Behandelingen & onderzoeken Longcentrum

Sedatie bij een bronchoscopie

Binnenkort krijgt u een onderzoek dat onder sedatie (roesje) plaats vindt. De sedatiespecialist zorgt ervoor dat u (via een infuus) een slaapmiddel toegediend krijgt, zodat u niets merkt van het onderzoek. 

Voorbereiding

Eten en drinken (nuchter zijn)

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 00.00 uur 's nachts niets meer mag eten en drinken.

Wanneer u niet nuchter bent, kunnen wij het onderzoek niet door laten gaan.

Medicijnen

Uw medicatie mag u voor 07.00 uur innemen met een klein beetje water. Wij raden u aan om uw inhalators (pufjes) wel te gebruiken zoals u dat gewend bent.

Diabetes

Bent u diabetespatiënt? Het gebruik van uw medicijnen is met u besproken door de longarts of verpleegkundige. Is dit niet besproken? Neem dan contact op met poli Longgeneeskunde via T 088 320 14 00.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom® of Marcoumar®, Apixaban® of Rivaroxaban® of clopidogrel®? Dit kan gevolgen hebben voor het onderzoek.

Het gebruik van bloedverdunners is met u besproken door de longarts of verpleegkundige. Is dit niet met u besproken? Neem dan contact op met poli Longgeneeskunde via T 088 320 14 00.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact met de longbehandelkamer via T 088 320 16 08. De behandelkamer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 16:30 uur.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Preoperatieve Screening (POS)

Voorafgaand aan de bronchoscopie heeft u een (telefonische) afspraak bij de Preoperatieve Screening (poli Anesthesiologie). Tijdens dit gesprek wordt beoordeeld of u veilig in slaap gebracht kunt worden.

Het onderzoek

  • U meldt zich op de afgesproken tijd bij route 6 op locatie Utrecht.
  • De longverpleegkundige komt u halen uit de wachtruimte en brengt u naar de voorbereidingsruimte van de longbehandelkamer.
  • Daar mag u plaatsnemen op een bed en krijgt u, ter voorbereiding op de bronchoscopie, van de longverpleegkundige eerst de keelverdoving.
  • U krijgt ook een infuusnaald in uw hand of arm. Door deze naald krijgt u later het slaapmiddel toegediend dat voor de sedatie zorgt.
  • Dan wordt u door de sedatie-praktijkspecialist in slaap gebracht.
  • Uw hartslag en zuurstofgehalte worden gemeten. Soms kan het nodig zijn om u wat extra zuurstof te geven. Dit merkt u dan ook bij het wakker worden.

Uitslaapkamer

Na het onderzoek verblijft u nog 1 uur op de Dagbehandeling Algemeen ter observatie. Tijdens deze uitslaaptijd wordt uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte gemeten. Als deze in orde zijn, kan u in overleg met uw verpleegkundige, uw begeleider bellen om u op te halen bij route 6.  

Duur onderzoek

In totaal bent u ongeveer 2 uur in het ziekenhuis.

Belangrijke informatie voor na het onderzoek:

  • U mag de eerste nacht niet alleen thuis zijn.
  • U mag niet alleen naar huis, ook niet met taxi of openbaar vervoer;
  • U mag niet zelf deelnemen aan het verkeer, niet autorijden of fietsen, enzovoorts;
  • U mag niet werken en geen machines mag bedienen;
  • U kunt geen belangrijke beslissingen nemen;
  • U mag geen slaapverwekkende en rustgevende middelen en alcohol gebruiken;

Nazorg

Klachten na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u tijdelijk klachten ervaren zoals hoesten, irritatie van de keel en zich wat benauwder voelen dan voorheen. Deze klachten kunnen ongeveer 24 uur aanhouden. Binnen die 24 uur kunt u ook koorts ontwikkelen. Hiervoor mag u 2 paracetamol innemen. Bij aanhoudende klachten kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Ook kunt u een spoortje bloed ophoesten. Als dit meer is dan een half kopje helder bloed, neem dan direct contact op met uw huisarts(post). Vermeld hierbij dat u een bronchoscopie heeft gehad.

Uitslag onderzoek

Bij uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een formulier mee met informatie over het vervolg.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met de longbehandelkamer via T 088 320 16 00.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code LBK 02-O

Terug naar boven