Aandoeningen

Hartklepaandoeningen

In uw hart zitten vier kleppen die werken als éénrichtingsdeuren. Ze zorgen ervoor dat het bloed in de juiste richting blijft stromen. Dat doen ze door op het juiste moment te openen of te sluiten. Bij iemand met een hartklepaandoening werken één of meer kleppen niet zoals het hoort.

De klep kan bijvoorbeeld vernauwd zijn of lekken. Werkt uw hartklep niet goed, dan kan er schade aan het hart ontstaan (bijv. hartfalen). Hierdoor raakt het hart overbelast en kunt u last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst, onregelmatige hartslag, vermoeidheid en duizeligheid bij inspanning.

Op deze pagina snel naar

Soorten

Er zijn drie soorten hartklepaandoeningen: 

Aangeboren hartklepaandoening 

De kleppen kunnen met elkaar vergroeid zijn, zijn te groot of te klein.  

Hartklepaandoening door ontsteking, acute reuma en bacteriële infecties  

Hierdoor ontstaan littekens op de klep, waardoor deze niet goed meer functioneren. Dit kan komen door verkalking (stenose) van de klep of lekkage (insufficiëntie) door aantasting van de bacterie. 

Hartklepaandoening door ouderdom  

De kleppen kunnen door ouderdom verkalken. Ze gaan lekken of er ontstaat een vernauwing. 

Toon meer over soorten

Onderzoeken

   
Onderzoek naar hartklepaandoeningen bestaat uit echocardiografie en hartkatherisatie.

Behandelingen

De behandeling kan bestaan uit medicijnen, een katheterbehandeling, een aortaklepvervanging, mitralisklepoperatie, tricuspedaalklepoperatie, pulmonaalklepoperatie  of percutane behandeling.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Jaarlijks voeren onze cardiologen en hartchirurgen gemiddeld 2000 hartoperaties en 2400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.) uit.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR-A-OD-9