Locaties & routes

Intensive en Medium Care

Als u extra zorg nodig hebt

Als u in ons ziekenhuis wordt opgenomen, gebeurt dit vaak op een 'gewone' verpleegafdeling. Op welke afdeling u ligt, is meestal afhankelijk van de aandoening waarvoor u wordt behandeld. U wordt op de Intensive Care (IC) of Medium Care (MC) opgenomen als u extra zorg of speciale bewaking nodig hebt. Bijvoorbeeld bij een levensbedreigende ziekte, levensbedreigende complicaties of na een complexe operatie. Deze opnames kunnen onverwacht zijn. Hierbij kunt u denken aan patiënten met een longontsteking,  een ontstoken hartklep, een infectie na een operatie, bloedvergiftiging, maar ook bij een hartstilstand of na een ongeluk.

Onze locatie in Nieuwegein heeft een IC/MC-afdeling. Op de IC zijn 24 bedden, de MC heeft 8 bedden. Op de IC zijn het allemaal eenpersoonskamers en op de MC tweepersoonskamers. Onze locatie in Utrecht heeft een IC-afdeling met 6 eenpersoonskamers.

Een aantal kamers heeft een sluis. In de sluis liggen patiënten die geïsoleerd verzorgd moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze een infectie hebben.

 • Informatie voor bezoekers

  Wilt u een patiënt bezoeken die op de Intensive of Medium Care is opgenomen? U bent welkom van:

  • 10.30 - 11.30 uur
  • 17.00 - 21.00 uur

  Onze familiebegeleider ontvangt u op de afdeling. Het kan zijn dat u wordt verzocht nog even te wachten in de wachtruimte, bijvoorbeeld omdat het druk is op de kamer of omdat de verpleegkundige of arts nog bezig is met uw familielid. De afdeling is afgesloten tussen 22.00 en 07.00 uur. Als u binnen deze tijden op bezoek komt, moet u bij de ingang van de IC/MC even aanbellen.

  Patiënten op de IC en MC hebben extra zorg nodig; hun lichaamsfuncties moeten goed in de gaten gehouden worden en zo nodig ondersteund worden. Houd er daarom rekening mee dat degene die u bezoekt aan verschillende apparaten en slangen ligt, zoals de beademingsmachine, nierdialyse, bewakingsmonitor en infuuspompen. Elk apparaat heeft zijn eigen alarmsignaal. Daardoor hoort u vaak 'piepjes' op de kamer.

  Bezoekregels

  Om onze patiënten de zorg en rust te kunnen bieden die zij nodig hebben, gelden er op de Intensive en Medium Care de volgende bezoekregels:

  • binnen de bezoektijden mag er maximaal 3 maal een half uur bezoek komen;
  • er mogen maximaal 2 personen tegelijk komen;
  • binnen een bezoekperiode van een half uur mogen de bezoekers niet wisselen met andere personen;
  • bezoek door kinderen graag van tevoren overleggen met de verpleegkundige.

  Afhankelijk van hoe het met de patiënt gaat die u bezoekt, kunnen we van bovenstaande regels afwijken. Overleg hierover altijd eerst met de verpleegkundige die hem/haar verzorgt.

 • Contact

   Postadres

  Wilt u een patiënt op de Intensive of Medium Care een kaartje sturen? Dat kan naar de volgende adressen:

  St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
  [vul hier de naam van de patiënt in]
  ICU, kamer [vul hier het kamernummer in]
  Postbus 2500
  3430 EM Nieuwegein

  St. Antonius Ziekenhuis Utrecht
  [vul hier de naam van de patiënt in]
  IC, kamer [vul hier het kamernummer in]
  Postbus 2500
  3430 EM Nieuwegein

  Telefonisch contact

  U kunt de IC/MC ook telefonisch bereiken:

  Nieuwegein

  • IC/MC-receptie: 088 320 06 00
  • Familiebegeleider: 088 320 66 37

  Utrecht

  • IC-receptie: 088 320 60 00

De beste zorg door moderne technieken

Onze moderne Intensive & Medium Care (vernieuwd in 2012) op locatie Nieuwegein voldoet aan alle strenge veiligheids- en kwaliteitseisen en beschikt over alle faciliteiten om u de zorg te bieden die u nodig hebt. Met 30 IC- en 10 MC-plaatsen heeft het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein de grootste niet-academische IC/MC in de regio.

Bovendien biedt onze IC/MC de ernstig zieke patiënten die er zijn opgenomen nóg meer privacy en rust, wat het genezingsproces positief beïnvloedt en kan bespoedigen. Voor de IC- en MC-verpleegkundigen, studenten en intensivisten zijn de werkomstandigheden op de moderne IC/MC optimaal, waardoor zij nog beter in staat zijn om als team topzorg te verlenen aan patiënten en hun familieleden.

IC en MC, wat is het verschil?

Zowel op de Intensive als op de Medium Care liggen patiënten die extra verzorging, bewaking en ondersteuning van de vitale lichaamsfuncties nodig hebben. Op de IC behandelen we patiënten waarbij de lichaamsfuncties in gevaar zijn, bijvoorbeeld door een operatie of ernstige ziekte. Medische apparatuur neemt de lichaamsfuncties, zoals de ademhaling, bloedsomloop, nierfunctie en spijsvertering, dan tijdelijk over. Op de MC liggen patiënten die iets minder ernstig ziek zijn. Op deze afdeling is dan ook minder apparatuur aanwezig die de vitale functies ondersteunen. Op beide afdelingen zijn 24 uur per dag verpleegkundigen en artsen aanwezig.

Opname op de Intensive of Medium Care

Wanneer u op de Intensive of Medium Care opgenomen bent, wordt u continu verpleegd en bewaakt door een gespecialiseerde IC/MC-verpleegkundigen of verpleegkundigen in opleiding hiervoor. De hoofdbehandelaar op de IC/MC is de intensivist. Dit is een medisch specialist die zich na een basisspecialisme (vaak interne geneeskunde of anesthesiologie) heeft gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met verschillende aandoeningen op IC en MC. Om u de beste behandeling te geven werken zij nauw samen met andere medisch specialisten in het ziekenhuis. Kortom, u bent bij ons in goede handen.

Terug op de 'gewone' afdeling

Als uw gezondheid verbeterd is en uw lichaamsfuncties weer stabiel genoeg zijn, komt u weer op een 'gewone' verpleegafdeling te liggen. Welke afdeling dat is, is afhankelijk van uw klachten of aandoening. Daar zult u merken dat de verpleegkundigen en de arts minder vaak bij u langskomen dan u gewend was. Dat is niet omdat we u zijn vergeten, maar omdat het zo goed met u gaat dat we u minder streng hoeven te controleren.

Lees hier meer over de IC/MC in ons ziekenhuis in Nieuwegein.

Lees hier meer over de IC in ons ziekenhuis in Utrecht.