Meer over de gevolgen van osteoporose
Gevolgen van osteoporose
Een gevolg van botontkalking is dat botten sneller breken. Bij een kleine belasting of door een val kan al een botbreuk ontstaan. Bij ernstige osteoporose kunnen meerdere wervels inzakken, waardoor mensen kleiner en krommer worden.
Risicofactoren voor osteoporose
Het is moeilijk aan te geven wie wel osteoporose krijgt en wie niet. Toch zijn er bepaalde factoren die een belangrijke rol kunnen spelen in het krijgen van osteoporose:
- Weinig lichaamsbeweging
- Laag lichaamsgewicht
- Te weinig inname van calcium (kalk) uit de voeding
- Roken en alcohol drinken
- Vitamine D-tekort
- Bepaalde medicijnen (onder meer corticosteroïden zoals prednison)
- Osteoporose komt voor bij eerstegraads familielid (vader, moeder, broer, zus)
- Bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes, reuma, epilepsie, hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten)
Leefregels bij osteoporose
U kunt osteoporose voorkomen door een aantal leefregels te volgen. Deze regels zijn ook van belang als u al osteoporose heeft en hiervoor medicijnen gebruikt:
- Let er allereerst op dat u voldoende calcium (kalk) binnenkrijgt uit de voeding. Botten hebben calcium nodig om sterk te blijven. Calcium zit vooral in zuivelproducten.
- Ga regelmatig naar buiten als de zon schijnt. Dit bevordert de aanmaak van vitamine D. Het is ook belangrijk dat uw voeding voldoende vitamine D bevat, omdat dit de opname van calcium in de botten bevordert. Vitamine D zit onder meer in margarine, boter, melk, eieren en vette vis.
- Voldoende lichaamsbeweging is heel belangrijk. Denk aan wandelen, tuinieren, joggen en in mindere mate aan fietsen. Zwemmen versterkt de rugspieren maar minder de botten.
- Wees matig met alcohol en koffie en stop met roken.
Onderzoek naar osteoporose
Osteoporose is eenvoudig vast te stellen door een DEXA-scan (botdichtheidsmeting). Bij dit onderzoek wordt de hoeveelheid calcium in het bot (botdichtheid of botmassa) op de heup en wervels gemeten. Het onderzoek is niet belastend en duurt zo'n 20 minuten. Over dit onderzoek is een aparte informatie beschikbaar.
Werkwijze Fractuur- en osteoporose spreekuur
Uw specialist verwijst u door voor het osteoporose onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats ongeveer drie maanden na de botbreuk. Afhankelijk van uw mobiliteit en de wachtlijst kan het ook eerder of later ingepland worden.
Het traject ziet er als volgt uit:
- Er wordt een afspraak gemaakt voor een botdichtheidsmeting (DEXA-scan).
- Er wordt een afspraak ingepland voor een telefonisch consult bij de osteoporoseverpleegkundige.
De osteoporoseverpleegkundige neemt op de afgesproken datum en tijd telefonisch contact met u op, u krijgt dan een persoonlijk advies gebaseerd op de uitslagen van de DEXA-scan.
Afhankelijk van de uitslagen kan het zijn dat u gevraagd wordt om naar het osteoporosespreekuur te komen. U krijgt dan uitgebreidere uitleg en advies over het eventueel starten met medicatie. Vooraf aan deze afspraak zal gevraagd worden of u (minimaal één week vooraf) bloed wilt laten afnemen en een vragenlijst wilt invullen.