Behandelingen & onderzoeken

Liesbreukoperatie

Een liesbreuk wordt behandeld met een operatie. Hiervoor zijn 2 methodes: een kijkoperatie (ook wel laparoscopische operatie genoemd) en de klassieke operatie.

De chirurg bespreekt voor de operatie welke methode hij toepast. De voorkeur gaat meestal uit naar de behandeling via een kijkoperatie. Soms is dit echter niet mogelijk. Als de patiënt  bijvoorbeeld eerder een buikoperatie heeft ondergaan of wanneer de breuk te groot is, kunnen we de patiënt niet op deze manier behandelen.

Op deze pagina snel naar

Meer over liesbreukoperatie

De meeste patiënten ondergaan een liesbreukoperatie in een dagbehandeling. Dat betekent dat ze op de dag van de operatie weer naar huis mogen. Soms is het nodig om 1 of 2 nachten in het ziekenhuis te blijven. De arts informeert de patiënt hierover.

Voorbereiding

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, bijvoorbeeld voor jodium of pleisters.

Voorbereiding opname

Wat neemt u mee?

U wordt in principe opgenomen op de dag van de operatie en en gaat in de loop van dezelfde dag weer met ontslag naar huis. Lees meer informatie over uw opname op de pagina voorbereiding opname.  Hier staat onder andere welke spullen u nodig heeft in het ziekenhuis.

Make-up
Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Eten en drinken (nuchter zijn)

De operatie gebeurt onder algehele narcose of met behulp van een ruggenprik (dit kan niet bij een kijkoperatie). U moet daarom voor de operatie nuchter zijn. Dat wil zeggen: u mag een aantal uren voor de operatie niet meer eten of drinken. 


 • Wordt u tussen 7.00 en 13.00 uur opgenomen, dan mag u vanaf 0.00 uur geen vast voedsel meer eten. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Niet toegestaan zijn melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol.

 • Wordt u na 13.00 uur opgenomen, dan mag u vóór 7.00 uur ’s morgens nog een licht ontbijt nuttigen (beschuit met jam en een kop thee). Geen zwaar/vet ontbijt. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol zijn niet toegestaan.

In het geval dat u zich niet aan bovenstaande regels houdt kan uw operatie of ingreep niet doorgaan.

Pijnstilling

Koop voordat u naar het ziekenhuis gaat alvast een doosje paracetamol 500 mg bij de apotheek/drogist. Dit middel kunt u na de operatie gebruiken als pijnstiller. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter.

Behandeling

Anesthesie

Op de operatiekamer krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u vocht en zo nodig medicijnen toegediend. Op welke manier u verdoofd wordt, bespreekt de anesthesioloog (verdovingsarts) vooraf met u op de polikliniek.

Kijkoperatie liesbreuk

Bij een kijkoperatie maakt de chirurg drie kleine sneetjes van ongeveer 1 cm in uw buik. Via een gaatje wordt koolzuurgas in uw buik geblazen, zodat de chirurg goed zicht kan krijgen op de breuk. Daarna brengt de arts de kijkbuis (ook wel ‘laparoscoop’ genoemd) via een sneetje in uw buikholte. De chirurg verstevigt via de andere sneetjes met behulp van kleine instrumenten de zwakke plek in de buikholte met een kunststof matje. Dit matje plaatst de chirurg tussen de buikwand en het buikvlies. De arts kan zijn handelingen op een  monitor zien. De sneetjes worden aan het einde van de ingreep met een oplosbare hechting dichtgemaakt.

Katheter

Bij een kijkoperatie wordt er soms een katheter (een dun, plastic slangetje) via uw urinebuis in uw blaas geschoven om urine af te voeren. De katheter wordt meestal direct na de ingreep weer verwijderd.

Klassieke liesbreukoperatie

De chirurg maakt een snede (incisie ) van 5 tot 10 cm lengte op de plek waar de breuk zit. Vervolgens verwijdert de arts de breukzak en sluit de zwakke plek in de buikwand. De buikwand wordt verstevigd met een kunststof matje. De snede wordt meestal met oplosbare hechtingen dichtgemaakt.

Na de operatie

Uitslaapkamer en terug naar de afdeling

Na de operatie verblijft u eerst even op de uitslaapkamer. Wanneer alles goed gaat, wordt u weer teruggebracht naar de afdeling. U mag dan weer wat drinken, maar doe het voorzichtig aan in verband met mogelijke misselijkheid. Wanneer u goed gedronken heeft en niet misselijk bent, verwijdert de verpleegkundige het infuus.

Mocht u pijn hebben of misselijk zijn, vraag hier dan gerust iets tegen aan de verpleegkundige.

Weer naar huis

Meestal kunt u aan het eind van de middag weer naar huis, tenzij een langer verblijf in het ziekenhuis met u is afgesproken of noodzakelijk is. U krijgt een afspraak mee voor de eerste controle op de poli.

Nazorg

Als u weer thuis bent

Wat kunt u de eerste tijd na de operatie verwachten en wat kunt u wel en mag u niet doen.

Voor alle patiënten geldt:

 • U mag thuis na de operatie een lichte maaltijd eten.
 • Na de operatie krijgt u een pleister op de wond. Deze mag de volgende dag eraf. Deze dag mag u douchen. Als de wond nog wat nagebloed heeft, mag u de pleister tussendoor verschonen.
 • De wond kan de eerste dagen na de operatie enigszins zwellen. Dit is een normaal verschijnsel.
 • In het begin zullen sommige bewegingen pijnlijk zijn. Wees voorzichtig en forceer niets. Neem gerust een pijnstiller in wanneer dat nodig is.
 • U kunt langzaam uw activiteiten uitbreiden.
 • Na de operatie krijgt u een belafspraak of een poliafspraak mee.
 • Blauwe plekken, vooral in de schaamstreek, zijn na een liesbreukoperatie een veelvoorkomend verschijnsel. Dit geldt ook voor pijn in de liesstreek. Deze pijn kan bij mannen uitstralen naar de testikel, bij vrouwen naar de schaamlip.
 • Ook bij een kijkoperatie kan pijn in de liesstreek voorkomen, ook al zitten de sneetjes op een andere plaats.
 • De meeste patiënten kunnen na een of twee weken weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het verloop na de operatie, uw gezondheidstoestand en het soort werk dat u doet.

Wat kan/mag u doen na een kijkoperatie?

 • De dag na de operatie kunt u uw activiteiten weer oppakken. Zwaar tillen en buikspieroefeningen mag u pas na 4 weken weer langzaamaan opbouwen.
 • Luister naar uw lichaam: wanneer u pijn voelt, doe het dan wat rustiger aan.
 • Tijdens de kijkoperatie wordt er koolzuurgas in uw buik geblazen. Het gevolg hiervan kan zijn dat u een opgeblazen gevoel hebt. Daarnaast hebben veel patiënten last van pijn in de schouders. U kunt hiertegen paracetamol innemen.
 • Als gevolg van de blaaskatheter kunt u enige tijd pijn bij het plassen houden. Vaak helpt het om extra te drinken.

Wat kan/mag u doen na een (klassieke) liesbreukoperatie ?

 • U mag wel wandelen.
 • Hulp van familie of kennissen de eerste dagen zal welkom zijn. Wij raden u aan om dit vast vóór uw operatie te regelen.
 • Wanneer u weer kunt werken, hangt af van het soort werk dat u doet. Bespreek dit vóór de operatie met uw arts op de poli.
 • Neem de eerste 3 dagen na de ingreep 3x per dag 2 tabletten paracetamol 500 mg. Dus niet alleen wanneer u pijn heeft, maar vooral om pijn te voorkomen. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter.

Complicaties

Complicaties treden bij deze operatie weinig op. Maar bij elke operatie bestaat een risico op complicaties, zoals trombose (een bloedstolsel dat een bloedvat afsluit), een nabloeding en/of wondinfectie.

Na de operatie via een snede in de lies ontstaat een enkele keer een blijvend gevoelloze plek onder het litteken. Een zeldzame complicatie bij mannen is een beschadiging aan de bloedvaten van een van de zaadballen, waardoor deze kleiner en gevoelloos kan worden.

Er is een kans van minder dan 4% dat een liesbreuk terugkomt.

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur belt u naar Chirurgie. Buiten werktijden: belt u de huisartsenpost.

Neem in de volgende gevallen sowieso contact met ons op:

 • bij een sterke en soms pijnlijke zwelling in het wondgebied (teken van een bloeding);
 • als het wondgebied pijnlijk en rood is en u zich daarbij ziek voelt en/of koorts heeft (teken van een ontsteking).

Expertise en ervaring

De chirurgen van het St. Antonius voeren jaarlijks ruim 200 liesbreukoperaties uit met een kijkoperatie. Daarnaast passen we deze techniek meer dan 1.000 keer per jaar toe bij andere operaties in de buik. Onze chirurgen behoren daarmee in ons land tot de meest ervaren specialisten op dit gebied. Deze ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties: deze komen bij ons erg weinig voor. Naast de liesbreukoperaties met een kijkoperatie worden jaarlijks ook meer dan 200 patiënten met een liesbreuk geopereerd met een open klassieke operatie.

Gerelateerde informatie

Code
CHI 03-B