Behandelingen & onderzoeken Hart-longchirurgie

Hartfilmpje (ECG)

Om hartklachten en -aandoeningen snel vast te stellen is het noodzakelijk om ze goed te herkennen. Met een hartfilmpje, oftewel elektrocardiogram (ECG), wordt de elektrische werking van het hart onderzocht. Het onderzoek is ongevaarlijk, pijnloos en duurt maar een paar minuten.

Een hartfilmpje is doorgaans het eerste onderzoek dat iemand met pijnklachten in de borststreek krijgt.

Meer over hartfilmpje (ecg)

Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes, waardoor de hartspiercellen zich samentrekken. Dit samentrekken gebeurt in een vaste volgorde: eerst de boezems van het hart, dan de tussenwand en als laatste de hartkamers.

Op het hartfilmpje zijn deze verschillende fasen van de hartslag te zien. De stroompjes die ontstaan kunnen we opvangen met speciale plakkers (elektroden) op uw borst. Een ECG-apparaat maakt de stroompjes zichtbaar op een beeldscherm en op papier. Het resultaat noemen we een hartfilmpje of ECG (electrocardiogram).

Het 'lezen' van een hartfilmpje

Een hartfilmpje maakt de elektrische activiteit van het hart zichtbaar. Uw arts kan daaraan zien of er bijvoorbeeld sprake is van:

  • hartritmestoornissen (een onregelmatige hartslag) of
  • een beschadiging van de hartspier (bijvoorbeeld door een hartinfarct).

Voorbereiding

Het onderzoek vraagt geen voorbereiding van u.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Tijdens het onderzoek doorloopt u een aantal stappen.

  • De onderzoeker vraagt u uw bovenkleding uit te doen en uw eventuele riem los te maken.
  • U neemt, op uw rug, plaats op de onderzoektafel.
  • Vervolgens plakt de onderzoeker een aantal elektroden op uw borst, armen en heupen. Dit gaat met behulp van een zuigsysteem en deze blaast wat koude lucht. De snoertjes van de elektroden zijn verbonden met het ECG-apparaat.
  • Gedurende enkele minuten registreert het ECG-apparaat de elektrische signalen die uw hart afgeeft. Via de elektroden worden deze signalen door het apparaat opgevangen en omgezet in een grafiek. 
  • Na enkele minuten verwijdert de onderzoeker de zuignapjes.
  • U kunt vervolgens uw kleren weer aantrekken en naar huis gaan.

Nazorg

Na een hartfilmpje is geen speciale nazorg nodig.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven.  

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Op deze website

Overige websites

  • Op de website van de Hartstichting vindt u meer informatie over hart- en vaatziekten en mogelijke behandelingen.

Gerelateerde informatie

Code CAR 01-O

Terug naar boven