Behandelingen & onderzoeken Geboortezorg

Langdurig gebroken vliezen zonder weeën

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen. In ongeveer 70% van de gevallen komen de weeën daarna binnen 24 uur spontaan op gang.

Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn spreken we van ‘langdurig gebroken vliezen’. Als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent en het vruchtwater is helder, zal de verloskundige of gynaecoloog je adviseren af te wachten of de weeën spontaan op gang komen. Komen de weeën na 24 uur niet vanzelf op gang, dan spreken we van langdurig gebroken vliezen. Vanaf dit moment zul je, in verband met de toenemende kans op infectie bij je baby, in het ziekenhuis moeten bevallen. Na 24 uur doen we in het ziekenhuis extra controles.

Behandeling

Adviezen ter vermindering van de kans op een infectie

De vliezen beschermen je baby tegen infecties. Als deze zijn gebroken, valt deze bescherming weg. Hierdoor is de kans op een infectie groter. Om de kans op infectie te verkleinen, adviseren we je het volgende:

  • Je kunt beter niet in bad gaan. Douchen mag wel.
  • We raden je af om in een zwembad of open water te zwemmen.
  • Bij gebroken vliezen raden we je af om geslachtsgemeenschap te hebben.

Als je vliezen gebroken zijn en je nog geen weeën hebt, vragen wij je om elke 4 uur je lichaamstemperatuur te meten. Dit kun je het beste rectaal meten. Als je temperatuur 37.8°C of hoger is moet je contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Controles als de bevalling niet doorzet

Nadat de vliezen 24 uur gebroken zijn, doen we extra controles bij Geboortezorg.

We maken dan een hartfilmpje (CTG) van je baby en we nemen een kweek af uit de vagina. De uitslag van deze kweek is meestal pas na 48 uur bekend.

Wanneer de conditie van de baby goed is en er geen tekenen van infectie zijn, hoef je niet in het ziekenhuis te blijven. Je mag dan naar huis en daar verder afwachten. We maken dan een afspraak voor een volgende controle.

Inleiden van de bevalling

Als je vliezen langdurig gebroken zijn, kan dat een reden zijn om de bevalling in te leiden. Meestal spreken we af dat je de ochtend nadat de vliezen 48 uur gebroken zijn naar het ziekenhuis komt voor een inleiding. Je krijgt dan via een infuus het weeënopwekkende hormoon oxytocine toegediend. Lees meer over het inleiden van de bevalling.

Als de bevalling doorzet

Mochten de weeën na 24 uur alsnog spontaan beginnen, dan beval je in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog. Als er tijdens de bevalling tekenen zijn van een infectie bij de baby krijg je via een infuus antibiotica.

Nazorg

Na de bevalling

Na de bevalling blijven jij en je kindje 12-24 uur in een suite van St. Antonius Geboortezorg. De baby mag dan bij jou op de kamer blijven. De verpleegkundigen houden goed in de gaten hoe het met je baby gaat. De ochtend na de bevalling kijkt de kinderarts je kindje na. Mocht de arts vermoeden dat hij/zij een infectie heeft, dan moet je kindje mogelijk langer blijven. Jullie kunnen samen bij ons verblijven, ook al heeft je kindje extra zorg nodig.

Wanneer moet je contact opnemen?

Neem contact met ons op:

  • als de weeën beginnen;
  • bij een lichaamstemperatuur van 37.8°C of hoger;
  • bij bloedverlies;
  • bij kleurveranderingen van het aflopende vruchtwater;
  • als je onwel wordt of buikklachten krijgt;
  • als je jouw kindje minder voelt bewegen en bij vragen of ongerustheid.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Meer informatie

Lees hier ook de verkorte informatie over langdurig gebroken vliezen, wat je kunt doen om een mogelijke infectie te voorkomen en wanneer je ons moet bellen indien je thuis bent.

Gerelateerde informatie

Code GEB 33-B

Terug naar boven