Er bestaan ook onschuldige ritmestoornissen (bijvoorbeeld een soms overslaand hart), die ongeveer hetzelfde aanvoelen als stoornissen die wel schadelijk kunnen zijn (bijvoorbeeld boezemfibrilleren). Daarom is het belangrijk om u te laten onderzoeken door onze specialisten en vast te stellen welk type ritmestoornis u heeft.
Symptomen
Wanneer u hartritmestoornissen heeft, kunt u last hebben van:
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Flauwvallen
Soorten
U kunt last hebben van een aanvalsgewijze ritmestoornis, waarbij uw pols van het ene op het andere moment op hol slaat, of van een chronische ritmestoornis waarbij de ritmestoornis continue aanwezig is.
Onderzoeken
Onderzoek naar hartritmestoornissen kan bestaan uit een hartfilmpje (ECG), echocardiografie, een thoraxfoto en een hartkatheterisatie.
Behandelingen
De behandeling van boezemfibrilleren bestaat uit een katheterablatieprocedure via de lies (door de cardioloog) of een mini-maze operatie (door de hartchirurg). Andere hartritmestoornissen worden veelal behandeld door plaatsing van een pacemaker of ICD.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Meer informatie
Websites
Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:
- Hartstichting
- Harteraad (voorheen Hart & Vaatgroep)