De klep kan bijvoorbeeld vernauwd zijn of lekken. Werkt uw hartklep niet goed, dan kan er schade aan het hart ontstaan (bijv. hartfalen). Hierdoor raakt het hart overbelast en kunt u last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst, onregelmatige hartslag, vermoeidheid en duizeligheid bij inspanning.
Soorten
Er zijn drie soorten hartklepaandoeningen:
Aangeboren hartklepaandoening
De kleppen kunnen met elkaar vergroeid zijn, zijn te groot of te klein.
Hartklepaandoening door ontsteking, acute reuma en bacteriële infecties
Hierdoor ontstaan littekens op de klep, waardoor deze niet goed meer functioneren. Dit kan komen door verkalking (stenose) van de klep of lekkage (insufficiëntie) door aantasting van de bacterie.
Hartklepaandoening door ouderdom
De kleppen kunnen door ouderdom verkalken. Ze gaan lekken of er ontstaat een vernauwing.
Onderzoeken
Onderzoek naar hartklepaandoeningen bestaat uit echocardiografie en hartkatherisatie.
Behandelingen
De behandeling kan bestaan uit medicijnen, een katheterbehandeling, een aortaklepvervanging, mitralisklepoperatie, tricuspedaalklepoperatie, pulmonaalklepoperatie of percutane behandeling.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen en hartchirurgen gemiddeld 2000 hartoperaties en 2400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.) uit.
Meer informatie
Websites
Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:
- Hartstichting
- Harteraad (voorheen Hart & Vaatgroep)