Behandelingen & onderzoeken Chirurgie

Galblaasoperatie

Bij klachten door galstenen is het nodig om de hele galblaas met de galblaasstenen te verwijderen (cholecystectomie). Dat kan op twee manieren: met een kijkoperatie (een laparoscopische galblaasoperatie) of met een klassieke galblaasoperatie. Alle operaties gebeuren onder algehele narcose.

De chirurg bespreekt altijd welke methode het beste past bij de situatie van de patiënt. De voorkeur gaat uit naar de kijkoperatie, omdat deze het minst belastend is. Maar er kunnen omstandigheden zijn (bijvoorbeeld als er sprake is van een ernstig ontstoken galblaas) waarin een conventionele operatie beter is.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Regel hulp vooraf

Het is handig om familie en/of vrienden te vragen of zij u na de operatie kunnen helpen met de zwaardere huishoudelijke taken.

Thuiszorg

Als u geen familie of vrienden kunt regelen, win dan alvast informatie in bij de instelling van gezinszorg in uw woonplaats. Doe dit zodra u weet wanneer u precies wordt opgenomen. Zij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden van huishoudelijke hulp en de kosten.

Gebruik van bloedverdunnende medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dan moet u hier, in overleg met uw arts, voor de ingreep soms tijdelijk mee stoppen. Uw arts geeft aan hoelang van tevoren u met de medicijnen moet stoppen. Het is belangrijk dat u ook aan de Trombosedienst doorgeeft dat u  een aantal dagen met uw medicijnen stopt. Voor de ingreep controleren we uw bloed. Is uw bloed dan nog te dun, dan kan de ingreep niet doorgaan en plannen we met u een nieuwe afspraak.

Kleding

  • Draag makkelijk zittende kleding, die u makkelijk kunt aan- en uittrekken.
  • Neem voldoende (nacht)kleding, ondergoed en een paar warme sokken mee.
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Eten en drinken (nuchter zijn)

De operatie gebeurt onder algehele narcose. U moet daarom voor de operatie nuchter zijn. Dat wil zeggen: u mag een aantal uren voor de operatie niet meer eten of drinken. 


  • Wordt u tussen 7.00 en 13.00 uur opgenomen, dan mag u vanaf 0.00 uur geen vast voedsel meer eten. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Niet toegestaan zijn melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol.

  • Wordt u na 13.00 uur opgenomen, dan mag u vóór 7.00 uur ’s morgens nog een licht ontbijt nuttigen (beschuit met jam en een kop thee). Geen zwaar/vet ontbijt. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol zijn niet toegestaan.

In het geval dat u zich niet aan bovenstaande regels houdt kan uw operatie of ingreep niet doorgaan.

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, bijvoorbeeld voor jodium of pleisters.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Kijkoperatie galblaas

De galblaas wordt in principe en bij voorkeur verwijderd met een kijkoperatie (laparoscopische operatie)

De chirurg maakt 4 kleine sneetjes van een centimeter in de buik. Met behulp van een camera en speciale instrumenten wordt de galblaas losgemaakt en verwijderd. Het voordeel van deze methode ten opzichte van de klassieke operatie is dat de patiënt minder pijn heeft, sneller herstelt en na een tijdje nagenoeg geen littekens meer heeft.

Duur operatie

De operatie duurt 30 minuten tot 60 minuten.

Klassieke operatie galblaas

Bij deze operatie maakt de chirurg een incisie (snede) in de huid van 10 tot 15 centimeter. De incisie loopt meestal dwars in de rechter bovenbuik. De chirurg verwijdert de galblaas.

Duur operatie

De operatie duurt 30 minuten tot 60 minuten.

Naar huis

Na de laparoscopische operatie mag u, na controle en een observatieperiode, aan het eind van de dag weer naar huis. De patiënten die een klassieke galblaasoperatie hebben ondergaan blijven minimaal een nacht in het ziekenhuis.

Begeleider

U kunt niet zelf naar huis rijden, zorg daarom voor een begeleider of u kunt een taxi bellen.

Nazorg

Adviezen voor thuis

Vermoeidheid

Als u weer thuis bent, kan de vermoeidheid groter zijn dan u had verwacht. Probeer het rustig aan te doen en bouw uw krachten langzaam op.

Eten

Wij raden u aan in het begin voorzichtig te zijn met het eten van vet, maar u hoeft geen vetarm of ander dieet te volgen. U merkt vanzelf welke producten u wel en niet verdraagt.

Wondgenezing

  • De eerste dagen na de operatie is de wond nog gevoelig. Daardoor kunnen sommige  bewegingen pijnlijk zijn, net als diep ademhalen en hoesten. Dit is erger na de klassieke galblaasoperatie, omdat daarbij een grotere wond is gemaakt. U kunt de verpleegkundige om een pijnstiller vragen.
  • Doe het thuis de eerste tijd rustig aan met alle bewegingen en activiteiten die pijnlijk zijn. Zodra de wond genezen is, mag u alle normale activiteiten weer hervatten.
  • De wond heeft geen speciale verzorging nodig.
  • U kunt vanaf de dag na de ingreep gewoon douchen.
  • De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet te worden verwijderd. Indien niet oplosbare hechtingen zijn gebruikt dan kunnen deze na 10 tot 12 dagen worden verwijderd door de huisartsof door ons in de polkliniek.
  • Voor een controlebezoek aan de poli krijgt u bij ontslag een afspraak mee.

Weer aan het werk

Klassieke galblaasoperatie

De meeste mensen kunnen 3 weken na het ontslag weer werken.

Kijkoperatie van de galblaas (laparoscopische operatie)

Heeft u een kijk-galblaasoperatie ondergaan? Dan kunt u waarschijnlijk al eerder weer aan het werk.

Complicaties

Neem in de volgende gevallen contact met ons op:

  • Bij een een sterke en soms pijnlijke zwelling in het wondgebied. Dit kan duiden op een bloeding.
  • Als het wondgebied pijnlijk en rood is en u zich daarbij koortsig en ziek voelt. Dit kan duiden op een ontsteking.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

De chirurgen van het St. Antonius voeren jaarlijks ruim 800 galblaasoperaties uit met een kijkoperatie. Onze chirurgen behoren daarmee in ons land tot de meest ervaren specialisten op dit gebied. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties: deze komen bij ons erg weinig voor.

Wetenschappelijk onderzoek

Het St. Antonius ziekenhuis is wereldwijd toonaangevend in het galblaasonderzoek. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat het operatief verwijderen van de galblaas bij ouderen met een acute galblaasontsteking beter is dan drainage van de galblaas. Bekijk hieronder de resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek:

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Website

Ga voor aanvullende informatie naar:

Gerelateerde informatie

Code CHI 13-B

Terug naar boven