Behandelingen & onderzoeken

Zoutbelastingtest

Hyperaldosteronisme confirmatietest

De zoutbelastingtest wordt gedaan om te kijken of uw bijnieren te veel van het hormoon 'aldosteron' aanmaken. Aldosteron speelt een belangrijke rol in de water- en zouthuishouding en het reguleren van de bloeddruk. Bij een te hoog gehalte aan aldosteron kan er een verhoogde bloeddruk en een te laag gehalte aan kaliumzout in het lichaam ontstaan. Dit wordt ook wel hyperaldosteronisme genoemd.

Voorbereiding

Eten en drinken (nuchter zijn)

Op de dag van het onderzoek mag u een licht ontbijt eten. Denk bijvoorbeeld aan een kop thee met een beschuit met jam. Daarna mag u niets meer eten en drinken tot het einde van de test.

Als u diabetes hebt, laat dit dan aan de verpleegkundige weten.

Medicijnen

Voor dit onderzoek moet u soms een tijdje stoppen met bepaalde bloeddruk regulerende medicijnen. Dit krijgt u van uw arts te horen. Eventuele andere medicatie mag u wel innemen.

Bent u bekend met hartfalen? Geef dit ook door aan de verpleegkundige.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

U wordt opgenomen op de dagbehandeling. De verpleegkundige brengt een infuus in waaruit 1 buisje bloed wordt afgenomen. Het kaliumgehalte in het bloed wordt bepaald. Als blijkt dat deze waarde te laag is, moet u wat kaliumdrank drinken. Dit duurt ongeveer een uur.

Vervolgens worden 4 buisjes bloed afgenomen uit het infuus. Hierna krijgt u 2 liter vocht via het infuus, verdeeld over 4 uur. De verpleegkundige meet elk halfuur uw bloeddruk. Daarna wordt opnieuw bloed afgenomen uit het infuus. Na de laatste bloedafname wordt het infuus verwijderd en krijgt u wat te eten en drinken.

Tijdens het onderzoek ligt u achterovergeleund op de behandelstoel, maar u kunt tussendoor wel naar het toilet. Het laatste uur van het onderzoek mag u niet van de stoel afkomen.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal meestal 5 uur en 30 minuten.

Nazorg

Uitslag

De uitslag krijgt u van uw arts op de poli. Dit is meestal na een week. De afspraak hiervoor krijgt u na het onderzoek mee van de verpleegkundige.

Bijwerkingen

Bij een verminderde pompkracht van het hart (bijvoorbeeld bij hartfalen), kan het zijn dat een deel van het vocht wat u krijgt, achterblijft bij de longen. Daardoor is er een kans op benauwdheid. De verpleegkundige houdt dit tijdens het onderzoek in de gaten. Het onderzoek heeft verder geen bijwerkingen.

Meer informatie

Websites:

Documentaire

Ook kunt u een mini-documentaire op YouTube kijken van Bijnierzieken over primair hyperaldosteronisme.

Gerelateerde informatie

Code INT 92-O

Terug naar boven