infuusnaald in uw hand of arm. Door deze naald krijgt u later het slaapmiddel toegediend dat voor de sedatie zorgt.
  • Wij brengen u vervolgens in uw bed naar de longbehandelkamer.
  • Daar wordt u door de sedatie-praktijkspecialist in slaap gebracht.
  • Uw hartslag en zuurstofgehalte worden gemeten. Soms kan het nodig zijn om u wat extra zuurstof te geven. Dit merkt u dan ook bij het wakker worden.

Uitslaapkamer

Als u sedatie heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de slaapmedicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 uur in uw bed, op de uitslaapkamer van het operatiecomplex. Ter controle blijft u daarna nog 2 uur op verpleegafdeling 5A totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze uitslaaptijd wordt ook uw hartslag en zuurstofgehalte gemeten.

Duur onderzoek

In totaal duurt het onderzoek en het uitslapen ongeveer 4 uur. De keelverdoving duurt ongeveer 45 minuten. De bronchoscopie zelf en het in slaap brengen, ongeveer 20 minuten. Op de uitslaapkamer verblijft u 1 uur en op de verpleegafdeling verblijft u 2 uur.

Na het onderzoek

Hoe voelt u zich na het onderzoek?

Na het onderzoek kunt u nog enkele uren suf zijn en mogelijk kunt u zich het onderzoek niet (helemaal) herinneren. De slaapmedicijnen die u heeft gekregen, kunnen uw reactievermogen beïnvloeden.

Uw begeleider

Uw begeleider wordt gebeld door de verpleegafdeling als u daar bent gearriveerd. Dit is ongeveer 2 uur nadat u bent opgehaald uit de wachtkamer bij route 6. Op de verpleegafdeling mogen maximaal 2 bezoekers bij u zijn.

Dit betekent dat u tot de volgende morgen:

  • niet alleen naar huis mag, ook niet met taxi of openbaar vervoer;
  • niet zelf mag deelnemen aan het verkeer, niet autorijden of fietsen, enzovoorts;
  • niet mag werken en geen machines mag bedienen;
  • geen belangrijke beslissingen kunt nemen;
  • geen slaapverwekkende en rustgevende middelen en geen alcohol mag gebruiken;
  • de eerste nacht niet alleen thuis mag zijn.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Het voordeel van sedatie is dat u niets tot niet veel van het onderzoek merkt. Het onderzoek zou anders onprettig kunnen zijn. Een nadeel is dat u enkele uren suf bent. Het kan gebeuren dat u zich het onderzoek en een korte periode daarna niet kunt herinneren. In zeldzame gevallen kunnen er door het slaapmiddel problemen ontstaan met de ademhaling of hartfunctie. Dit komt gemiddeld voor bij 3 op de 1.000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed met medicijnen of extra zuurstof te behandelen.

Nazorg

Klachten

Hiervoor verwijzen wij u naar de informatie die u heeft gekregen over de bronchoscopie.

Uitslag onderzoek

Het duurt 5 tot 7 werkdagen voordat alle uitslagen van het onderzoek er zijn. De longarts bepaalt op basis daarvan of er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn. De longarts spreekt met u af wanneer de uitslag besproken wordt.

Contact opnemen

  • Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact op tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.

  • Heeft u lichamelijke klachten na het onderzoek/de behandeling en maakt u zich zorgen?

Dan kunt u de eerste 24 uur na uw onderzoek/behandeling tijdens kantooruren contact opnemen met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00. Buiten kantooruren kunt u contact leggen met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00. Daarna neemt u contact op met uw huisarts of de huisartsenpost in uw regio.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code LBK 02-O

Terug naar boven