Behandelingen & onderzoeken Hartcentrum

Hartklepoperaties - overzicht van mogelijke behandelingen

Tijdens een hartklepoperatie worden 1 of meerdere hartkleppen vervangen en/of gerepareerd. 

Als een klep lekt, stroomt er bij elke hartslag een gedeelte van het bloed de verkeerde kant uit. U kunt dan last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid bij inspanning.

Meer over hartklepoperaties

Bepalen behandeling

Er bestaan verschillende mogelijkheden om hartkleppen te vervangen of te repareren.

Vervangen

De niet goed werkende hartklep wordt vervangen door een klep van:

  • kunststof
  • een dier (bioklep van een varken of rund)

Repareren

Vaak kunnen lekkende kleppen (aorta-, mitralis- en tricuspidalisklep) gerepareerd worden en kunnen dan behouden blijven.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw hartklepbehandeling

Om u veilig te kunnen behandelen, bezoekt u voor de behandeling het preoperatief spreekuur op de polikliniek van het Hartcentrum. Hier krijgt u meer informatie over de gang van zaken rondom uw behandeling. 

Soms zijn nog een of meer preoperatieve onderzoeken nodig.

Behandeling

De juiste behandeling kiezen

Afhankelijk van het probleem en de conditie van de patiënt, kunnen we kiezen uit drie soorten ingrepen: een openhartoperatie, een minimaal invasieve openhartoperatie of een percutane klepingreep.

Openhartoperatie

Bij een openhartoperatie maken we de borstkas open en leggen we het hart stil. De hartlongmachine neemt het werk van uw hart en longen over, terwijl de chirurg uw hartklep(pen) repareert of vervangt.

Lees meer over:

Minimaal invasieve hartoperatie

Bij deze ingrepen brengen we operatie-instrumenten in het lichaam via kleine snedes. Hierdoor is de operatie minder zwaar en verloopt het genezingsproces sneller. Met deze methode kunnen we bijvoorbeeld een transapicale aortaklepvervanging (TAVI) en een mini-maze-operatie doen. Ook de meeste ingrepen aan de mitralisklep en de tricuspidalisklep worden in ons ziekenhuis op deze wijze verricht.

Lees meer over:

Percutaan

Bij deze ingrepen brengen we katheters (lange, dunne buisjes met instrumentjes aan het einde) in of bij uw hart. De katheters worden door uw huid (= percutaan) in een groot bloedvat in de lies of in de borstholte gebracht. Zo kunnen we kleppen repareren, maar soms ook zelfs vervangen!

Meer informatie hierover vindt u bij informatie over de percutane mitraalklep en aortaklep.

Lees meer over:

Nazorg

Na een hartklepoperatie

Op de pagina Adviezen na een hartoperatie leest u adviezen en tips voor een voorspoedig herstel.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Over de hartkleppen

Bij elke pomp bestaat het gevaar dat de vloeistof (deels) de verkeerde kant uit stroomt. Bij het hart is dat net zo. Daarom zitten er in totaal 4 'ventielen' in het hart, de hartkleppen. Deze werken als éénrichtingsdeuren. Ze zorgen ervoor dat het bloed in de juiste richting blijft stromen. Dat doen ze door op het juiste moment te openen of te sluiten.

Er zijn 4 kleppen:

Klep 1 (K1) - Tricuspidalisklep

De klep tussen de rechterboezem en de rechterkamer zorgt dat het bloed niet terugstroomt naar de rechterboezem als de kamer samentrekt.

Klep 2 (K2) - Pulmonalis (Longslagader) klep

De klep tussen de rechterkamer en de longslagader zorgt dat het bloed niet terugstroomt naar de rechterkamer als die zich ontspant na elke hartslag.

Klep 3 (K3) - Mitralisklep

De klep tussen de linkerboezem en de linkerkamer zorgt dat het bloed niet terugstroomt naar de linkerboezem als de kamer samentrekt.

Klep 4 (K4)

De klep tussen de linkerkamer en de lichaamsslagader (aorta) zorgt dat het bloed niet terugstroomt naar de linkerkamer als die zich ontspant na elke hartslag.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Filmpjes

Wat zijn de mogelijkheden voor een aortaklepvervanging?

Filmpje over TAVI

Websites

Gerelateerde informatie

Code CAR 75-B

Terug naar boven