Behandelingen en onderzoeken Dermatologie

Laserbehandeling bij couperose

Couperose is een huidaandoening waarbij in het gezicht rood-paarse bloedvaatjes te zien zijn. Deze verwijde bloedvaatjes zitten meestal op de wangen en de neus. Ze verdwijnen niet vanzelf. De aandoening komt vaak voor en is onschuldig. Toch vinden veel mensen couperose vervelend vanwege het cosmetisch storende aspect. Behandeling met laser kan dan een oplossing zijn.

De laserbehandeling wordt gedaan door een huidtherapeut en is met name geschikt voor mensen met een licht huidtype. Mensen met een donkere huid hebben namelijk meer pigment, waardoor het licht van de laser niet genoeg in de huid kan doordringen.

Voorbereiding

Verwijzing

Voor deze laserbehandeling heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig.

Afspraak maken met huidtherapeut

U kunt bij ons terecht door te bellen naar onze polikliniek Dermatologie en een afspraak te maken met onze huidtherapeut Marieke van der Zeijst.

Advies blootstelling aan zon

De laserbehandeling werkt het best wanneer de huid niet gebruind is. Daarom gelden
de volgende adviezen:

 • Gebruik vanaf 2 weken voor de behandeling een zonnebrandcrème (factor 50).
 • Gebruik ook tijdens de behandelperiode een zonnebrandcrème (factor 50).
 • Wees in de behandelperiode voorzichtig met blootstelling aan de zon.
 • Ga niet onder de zonnebank.
 • Gebruik voorafgaand aan de laserbehandeling geen zelfbruinende crèmes in het te behandelen gebied.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

V-beam laser

De huidtherapeut behandelt de couperose met de V-beam laser. Dit is een laser die speciaal is ontwikkeld om rode bloedvaatjes in de huid te behandelen. De laser zendt licht van een bepaalde golflengte uit. De rode bloedcellen in de spatadertjes absorberen dit licht en worden daardoor verhit en vernietigd. In de laser zit een koelingssysteem dat ervoor zorgt dat de huid zelf niet door de laser wordt beschadigd.

Wat voelt u ervan?

De laserpulsen voelen ongeveer aan als een elastiekje dat tegen de huid aantikt. U voelt dus wel iets van de behandeling, maar een verdoving van de huid is niet nodig. De ervaring van pijn is voor iedereen verschillend; dit wisselt ook per lichaamsdeel dat behandeld wordt.

Speciale bril

Om uw ogen te beschermen tegen het laserlicht krijgt u een speciale bril op.

Duur behandeling

De behandeling duurt 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de grootte van het gebied dat behandeld wordt. Meestal zijn 2 tot 3 behandelingen nodig voor normale couperose op de wangen. Tussen 2 behandelingen zit een herstelperiode van 4 tot 6 weken. De behandeling stopt als het gewenste resultaat is bereikt of als er geen verdere verbetering meer haalbaar is volgens uw behandelaar.

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen direct na een laserbehandeling kunnen zijn:

 • Roodheid, paarse vlekjes en zwelling van de huid. Dit verdwijnt spontaan binnen 1 à 2 weken. Eventueel kunt u de huid na de behandeling afkoelen met een cold-pack.
 • Kleine korstjes, deze verdwijnen spontaan binnen een week.
 • Een grijze verkleuring van de adertjes, na het wegtrekken van de roodheid. Dit kan 1 tot 2 maanden duren.

Bijwerkingen die later kunnen optreden:

 • Bruine verkleuring van de gelaserde huid. Dit komt vooral voor bij mensen met een donker huidtype. De huid kan ook verkleuren als de behandelde plek te snel na de behandeling in de zon komt (binnen 6 weken). Deze bruine verkleuring kan enkele maanden aanblijven.
 • Witte verkleuring van de gelaserde huid. Dit is een zeldzame bijwerking en kan in enkele gevallen blijvend zijn.

Nazorg

Adviezen na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om u aan de volgende adviezen te houden:

 • Ga in de week na de laserbehandeling niet naar de sauna. Door de warmte verwijden de bloedvaatjes en dit kan het behandeleffect verminderen.
 • De eerste 6 weken na de behandeling is het beter om:
  • niet met de behandelde plek in de zon te komen;
  • niet onder de zonnebank te gaan;
  • een goede zonnebrandcrème te gebruiken (factor 50).

Resultaat

Vaak heeft de behandeling een cosmetisch goed resultaat, hoewel de resultaten per persoon verschillend kunnen zijn. Dat de behandeling 100% succesvol is, is niet te garanderen. Het effect van de behandeling houdt vaak enkele jaren aan, maar er kunnen uiteindelijk weer nieuwe bloedvaatjes in de huid ontstaan. Het is dan mogelijk om de laserbehandeling te herhalen.

Kosten

De kosten van de laserbehandeling en de huidtherapeut worden meestal niet door uw zorgverzekeraar vergoed. Er wordt dan ook geen DBC-code (Diagnose Behandel Combinatie) aan uw zorgverzekeraar doorgegeven. De intake door de huidtherapeute is kosteloos. Vooraf hoort u wat de totale behandeling gaat kosten. Na afloop van de behandeling rekent u het bedrag direct bij de poli per pin af.

Expertise en ervaring

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoeken en behandelingen. Wij doen dit op alle gebieden van het specialisme. Onze dermatologen maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs micrografische chirurgie), bij spataders, eczeem en psoriasis.

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de een anders dan bij de ander. Wij streven er daarom naar om iedere behandeling zo veel mogelijk af te stemmen op wat het beste past bij de situatie van de patiënt.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code DERM 19-B

Terug naar boven