Behandelingen & onderzoeken

Thuismonitoring bij verhoogde bloeddruk

Door middel van het zwangerschapshypertensie thuismonitoringsprogramma kunnen zwangeren met een (hoog risico op) te hoge bloeddruk thuis hun bloeddruk meten en vragenlijsten over hun gezondheid invullen.

Dit thuismonitoringsprogramma is ontwikkeld in samenwerking met leverancier Luscii. Via de Luscii app controleert het centrale thuismonitoringsteam dagelijks de ingevulde bloeddrukken en vragenlijsten. Zwangeren maken gebruik van een handige draadloze bloeddrukmeter.

Voorbereiding

Voor wie?

Het programma is bestemd voor zwangere vrouwen met een van de volgende aandoeningen:

  • Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) in een eerdere zwangerschap
  • Chronisch hoge bloeddruk (pre-existente hypertensie)
  • Nieraandoeningen
  • Hartaandoeningen
  • Hoge bloeddruk in de huidige zwangerschap < 34 weken (zwangerschapshypertensie)

De verloskundige of arts-assistent op de polikliniek Geboortezorg beoordeelt of je in aanmerking komt voor het thuismonitoringsprogramma.

Vanaf 12 weken zwangerschap

Vanaf 12 weken zwangerschapsduur kunnen zwangeren starten met deze methode. Zwangeren worden verzocht om dagelijks voor 10.00 uur hun bloeddruk in te sturen.

Bij een bloeddruk >140 (bovendruk) of >90 (onderdruk) moeten de zwangeren ook een korte vragenlijst over hun gezondheid invullen in de app. Daarnaast is het prettig dat cliënten in de app informatie kunnen lezen over een hoge bloeddruk en zwangerschap.

Behandeling

De gegevens worden via het elektronisch patiëntendossier ingelezen en beoordeeld door de klinisch verloskundige van St. Antonius Geboortezorg. 

Instructie en monitoring door zorgverleners

De gynaecoloog, arts-assistent of klinisch verloskundige meldt de zwangere aan voor de thuismonitoring. De zwangere krijgt aansluitend instructie over het gebruik van dit programma door een verpleegkundige van team Thuismonitoring. Indien nodig, overleggen de betrokken zorgverleners met elkaar op basis van de ontvangen metingen of en welke actie richting de zwangere nodig is en nemen zij uiteraard contact op.

Minder ziekenhuisbezoek, echo's en opnames

Het thuismonitoringsprogramma maakt zo adequaat ingrijpen mogelijk waarbij onnodig ziekenhuisbezoek, minder echo's en zelfs opnames kunnen worden voorkomen.Door het gebruik van een app in combinatie met een bloeddrukmeter voor thuis en een aantal afspraken op de polikliniek wordt ernaar gestreefd om de zwangeren minder vaak de polikliniek te laten bezoeken, door beter inzicht te verkrijgen in de bloeddrukken thuis. Dit is veel minder belastend voor de zwangere.

Nazorg

Voor afspraken en vragen

Als je een afspraak wilt maken of een vraag hebt over de metingen of de zwangerschap kun je op maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17. 00 uur bellen naar de polikliniek Geboortezorg T 088-320 64 00. Vraag naar de klinisch verloskunde of arts-assistent (zij kunnen de metingen inzien).

Bij spoed, begin bevalling of dringende vragen

Bij spoed, begin van de bevalling of dringende vragen buiten kantoortijden kun je bellen met: T  088 - 320 64 11.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden.

Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk.

Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Meer informatie

Eerder onderzoek naar thuismonitoring van de hoge bloeddruk bij de zwangeren toont aan dat zwangeren meer vrijheid en flexibiliteit ervaren. Daarnaast leidt het thuismonitoren tot minder polibezoeken en opnames. Bovendien blijkt het ook goedkoper.
Lees hier meer informatie over de studie.

Lees hier meer informatie over een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap .

Gerelateerde informatie

Code GEB 48-B

Terug naar boven