Aandoeningen

Hartklepaandoeningen

Bij iemand met een hartklepaandoening werken één of meer hartkleppen niet zoals het hoort. De klep kan bijvoorbeeld vernauwd zijn of lekken. Werkt uw hartklep niet goed, dan kan er schade aan het hart ontstaan (bijv. hartfalen).

Op deze pagina snel naar

Symptomen

Als de hartkleppen niet goed werken kan het hart overbelast raken. U kunt u last krijgen van:

  • kortademigheid;
  • pijn op de borst;
  • onregelmatige hartslag;
  • vermoeidheid;
  • duizeligheid bij inspanning.

Soorten

Er zijn 3 soorten hartklepaandoeningen:

Aangeboren hartklepaandoening

De kleppen kunnen met elkaar vergroeid zijn, zijn te groot of te klein. Dit kan ook pas later in het leven optreden.

Hartklepaandoening door ontsteking, acute reuma en bacteriële infecties  

Hierdoor ontstaan littekens op de klep, waardoor deze niet goed meer functioneren. Dit kan komen door verkalking (stenose) van de klep, lekkage (insufficiëntie) of aantasting door een bacterie.

Hartklepaandoening door ouderdom  

De kleppen kunnen door ouderdom verkalken. Ze gaan lekken of er ontstaat een vernauwing.

Toon meer over soorten hartklepaandoeningen

Behandelingen

Er zijn globaal 3 soorten behandelingen: een openhartoperatie, dit kan via een incisie over het borstbeen of soms via een kleine opening tussen de ribben (minimaal invasieve benadering). Daarnaast zijn er mogelijkheden om een klep via de lies te repareren of vervangen (TAVI). Welke voor u geschikt is hangt af van het soort aandoening en uw lichamelijke conditie.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartchirurgisch centrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Jaarlijks voeren onze cardiologen en hartchirurgen gemiddeld 2.000 hartoperaties en 2.400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.) uit.

Over de hartkleppen

Bij elke pomp bestaat het gevaar dat de vloeistof (deels) de verkeerde kant uit stroomt. Bij het hart is dat net zo. Daarom zitten er in totaal vier 'ventielen' in het hart, de hartkleppen. Deze werken als éénrichtingsdeuren. Ze zorgen ervoor dat het bloed in de juiste richting blijft stromen. Dat doen ze door op het juiste moment te openen of te sluiten.

Er zijn vier kleppen:

Het hart en de plaats van de hartkleppen

Klep 1 (K1) - Tricuspidalisklep

De klep tussen de rechterboezem en de rechterkamer zorgt dat het bloed niet terugstroomt naar de rechterboezem als de kamer samentrekt.

Klep 2 (K2) - Pulmonalis (Longslagader) klep

De klep tussen de rechterkamer en de longslagader zorgt dat het bloed niet terugstroomt naar de rechterkamer als die zich ontspant na elke hartslag.

Klep 3 (K3) - Mitralisklep

De klep tussen de linkerboezem en de linkerkamer zorgt dat het bloed niet terugstroomt naar de linkerboezem als de kamer samentrekt.

Klep 4 (K4)

De klep tussen de linkerkamer en de lichaamsslagader zorgt dat het bloed niet terugstroomt naar de linkerkamer als die zich ontspant na elke hartslag.

Toon meer over de hartkleppen

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Meer informatie

Filmpjes

Wat zijn de mogelijkheden voor een aortaklepvervanging?

Filmpje over TAVI

Websites

Gerelateerde informatie

Code
CAR 75-A