Behandelingen & onderzoeken

Echo (echografie)

Een echografie is een onderzoekstechniek waarbij met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (niet hoorbaar) beelden worden gemaakt. Dit gebeurt door het bewegen van een geluidskop (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over de huid van de patiënt.

De beelden worden getoond op een monitor, waarna de arts eventuele afwijkingen aan het orgaan of lichaamsdeel kan waarnemen. Het onderzoek is onschadelijk en doet geen pijn.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Voor dit onderzoek kan een van de onderstaande voorbereidingen noodzakelijk zijn. De voorbereiding die hieronder is aangekruist is voor u van toepassing.

O Echo van de bovenbuik/buik (abdomen) (voor patiënten ouder dan 8 jaar)

 • Op de dag van het onderzoek mag u geen koffie of zoetigheden nuttigen. U mag vanaf vier uur voor het onderzoek niet eten, drinken en roken. Wel mag u uw medicijnen innemen met een klein slokje water.
 • U drinkt thuis een uur voordat u de echo krijgt 4 glazen (600 ml in totaal) water. Het is belangrijk dat u daarna niet meer naar het toilet gaat.
 • Is uw kind jonger dan 8 jaar? Bekijk dan onze informatie Echografie bij kinderen.

O Echo van de onderbuik of van de nieren en blaas:

 • U drinkt thuis een uur voordat u de echo krijgt 4 glazen (600 ml in totaal) water. Het is belangrijk dat u daarna niet meer naar het toilet gaat.

O Overige echo’s

 • Voor alle andere echo’s is geen speciale voorbereiding nodig.

Meenemen naar het ziekenhuis

 • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
 • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

   Sieraden

   Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

   Verhinderd voor uw afspraak?

   Wilt u uw afspraak verzetten of afzeggen? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

   Onderzoek

   Het maken van een echo

   Om een echo te kunnen maken, gaat u op de onderzoekstafel liggen. Wij vragen u van te voren het lichaamsdeel dat we gaan onderzoeken vrij te maken van kleding.

   U krijgt gelei op de huid waar we gaan onderzoeken. De gelei zorgt ervoor dat er beter contact ontstaat tussen de huid en het apparaat waarmee we over uw lichaam bewegen. Het apparaat is een geluidskop met een zender en een ontvanger. De zender zendt geluidsgolven uit naar uw organen, deze worden weerkaatst en de ontvanger vangt ze op. Zo ontstaan er beelden op de monitor.

   De echografist beweegt de geluidskop in verschillende richtingen over uw huid. Dit kan soms een wat drukkend gevoel veroorzaken. Het onderzoek wordt, in enkele gevallen, door een tweede onderzoeker nogmaals uitgevoerd. Na afloop van het onderzoek krijgt u een handdoek om de gelei van uw lichaam te verwijderen.

   Duur onderzoek
   Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel duurt het onderzoek 10 tot 20 minuten.

   Nazorg

   De uitslag van het onderzoek ontvangt u via uw behandelend arts. De echografist kan u hierover geen informatie verstrekken.

   Expertise en ervaring

   Dit is een onderzoek van het specialisme Radiologie. Radiologie gebruikt vier soorten onderzoek om afwijkingen in uw lichaam goed in beeld te brengen. Dit zijn röntgenonderzoek, echo, CT-scan en MRI.

   De radiologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben brede ervaring, in het bijzonder met onderzoeken naar borstkanker, longziekten, maag-darm-leveraandoeningen en complexe radiologische behandelingen zoals dotterbehandelingen. De afdeling Radiologie biedt de nieuwste radiologische technieken en behandelingen. Daarnaast zijn de specialisten betrokken bij meerdere wetenschappelijke projecten en verzorgen ze de A-opleiding voor Radiologie.

   Gerelateerde informatie

   Code
   BT 74-O-1