Behandelingen & onderzoeken

EEG (bij kinderen)

Een EEG is een onderzoek waarbij de activiteit van de hersenen wordt gemeten door middel van elektrodes op het hoofd.

Bepaalde ziekten of aandoeningen kunnen de elektrische activiteit van de hersenen beïnvloeden. Door het EEG te bestuderen, hoopt de arts de oorzaak van de klachten te vinden. Als het standaard EEG onvoldoende informatie geeft, volgt een slaapdeprivatie EEG. Voor dit onderzoek blijft uw kind de nacht ervoor enkele uren wakker. De volgende dag wordt het EEG gemaakt terwijl hij/zij (spontaan) in slaap valt.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Voor een goed verloop van het onderzoek zijn de volgende voorbereidingen noodzakelijk:

  • Zorg ervoor dat de haren van uw kind goed gewassen en gedroogd zijn.
  • Gebruik geen haarproducten, zoals babyolie, lotion, gel of wax in het haar.
  • Als uw kind medicijnen gebruikt, dan kunt u deze gewoon geven, behalve als de (kinder)neuroloog of kinderarts anders heeft aangegeven.
  • Geef uw kind voor het onderzoek geen chocolademelk, thee, koffie, cola of chocolade. Hierin zit namelijk cafeïne, een opwekkend middel dat de uitslag van het onderzoek kan beïnvloeden.

Kleding

  • Zorg ervoor dat uw kind gemakkelijk zittende kleding aan heeft, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Als het onderzoek van uw kind langer duurt, kan het fijn zijn om ook warme sokken mee te nemen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Melden

  • Het onderzoek vindt plaats op de Klinische Neurofysiologie
  • We halen u en uw kind op in de wachtruimte en begeleiden u vandaar naar de onderzoekskamer.

Aanbrengen elektrodes

Om de hersenactiviteit te kunnen meten, krijgt uw kind elektrodes op het hoofd, dit kan op twee manieren:

1. Elektrodemuts
In dit geval meten we met een meetlint de grootte van het hoofd op om zo de maat van de muts te bepalen. Het is een gekleurde muts met witte dopjes. De plekjes op het hoofd die onder de dopjes komen, poetsen we eerst met een scrubgel. Hier voelt uw kind niks van. Daarna krabbelen we met een stomp pennetje nog even onder de dopjes van de muts. Dit kan een beetje gevoelig zijn. De dopjes vullen we met een zoute pasta. Dat is nodig om goed contact te maken tussen de elektroden in de muts en de hoofdhuid.

2. Elektrodes plakken
In dit geval plakken we de elektrodes rechtstreeks op het hoofd van uw kind. De onderzoeker meet eerst uit waar alle elektrodes geplakt moeten worden en zet met een potlood kruisjes op de hoofdhuid om deze plekken te markeren. De elektrodes worden met een kleefpasta of met lijm bevestigd. Als we een kleefpasta gebruiken, dan poetsen we eerst alle plekjes op het hoofd die we ervoor gaan gebruiken met een soort scrubgel. Dit is niet gevoelig. Als we met lijm plakken, dan blazen we de lijm met lucht droog. Veel kinderen vinden de lijm vreemd ruiken en de lijm voelt ook een beetje koud aan.

Meten hartslag

Voor registratie van de hartslag bevestigt de onderzoeker 2 zachte knijpers om de armen of 2 elektrodes op de armen. Ook plaatsen we 2 dopjes op de oorlelletjes.

Tijdens de voorbereiding  leggen we uitgebreid uit wat er gaat gebeuren.

EEG

Knuffel of voorleesboek

De elektrodes sluiten we via een kabel aan op het EEG-apparaat. Er staat geen stroom op de elektrodes. Het is belangrijk dat het in de ruimte waar het onderzoek plaatsvindt, stil is en dat uw kind zo stil mogelijk ligt. Kinderen vinden het vaak fijn als u een boekje voorleest. Neem vooral van huis iets mee dat vertrouwd is, bijvoorbeeld een knuffel of een leuk voorleesboek.

Opdrachtjes

Kleine kinderen vinden het soms prettig om bij u op schoot te zitten, of om op de bank bij u te liggen. We vinden het altijd fijn als de kinderen ontspannen zijn en vaak vallen ze ook gewoon in slaap. Meestal maken we de kamer ook een beetje donker. Als uw kind in slaap valt, dan kunt u uw kind na een kort slaapje weer wakker maken. We vragen uw kind, als dat mogelijk is, enkele opdrachtjes uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn het openen en sluiten van de ogen, een poosje diep zuchten, vuisten maken van de handen en naar een flitslamp kijken.

Video-opnames

Uw kind wordt tijdens de registratie op video opgenomen, zodat we achteraf bepaalde bewegingen (bijvoorbeeld schokjes van ledematen) of gedragingen (bijvoorbeeld het knipperen van de ogen) in combinatie met de hersenactiviteit kunnen terugzien. Deze beelden worden na de beoordeling van het onderzoek verwijderd, behalve als ze van wezenlijk belang zijn om ook later het EEG nog goed te kunnen blijven beoordelen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek halen we de muts/elektrodes van het hoofd af en wordt de zoutpasta er met een klein beetje water afgepoetst. Als er lijm is gebruikt dan moeten we deze oplossen met een vloeistof. Dit voelt een beetje koud aan.

EEG na slaapdeprivatie

Slaapdeprivatie betekent ‘slaaptekort’. Bij dit onderzoek wordt het EEG gemaakt als uw kind weinig heeft geslapen. De (kinder)neuroloog of kinderarts heeft u daarom gevraagd om uw kind ’s avonds en/of ‘s nachts een aantal uren wakker te houden. Zie hieronder het overzicht met de tijden van slapen, waken en registreren. Uw kind zal erg moe zijn en het is belangrijk om het de laatste uurtjes voor de registratie goed wakker te houden. We raden u aan om een vertrouwde knuffel mee te nemen waar uw kind erg aan gehecht is. Ook een voorleesboek kan helpen om uw kind te laten slapen.

Tijdens het onderzoek wordt vastgelegd hoe de hersenactiviteit verandert als uw kind slaapt. Met name de periode van inslapen is erg belangrijk. We laten uw kind ongeveer 20 tot 30 minuten slapen.

Leeftijd Naar bed Wekken EEG registratie
0-2 jaar   Normale tijd   Normale tijd, niet later dan 07.30 uur

Bij kinderen die 1 x per dag slapen: registratie om 13.00 uur.

Bij kinderen die meer dan 1 x per dag slapen: registratie om ongeveer 10.00 uur

2-4 jaar   Normale tijd   05.00 uur   13.00 uur
4-6 jaar   Tussen 22.00
en 23.00 uur  
05.00 uur   13.00 uur
6-10 jaar   Om 24.00 uur   05.00 uur   13.00 uur
10-18 jaar   Om 24.00 uur   03.00 uur  

In de loop van de ochtend

Na het onderzoek

Na het onderzoek halen we de muts/elektrodes van het hoofd af en en wordt de zoutpasta er met een klein beetje water afgepoetst. Als er lijm is gebruikt, dan lossen we deze op met een vloeistof. Dit voelt een beetje koud aan.

Nazorg

Haren wassen

Was thuis de haren van uw kind om te voorkomen dat de zoutpasta gaat irriteren.

Slapen

Zeker na een EEG na slaapdeprivatie is uw kind vaak erg moe en is het belangrijk om uw kind thuis nog een aantal uren te laten slapen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven.

Vragen

Heeft u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Klinische Neurofysiologie. Onze openingstijden zijn van 08.00 tot 16.30 uur en op locatie Woerden van 08.30 tot 17.00 uur. U kunt ons bereiken via T 088 320 41 00.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
KNF 25-O