Behandelingen & onderzoeken

Implantaten: nazorg bij kroon- en brugwerk

Als een patiënt een tand of kies mist, wordt deze vervangen door een 'nieuwe' tand of kies, ook wel een kroon of brug genoemd. Deze lijkt op een echte tand of kies. Voordat de tandarts deze kroon of brug plaatst, heeft de patiënt een implantaat nodig waar de kroon of brug op vastgemaakt kan worden. Deze wordt geplaatst door de kaakchirurg in het ziekenhuis. 

Voordat de kroon of brug geplaatst wordt, moet het implantaat goed verzorgd zijn. Goede nazorg is daarom belangrijk. Onderstaande instructies kunnen u daarbij helpen.

Direct na de behandeling

Hieronder leest u wat u direct na de behandeling wel en (nog) niet kunt doen.

Zwelling

Nadat u implantaten heeft kregen, kunt u zwelling krijgen. Deze zwelling kunt u verminderen door thuis goed te koelen. Dit kunt u doen door een coldpack of ijsklontje in een washandje tegen de zwelling aan te houden. Wissel hierbij steeds af: 15 minuten ijs op uw zwelling, 15 minuten geen ijs erop, 15 minuten ijs, enzovoort. Het beste is om dit de eerste 12 uur na de behandeling vol te houden. 

Er kan ook een bloeduitstorting (soort blauwe plek) ontstaan bij de zwelling. Deze zal langzaam weer verdwijnen.

Pijn

U kunt 2 tot 4 uur na de behandeling pijn krijgen. Uw plaatselijke verdoving is dan uitgewerkt. Mocht u veel last hebben van de pijn, neem dan een pijnstiller (bijvoorbeeld een paracetamol). Lees voordat u de pijnstiller gebruikt, altijd goed de bijsluiter. Deze kunt u vinden in het doosje waar de pijnstillers in zitten.

Recept

Voor uw behandeling krijgt u een doktorsrecept voor verschillende medicijnen:

  • Pijnstillers
    Na de behandeling kunt u starten met de pijnstillers. Om de pijn goed tegen te gaan, is het belangrijk dat u al met de pijnstillers begint voordat de verdoving is uitgewerkt.

  • Desinfecterende mondspoeling
    Begin met de mondspoeling 1 dag na uw behandeling.

  • Antibiotica
    De kaakchirurg kan u antibiotica voorschijven. Dit wordt vooraf of na de behandeling met u besproken.

De medicijnen kunt u bij de apotheek halen. U hoeft de medicijnen niet mee te nemen naar het ziekenhuis.

Instructies bij desinfecterende mondspoeling

Hoe gebruikt u de mondspoeling (Perio-Aid 0,12%)?

  • Spoel uw mond 2 tot 3 keer per dag. Doe dit een week (7 dagen) lang.

Stel, uw behandeling was op maandag, dan begint u dinsdag met de mondspoeling. U spoelt op dinsdag dan 2 of 3 keer uw mond met de mondspoeling. Dit doet u ook op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Op dinsdag mag u dan stoppen.

Belangrijk:

  • Spoel uw mond niet na met water nadat u de mondspoeling heeft gebruikt;
  • Eet of drink niet meteen na het spoelen. Doe dit pas na 30 minuten.
  • Lees goed de gebruiksaanwijzing van het spoelmiddel.

Instructies bij desinfecterende tandpasta

Hoe gebruikt u de tandpasta?

  • U gebruikt de tandpasta pas na de eerste week. 
  • Poets 2 keer per dag het implantaat en de omliggende wond met een zachte tandenborstel.
  • De rest van uw gebit kunt u gewoon poetsen zoals u gewend bent.

Eten en drinken

De eerste uren na de ingreep kunt het beste iets eten of drinken dat lauw van temperatuur is. Dit betekent dat het eten of drinken niet te heet en niet te koud moet zijn.

Verzorging tijdens de eerste 2 maanden (ingroeifase)

Hieronder leest u meer over wat u kunt doen in de eerste 2 maanden na de behandeling, wat betreft mondverzorging, voeding en controle. Ook vindt u informatie over het inheeldopje dat de kaakchirurg plaatst tijdens uw behandeling.

Spoelen

De eerste 6 weken na uw behandeling, mag u het implantaat niet met een elektrische tandenborstel poetsen. De eerste week (7 dagen) gebruikt u de mondspoeling zoals onder het vorige kopje beschreven. Daarna mag u voorzichtig beginnen met het poetsen van het implantaat met een zachte tandenborstel.

De rest van uw gebit kunt u gewoon poetsen zoals u gewend bent.

Roken en alcohol

De eerste 2 weken na een behandeling kunt u beter niet roken en geen (of weinig) alcohol drinken. Roken en alcohol zorgen er namelijk voor dat de wond in uw mond niet goed geneest. 

Voeding

Gedurende de eerste 2 maanden na de behandeling (ingroeiperiode) is het het beste om uw implantaat zo min mogelijk te gebruiken. U kunt daarom het beste zachte voeding eten. Eet dus liever geen hard voedsel als stokbrood, appels of pinda's. Zo kan het implantaat goed vastgroeien.

U hoeft geen maaltijd over te slaan en u kunt de normale hoeveelheden aanhouden.

Wondverzorging

De wond in uw mond wordt gehecht. Deze hechtingen lossen niet altijd vanzelf op. Wanneer u hechtingen heeft die niet oplosbaar zijn, krijgt u een afspraak op de polikliniek Kaakchirugie & Mondziekten. Tijdens deze afspraak verwijdert de kaakchirurg uw hechtingen.

Controle

Tijdens de eerste twee maanden (de ingroeifase) komt u meestal nog 2 keer terug op de poli voor controle:

  • Voor het verwijderen van de hechtingen (alleen als ze niet opgelost zijn);
  • Voor een controle van het botniveau rondom het implantaat. Dit gebeurt meestal 8 tot 10 weken na uw behandeling. Ze maken dan een röntgenfoto van uw kaak.

Vervolgens hangt het af van de situatie of:

  • u een jaarlijkse controle krijgt bij de kaakchirurg in het ziekenhuis; of
  • verdere controle bij uw eigen tandarts plaatsvindt. 

De kaakchirurg bespreekt dit met u.

Inheeldopje

In de meeste gevallen wordt op het implantaat een inheeldopje (healing cap) geplaatst. Om dit dopje wordt het tandvlees gehecht.

Soms gaat het inheeldopje los zitten. U kunt dan 2 dingen doen:

  • met uw vingers het dopje aandraaien; of
  • het dopje vast laten zetten door uw eigen tandarts of kaakchirurg.

Als het dopje los zit, wacht dan niet te lang met het weer vastzetten. Soms kan het tandvlees namelijk over het implantaat heen groeien. 

In enkele gevallen wordt het tandvlees helemaal over het implantaat gehecht. Het implantaat is dan niet meer zichtbaar in de mond. Als dit bij u het geval is, wordt er in een latere fase alsnog een inheeldopje op het implantaat geplaatst.

Verzorging na de ingroeifase (ongeveer 2-3 maanden)

Hieronder leest u hoe u uw mond moet verzorgen 3 tot 5 maanden na de behandeling. Ook staat er informatie in over wanneer de kroon of brug aan uw implantant vast wordt gemaakt en wat u moet doen bij ontstoken tandvlees.

Nieuwe kroon of brug

Binnen 3 maanden na uw behandeling kan de tandarts starten met het kroon- of brugwerk aan uw implantaat vastmaken. De kaakchirurg zal dit bij de controle na 8-10 weken met u bespreken. De tandarts krijgt van de kaakchirurg schriftelijk bericht wanneer uw behandeling heeft plaatsgevonden.

U regelt zelf de afspraken met de tandarts om het kroon- of brugwerk erop te zetten.

Mondverzorging

Een goede instructie over het schoon houden van de implantaten, de mond en de kroon of brug is belangrijk. Plak en tandsteen op de implantaten en kroon of brug veroorzaken mogelijk een ontsteking van het mondslijmvlies en het tandvlees. Deze onsteking kan zorgen voor verlies van bot rondom de implantaten. Daarmee kunt u zelfs de implantaat verliezen.

Een goede mondhygiëne speelt dus een belangrijk rol bij uw behandeling. Regelmatige controles bij een mondhygiënist en/of uw eigen tandarts kunnen u daarbij helpen.

Als u een voortand is vervangen door een implantaat, kan superflossdraad of gumpics u helpen. Bespreek dit met uw tandarts of mondhygiëniste.

Poetsen

Poets de kroon of brug net zoals u uw eigen tanden en kiezen poetst. Doe dit na iedere maaltijd en voor het slapen. Gebruik een zachte tandenborstel of elektrische tandenborstel en tandpasta (merk maakt niet uit).

Ontsteking

Als het tandvlees bij het poetsen gaat bloeden, is het waarschijnlijk ontstoken. Het is dan niet goed om minder te gaan poetsen om zo te voorkomen dat het gaat bloeden! Poets juist extra lang, maar ook extra voorzichtig en gebruik elke dag zorgvuldig de ragers/superflossdraad/gumpics. Als u uw gebit en tandvlees extra goed schoon houdt, verdwijnt de ontsteking vaak vanzelf. 

Als u nog mondspoeling (Perio-Aid 0,12%) heeft, kunt u dit 2 keer per dag gebruiken. Doe dit 2 weken lang elke dag. Na gebruik van de mondspoeling alles goed uitspugen. Niet naspoelen met water, want dan werkt de mondspoeling niet.

Jaarlijkse controle

Als de nieuwe kroon of brug op het implantaat zit, zien wij u graag eenmalig terug voor controle (tenzij dit vooraf anders met u is besproken). U kunt daarvoor zelf een afspraak maken. Daarna kan een jaarlijkse controle plaatsvinden bij de kaakchirurg of vindt verdere controle bij uw eigen tandarts plaats. De kaakchirurg bespreekt dit met u.

Botopbouw

Voor het plaatsen van implantaten is voldoende volume in het kaakbot nodig. Dit betekent dat u genoeg kaakbot moet hebben. Door ontsteking of doordat iemand het voor lange tijd zonder tanden heeft moeten doen, kan veel bot verloren gaan. Een extra behandeling is dan nodig voordat het implantaat geplaatst kan worden.

Deze behandeling kan soms tegelijk met het plaatsen van een implantaat, maar soms is een aparte behandeling nodig. Ook komt het voor dat de kaakchirurg alleen van kunstbotmateriaal gebruik maakt. De kaakchirurg bespreek dit graag vooraf met u.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De kaakchirurg gaat naar de plek waar het implantaat moet komen. Het tandvlees daar omheen wordt ingesneden en aan de kant geschoven. Het bestaande bot bedekt de kaakchirurg met lichaamseigen bot of kunstbotmateriaal. De kaakchirurg bespreekt met u of u deze behandeling met plaatselijke verdoving of onder narcose wil. Na deze behandeling heeft u 3 tot 4 dagen last van zwelling en pijn.

Als meer bot nodig is, wordt dit meestal uit de bekkenkam weggenomen. Dit gebeurt altijd onder narcose. Bij deze behandeling wordt u meestal 1 dag in het ziekenhuis opgenomen. Na deze behandeling kunt u 2 tot 4 weken last houden met lopen en zult u de eerste dagen enige pijn ervaren.

Snuitverbod

Als een botopbouw in de bijholte van de bovenkaak plaatsvindt, krijgt u gedurende 2 weken een snuitverbod. U mag dan niet snuiten, maar enkel de neus ophalen.

Moet u niezen? Doe dit dan met de mond open.

De arts zal dit met u bespreken als dit voor u van toepassing is.

Wanneer bellen?

Neem contact met ons op:

  • Als de bloeding niet stopt;
  • Als de lichaamstemperatuur boven de 39 graden stijgt;
  • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Contact opnemen - KCH -na behandeling op poli (text)

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de poli Kaakchirurgie & Mondziekten, T 088 320 20 00.

Na 16.30 uur en in de weekeinden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende
Hulp, T 088 320 33 00.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Expertise en ervaring

Expertise & Ervaring KCH

Bij onze kaakchirurgen en tandartsen kunt u terecht voor alle onderzoeken en behandelingen van klachten, aandoeningen en afwijkingen in en om de mond, het gezicht en de hals. Het specialisme Kaakchirurgie & Mondziekten biedt een breed pakket aan hoogwaardige zorg.

Wij werken nauw samen met de tandarts, huisarts en/of specialist die u heeft doorverwezen naar het St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast werken we nauw samen met de tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) en de Tandarts Spoed Praktijk is er op de afdeling een mondhygiëniste werkzaam.

Meer informatie

Op de website van het centrum voor implantologie kunt u meer informatie vinden.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code KCH 17-AD

Terug naar boven