Behandelingen & onderzoeken Longcentrum

Sedatie bij een bronchoscopie

U krijgt binnenkort een onderzoek van de longen. Hier vindt u meer uitleg over de sedatie die u krijgt tijdens de bronchoscopie.

Bij een onderzoek dat onder sedatie plaatsvindt, krijgt u medicijnen die ervoor zorgen dat u een behandeling, ingreep of onderzoek kunt ondergaan zonder stress, angst of pijn. Tijdens het onderzoek krijgt u een slaapmiddel via een infuusnaaldje. Door dit slaapmiddel valt u in een lichte slaap. Sedatie is geen narcose, u hoeft dus niet beademd te worden.

De meeste mensen herinneren zich naderhand weinig tot niets van het onderzoek.

Voorbereiding

Niet eten en drinken voor het onderzoek

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u een aantal uren voor het onderzoek niets meer mag eten en drinken. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groot dat er tijdens de ingreep, eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan de voorschriften houdt van de informatie die u heeft gekregen over de bronchoscopie. Deze informatie kunt u ook lezen op onze webpagina: Bronchoscopie. Lees deze informatie zorgvuldig door!

Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om het onderzoek niet door te laten gaan!

Medicijnen

Gebruikt u ‘s ochtends medicijnen? Dan mag u deze ’s ochtends innemen voor 07:00 uur met zo min mogelijk water. Uw longmedicatie (pufjes) kunt u gebruiken zoals u gewend bent. 

Bent u diabetespatiënt? Dan zal de longarts u informeren over uw medicijngebruik voor het onderzoek.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom® of Marcoumar®, Apixaban® of Rivaroxaban® of clopidogrel®? Laat dit dan van tevoren weten aan de longarts of verpleegkundige. Uw bloed mag namelijk niet te ‘dun’ zijn voor dit onderzoek. Bij gebruik van bepaalde bloedverdunners wordt de ochtend voor het onderzoek bij u bloed geprikt. Zo kunnen wij zien hoe dun uw bloed is.

Begeleiding

U wordt volledig in slaap gebracht, dus u mag na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Het is noodzakelijk dat u vooraf regelt dat er iemand is die u naar huis brengt na het onderzoek.

Ook in de nacht kunnen er nog complicaties optreden, dus zorg ervoor dat u niet ‘s nachts alleen bent.

Uw begeleider kan tijdens het onderzoek in het ziekenhuis of elders op u wachten.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de polikliniek Longziekten.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Voorbereiding onderzoek

Preoperatieve Screening

Voorafgaand aan de bronchoscopie heeft u een afspraak bij de Preoperatieve Screening (poli Anesthesiologie).  Tijdens dit gesprek wordt beoordeeld of u veilig in slaap gebracht kunt worden.

Het onderzoek

 • De longverpleegkundige komt u halen in de wachtruimte en brengt u naar de voorbereidingsruimte van de longbehandelkamer.
 • Daar mag u plaatsnemen op een bed en krijgt u, ter voorbereiding op de bronchoscopie, van de longverpleegkundige eerst de keelverdoving.
 • U krijgt ook een infuusnaald in uw hand of arm. Door deze naald krijgt u later het slaapmiddel toegediend dat voor de sedatie zorgt.
 • Dan wordt u door de sedatie-praktijkspecialist in slaap gebracht.
 • Uw hartslag en zuurstofgehalte worden gemeten. Soms kan het nodig zijn om u wat extra zuurstof te geven. Dit merkt u dan ook bij het wakker worden.

Uitslaapkamer

Als u sedatie heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de slaapmedicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog een halfuur in uw bed, op de uitslaapkamer van het operatiecomplex. Ter controle blijft u daarna nog een halfuur op verpleegafdeling 5A totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze uitslaaptijd wordt ook uw hartslag en zuurstofgehalte gemeten.

Duur onderzoek

In totaal duurt het onderzoek en het uitslapen ongeveer 2 uur. De keelverdoving duurt ongeveer 45 minuten. De bronchoscopie zelf en het in slaap brengen, ongeveer 20 minuten. U verblijft na het onderzoek gemiddeld 1 uur in het ziekenhuis om goed wakker te worden.

Na het onderzoek

Hoe voelt u zich na het onderzoek?

Na het onderzoek kunt u hoestklachten hebben die in de loop van de dag weer afnemen. Ook kunt u irritatie van de keel hebben. Misschien bent u ook wat benauwder dan voor het onderzoek. Dit houdt de verpleegkundige in de gaten.

Uw begeleider

Uw begeleider wordt gebeld door de verpleegafdeling als u opgehaald mag worden. Dit is ongeveer 2 uur nadat u bent opgehaald uit de wachtkamer bij route 6. 

Dit betekent dat u tot de volgende morgen:

 • niet alleen naar huis mag, ook niet met taxi of openbaar vervoer;
 • niet zelf mag deelnemen aan het verkeer, niet autorijden of fietsen, enzovoorts;
 • niet mag werken en geen machines mag bedienen;
 • geen belangrijke beslissingen kunt nemen;
 • geen slaapverwekkende en rustgevende middelen en geen alcohol mag gebruiken;
 • de eerste nacht niet alleen thuis mag zijn.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Na het onderzoek kunt u wat bloed ophoesten, wat meer benauwd zijn en een zere keel hebben. Sommige patienten krijgen ook koorts of een grieperig gevoel. Hiervoor mag u thuis paracetamol nemen en uw pufjes gebruiken. Door de sedatie kan uw reactie vermogen vandaag minder zijn. Deze klachten kunnen 24 uur aanhouden.

Nazorg

Klachten

Hiervoor verwijzen wij u naar de informatie die u heeft gekregen over de bronchoscopie.

Uitslag onderzoek

Het duurt 5 tot 7 werkdagen voordat alle uitslagen van het onderzoek er zijn. De longarts bepaalt op basis daarvan of er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn. De longarts spreekt met u af wanneer de uitslag besproken wordt.

Contact opnemen

 • Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact op tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.

 • Heeft u lichamelijke klachten na het onderzoek/de behandeling en maakt u zich zorgen?

Dan kunt u de eerste 24 uur na uw onderzoek/behandeling tijdens kantooruren contact opnemen met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00. Buiten kantooruren kunt u contact leggen met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00. Daarna neemt u contact op met uw huisarts of de huisartsenpost in uw regio.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code LBK 02-O

Terug naar boven