Het afweer- of immuunsysteem zorgt ervoor dat verkeerde cellen, zoals bacteriën en virussen worden herkend en vernietigd. Ook de kankercel is een verkeerde cel, maar deze kan zich als het ware verstoppen voor het immuunsysteem waardoor kankercellen ongestoord kunnen groeien. Door de behandeling met immunotherapie wordt de kankercel weer als vreemde cel door het immuunsysteem herkend en vernietigd.
Immunotherapie remt de binding tussen de eiwitten PD-L1 en PD1. PD1 is een eiwit aan de buitenkant van bepaalde afweercellen. PD-L1 is een eiwit aan de buitenkant van de tumorcel. Immunotherapie blokkeert de binding van deze twee eiwitten, waardoor de afweercellen actief worden en het afweersysteem kunnen helpen om de kankercellen te bestrijden.
Longkanker
Op dit moment kunnen de meeste patiënten met uitgezaaide longkanker een behandeling krijgen met immunotherapie, al dan niet in combinatie met chemotherapie. Een aantal van de patiënten die chemotherapie in combinatie met radiotherapie heeft gehad, komt ook in aanmerking voor een nabehandeling met immunotherapie.
We verwachten dat de behandeling met immunotherapie in de toekomst ook bij andere stadia van longkanker wordt ingezet.
Nier- of blaaskanker
Voor patiënten met uitgezaaide nier- of blaaskanker geldt dat ze op een bepaald moment in hun behandeling in aanmerking komen voor immunotherapie.
Verder zijn er regelmatig lopende onderzoeken, waarbij immunotherapie wordt gegeven bij andere kankersoorten.
Meer informatie
Bekijk op YouTube het informatiefilmpje over immunotherapie in het St. Antonius Kankercentrum.