Behandelingen & onderzoeken

Bronchoscopie onder sedatie

Binnenkort krijgt u een onderzoek dat onder sedatie (roesje) plaats vindt. De sedatiespecialist zorgt ervoor dat u (via een infuus) een slaapmiddel toegediend krijgt, zodat u niets merkt van het onderzoek. 

Voorbereiding

Eten en drinken (nuchter zijn)

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u een aantal uren voor het onderzoek niets meer mag eten en drinken. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groot dat er tijdens de ingreep, eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om het onderzoek niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.
  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Medicijnen

Uw medicatie mag u voor 07.00 uur innemen met een klein beetje water. Wij raden u aan om uw inhalators (pufjes) wel te gebruiken zoals u dat gewend bent.

Diabetes

Bent u diabetespatiënt? Het gebruik van uw medicijnen is met u besproken door de longarts of verpleegkundige. Is dit niet besproken? Neem dan contact op met poli Longgeneeskunde via T 088 320 14 00.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom® of Marcoumar®, Apixaban® of Rivaroxaban® of clopidogrel®? Dit kan gevolgen hebben voor het onderzoek.

Het gebruik van bloedverdunners is met u besproken door de longarts of verpleegkundige. Is dit niet met u besproken? Neem dan contact op met poli Longgeneeskunde via T 088 320 14 00.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact met de longbehandelkamer via T 088 320 16 08. De behandelkamer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 16:30 uur.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Preoperatieve Screening (POS)

Voorafgaand aan de bronchoscopie heeft u een (telefonische) afspraak bij de Preoperatieve Screening (poli Anesthesiologie). Tijdens dit gesprek wordt beoordeeld of u veilig in slaap gebracht kunt worden.

Het onderzoek

  • U meldt zich op de afgesproken tijd bij route 6 op locatie Utrecht.
  • De longverpleegkundige komt u halen uit de wachtruimte en brengt u naar de voorbereidingsruimte van de longbehandelkamer.
  • Daar mag u plaatsnemen op een bed en krijgt u, ter voorbereiding op de bronchoscopie, van de longverpleegkundige eerst de keelverdoving.
  • U krijgt ook een infuusnaald in uw hand of arm. Door deze naald krijgt u later het slaapmiddel toegediend dat voor de sedatie zorgt.
  • Dan wordt u door de sedatie-praktijkspecialist in slaap gebracht.
  • Uw hartslag en zuurstofgehalte worden gemeten. Soms kan het nodig zijn om u wat extra zuurstof te geven. Dit merkt u dan ook bij het wakker worden.

Uitslaapkamer

Na het onderzoek verblijft u nog 1 uur op de Dagbehandeling Algemeen ter observatie. Tijdens deze uitslaaptijd wordt uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte gemeten. Als deze in orde zijn, kan u in overleg met uw verpleegkundige, uw begeleider bellen om u op te halen bij route 6.  

Duur onderzoek

In totaal bent u ongeveer 2 uur in het ziekenhuis.

Belangrijke informatie voor na het onderzoek:

  • U mag de eerste nacht niet alleen thuis zijn.
  • U mag niet alleen naar huis, ook niet met taxi of openbaar vervoer;
  • U mag niet zelf deelnemen aan het verkeer, niet autorijden of fietsen, enzovoorts;
  • U mag niet werken en geen machines mag bedienen;
  • U kunt geen belangrijke beslissingen nemen;
  • U mag geen slaapverwekkende en rustgevende middelen en alcohol gebruiken;

Nazorg

Klachten na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u tijdelijk klachten ervaren zoals hoesten, irritatie van de keel en zich wat benauwder voelen dan voorheen. Deze klachten kunnen ongeveer 24 uur aanhouden. Binnen die 24 uur kunt u ook koorts ontwikkelen. Hiervoor mag u 2 paracetamol innemen. Bij aanhoudende klachten kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Ook kunt u een spoortje bloed ophoesten. Als dit meer is dan een half kopje helder bloed, neem dan direct contact op met uw huisarts(post). Vermeld hierbij dat u een bronchoscopie heeft gehad.

Uitslag onderzoek

Bij uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een formulier mee met informatie over het vervolg.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met de longbehandelkamer via T 088 320 16 00.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code LBK 02-O

Terug naar boven