Behandelingen & onderzoeken

Echografie gewrichten

Een echografie is een onderzoekstechniek waarbij met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (niet hoorbaar) beelden worden gemaakt. Dit gebeurt door het bewegen van een geluidskop (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over de huid van de patiënt.

De beelden worden getoond op een monitor, waarop de arts eventuele afwijkingen aan het orgaan of lichaamsdeel kan waarnemen. Het is ook mogelijk dat er tijdens de echo een pijnstillende injectie in het gewricht wordt gegeven.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding voor dit onderzoek. U mag uw chronische pijnstillers zoals paracetamol en NSAID’s in overleg met uw arts door gebruiken.

Meenemen naar het ziekenhuis

 • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
 • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

   Begeleider

   Indien er verdovende vloeistof in het gewricht is ingespoten is het, tot 2 uren na het onderzoek, niet toegestaan zelf een auto te besturen. Wij raden u daarom aan een begeleider te vragen u thuis te brengen of gebruik te maken van een taxi.

   Geen sieraden

   We vragen u om tijdens het onderzoek geen sieraden te dragen. We raden u aan om uw sieraden thuis te laten. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk gesteld worden bij verlies hiervan.

   Verhinderd voor uw afspraak?

   Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

   Voorbereiding polikliniekbezoek

   Bekijk onze tips en praktische informatie over een bezoek aan de polikliniek.

   Onderzoek

   Het maken van een echo

   Om een echo te kunnen maken gaat u op de onderzoekstafel liggen. Wij vragen u van tevoren het lichaamsdeel dat we gaan onderzoeken vrij te maken van kleding.

   U krijgt gelei op de huid van het gebied dat wij gaan onderzoeken. De gelei zorgt ervoor dat er beter contact ontstaat tussen de huid en het apparaat waarmee we over uw lichaam bewegen. Het apparaat is een geluidskop met een zender en een ontvanger. De zender zendt geluidsgolven uit naar uw organen, deze worden weerkaatst en de ontvanger vangt ze op. Zo ontstaan er beelden op de monitor.

   De echografist beweegt de geluidskop in verschillende richtingen over uw huid. Dit kan soms een wat drukkend gevoel geven. Het onderzoek wordt, in enkele gevallen, door een tweede onderzoeker nogmaals uitgevoerd. Na afloop van het onderzoek krijgt u een handdoek om de gelei van uw lichaam te verwijderen.

   Duur onderzoek
   Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel kan het onderzoek 10 tot 20 minuten duren.

   Echo met pijnstillende injectie in het gewricht

   Bij dit onderzoek wordt een injectie met verdovende vloeistof (Bupivacaïne) in het gewricht gegeven. Deze injectie wordt tijdens het echo-onderzoek of tijdens een röntgenonderzoek (doorlichting) gegeven. Op verzoek van uw arts worden er soms ook andere medicijnen tegelijkertijd ingebracht. De verdovende stof is niet schadelijk voor het gewricht.

   In sommige gevallen wordt de injectie gegeven om te kijken of de pijnklachten door de verdoving verdwijnen. Het kan dan noodzakelijk zijn van tevoren te stoppen met uw gewone pijnstillers om zo het effect van de Bupivacaïne te kunnen meten. Uw arts zal u hierover informeren.

   Verloop van het onderzoek
   U neemt plaats op de onderzoeksbank of stoel. De arts desinfecteert de huid en brengt met behulp van een echo- of röntgenapparaat de injectie in het gewricht. Daarna wordt via dezelfde naald het gewricht ingespoten met verdovende vloeistof.

   Na het onderzoek
   Na het onderzoek is de injectieplaats zichtbaar. Het is voldoende om hier een pleister op te plakken. Er kan een kortdurende krachtsvermindering optreden. Daarnaast kan het gewricht twee of drie dagen iets stijf aanvoelen.

   Na het inbrengen van verdovende vloeistof is het de eerste 2 uur niet toegestaan zelf auto te rijden.

   Uitslag onderzoek

   De uitslag van het onderzoek ontvangt u via uw behandelend arts. De echografist kan u hierover geen informatie verstrekken.

   Meer informatie

   Vragen?
   Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden. Bij overige vragen kunt u contact opnemen met poli waar u onder behandeling bent.

   Gerelateerde informatie

   Code
   BT 84-O