Behandelingen & onderzoeken

Sedatie bij endoscopisch onderzoek

U krijgt binnenkort een endoscopisch onderzoek in het St. Antonius Ziekenhuis. Voor dit onderzoek krijgt u een sedatie, ook wel een ‘roesje’ genoemd. 

Een roesje is geen narcose! U hoeft dus niet beademd te worden. Als u een roesje krijgt, dan betekent dit dat u voor het onderzoek op de behandelkamer een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl) krijgt via een infuusnaaldje.

De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommige mensen veroorzaakt het geen echte slaap maar wel ontspanning. De meeste patiënten herinneren zich naderhand weinig tot niets van het onderzoek.

Het doel van een roesje is om het onderzoek comfortabel te laten verlopen. Het doel is niet om de patiënt te laten slapen.

Voorbereiding

Als u een roesje krijgt vragen wij u onderstaande voorbereidingen te treffen.

Nagellak en gelnagels

Wij verzoeken u om nagellak en gelnagels voor het onderzoek te verwijderen.

Medicijnen

Zorg dat u een lijst meeneemt naar het ziekenhuis met de medicijnen die u gebruikt. Belangrijk voor ons om vooraf te weten is of u bloedverdunners, medicatie voor suikerziekte (diabetes) of antibiotica gebruikt. In de specifieke informatie over het onderzoek dat u moet ondergaan vindt u meer informatie over waar u rekening mee moet houden als het gaat om medicijnen.

Begeleider

Bij het krijgen van sedatie mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden of anders deelnemen aan het verkeer. Het is daarom noodzakelijk dat u vooraf regelt dat iemand u vanaf de polikliniek naar huis brengt na het onderzoek.

Het is voor u prettig als er iemand met u mee komt. Deze begeleider kan in het ziekenhuis op u wachten. Indien nodig, kan hij/zij meeluisteren naar de informatie die u na het onderzoek krijgt.

Nuchter zijn

Als u een roesje krijgt, is het belangrijk dat u nuchter bent voor het onderzoek of de behandeling. Dit betekent dat u een aantal uren voor de ingreep niets meer mag eten en drinken. Voor specifieke informatie hierover verwijzen wij u naar de informatie die u heeft gekregen over het betreffende endoscopische onderzoek dat u ondergaat. Lees deze informatie zorgvuldig door.

Onderzoek

Het onderzoek

Het endoscopisch onderzoek vindt meestal plaats op de Endoscopiekamer. U wordt opgehaald door de endoscopieverpleegkundige. Bij binnenkomst in de Endoscopiekamer mag u plaatsnemen op een bed. Kort voor het onderzoek heeft u op de uitslaapkamer een infuusnaald in uw hand of arm gekregen. Door deze naald krijgt u in de behandelkamer een slaapmiddel en soms ook een pijnstiller toegediend. U wordt hier slaperig van en heeft daardoor meestal weinig last meer van het onderzoek.

Uw hartslag en zuurstofgehalte worden gedurende het onderzoek gemeten via een knijpertje op uw vinger; dit is pijnloos. Soms kan het nodig zijn om wat extra zuurstof te geven. Hiervoor krijgt u dan een slangetje in uw neus.

Na het onderzoek

Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.

Na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Het is de bedoeling dat u zelf iets te eten meeneemt van thuis. Wij kunnen u alleen voorzien van thee en koffie en eventueel bouillon.

Nazorg

Naar huis

Na het onderzoek kunt u nog enkele uren suf zijn en mogelijk kunt u zich het onderzoek niet (helemaal) herinneren. De medicijnen die u heeft gekregen, kunnen uw reactievermogen beïnvloeden. U mag na het onderzoek daarom ook niet zelf naar huis (ook niet met taxi of openbaar vervoer).

Verder betekent dit dat u tot 24 uur na het onderzoek:

  • niet actief mag deelnemen aan het verkeer, niet autorijden of fietsen, enz;
  • niet mag gaan werken en geen machines mag bedienen;
  • geen slaapverwekkende en rustgevende middelen en geen alcohol mag gebruiken.

Risico's en complicaties

Het voordeel van een roesje is dat u niet veel van het onderzoek merkt. Het onderzoek zou anders onprettig kunnen zijn. Een nadeel is dat u enkele uren suf bent. Het kan gebeuren dat u zich het onderzoek en een korte periode daarna niet kunt herinneren.

In zeldzame gevallen kunnen er door het slaapmiddel problemen ontstaan met de ademhaling of hartfunctie. Dit komt gemiddeld voor bij 3 op de 1.000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed met medicijnen of extra zuurstof te behandelen.

Contact afdeling Endoscopie

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact leggen met onze afdeling Endoscopie, via T 088 320 55 00 of afdeling Maag-darm-Leverziekten via T 088 320 56 00.

Gerelateerde informatie

Code END 22-O

Terug naar boven