Behandelingen & onderzoeken

Contactallergie-test (plakproef)

Met een contactallergie-test, ook wel plakproef genoemd, wordt onderzocht of iemand allergisch is voor bepaalde stoffen die van buitenaf op de huid komen. Om eventuele contactallergieën op te sporen, worden pleisters met (verdunningen van) deze stoffen op de rug geplakt. Als een stof ter plekke een uitslag veroorzaakt, kan dat de oorzaak zijn van de huidklachten (eczeem).

Mogelijk worden de huidklachten (eczeem) veroorzaakt door stoffen waar iemand in het dagelijks leven mee in aanraking komt. Voorbeelden van deze stoffen zijn nikkel (in sieraden, knopen e.d.), chroom, lijm, cosmetica, parfum, conserveringsmiddelen, geneesmiddelen en stoffen op het werk zoals kappersstoffen, rubber (handschoenen), cement en/of oliën.

Om contactallergieën op te sporen, worden pleisters met (verdunningen van) deze stoffen op de rug geplakt. Als er ter plekke een uitslag ontstaat, kan dat de oorzaak zijn van het eczeem. Soms kan het ook gaan om een irritatiereactie van de huid die verder geen betekenis heeft.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Meebrengen van de te onderzoeken stof

Het kan zijn dat uw dermatoloog u vraagt om zelf de te onderzoeken stof mee te nemen waarmee u regelmatig in aanraking komt. In het ziekenhuis zijn namelijk niet alle stoffen beschikbaar. Afhankelijk van de soort stof, brengt u deze een week van tevoren, zodat verdunningen gemaakt kunnen worden. Indien dit niet hoeft, neemt u de betreffende stof mee naar uw eerste afspraak. Bepaalde stoffen mogen namelijk niet onverdund op de huid geplakt worden. U krijgt hierover van tevoren uitleg van uw dermatoloog.

Algemene instructies vooraf

  • Smeer gedurende 5 dagen voor de test geen zalf, crème of lotion op uw rug. De resultaten van de test kunnen hierdoor beïnvloed worden. Bovendien hechten de pleisters niet goed op een ingevette huid.
  • Gebruikt u prednison? Geef dit dan door aan uw dermatoloog. Dit medicijn kan het resultaat van de test beïnvloeden.
  • U mag 2 weken voor de test niet met uw rug in de zon of onder de zonnebank.
  • Is het in de week van het onderzoek heel warm weer? Neem dan contact op met de poli Dermatologie. Misschien kan het onderzoek niet doorgaan omdat de pleisters door zweet gemakkelijk loslaten.
  • Ook als er eczeemplekken op de rug aanwezig zijn, of als het eczeem ergens anders op het lichaam erg actief is, kunt u beter de afspraken verzetten.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

4 afspraken

U heeft voor dit onderzoek binnen 8 dagen 4 afspraken op de poli Dermatologie.

Leefregels tijdens alle plakproefafspraken

Volg voor alle afspraken de volgende instructies op:

  • U mag tot aan het 3e bezoek niet douchen.
  • Na het 3e bezoek mag u weer douchen. Uw rug mag wel nat worden, maar u mag uw rug niet wassen;
  • Zorg dat u niet overmatig zweet: ga liever niet sporten en doe ook geen andere dingen waardoor u (veel) zweet.

Afspraak 1

Bij uw eerste afspraak plakt de assistente minimaal 30 pleisters op de bovenkant van uw rug. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Uw rug mag tot uw derde afspraak niet nat worden. U mag dus niet douchen.

Het is belangrijk dat de pleisters tot uw tweede afspraak goed op hun plaats blijven zitten. Draag daarom als het kan een t-shirt of hemd dat een beetje strak zit. Laten de pleisters per ongeluk toch los? Neem dan voor overleg contact op met de poli Dermatologie.

Afspraak 2

Na 2 dagen haalt de assistente de pleisters weer van uw rug. Met een speciale stift markeert ze de plaats van de pleisters. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Soms zijn dan al rode plekjes op uw huid te zien die mogelijk wijzen op een allergie. Toch moet u voor de definitieve uitslag wachten tot uw volgende afspraken. Dan is namelijk pas echt duidelijk welke stof of stoffen reacties geven.

Afspraak 3

Tijdens uw derde afspraak krijgt u van uw dermatoloog uitleg over de huidreacties die zijn opgetreden. De dermatoloog legt ook uit wat de huidreacties wel en niet betekenen voor uw klachten. Een reactie op een stof hoeft namelijk niet altijd iets te betekenen voor uw klacht. Zo kan het zijn dat een allergische reactie op nikkel te zien is, maar dat dit niet de oorzaak is van uw eczeem. Indien relevant krijgt u een folder mee met informatie over de stoffen waar u allergisch op reageert.

Na deze derde afspraak mag u weer douchen. Uw rug mag wel nat worden, maar u mag uw rug niet wassen en afdrogen!

Afspraak 4

De assistente bekijkt nogmaals de eventuele huidreacties en noteert de uitslag in uw dossier. Verder maakt de assistente met u een telefonische afspraak met uw behandelende dermatoloog

Eventuele uitslag door de plakproef verdwijnt meestal binnen 1 tot 2 weken. Krijgt u na uw laatste aflezing op de poli alsnog een reactie op uw rug? Neem dan contact op met de poli Dermatologie.

Expertise en ervaring

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoeken en behandelingen. Wij doen dit op alle gebieden van het specialisme. Onze dermatologen maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs micrografische chirurgie), bij spataders, eczeem en psoriasis.

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de een anders dan bij de ander. Wij streven er daarom naar om iedere behandeling zo veel mogelijk af te stemmen op wat het beste past bij de situatie van de patiënt.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
DERM 26-O