Behandelingen & onderzoeken Longcentrum

Voedingstoestand onderzoek

Een onderzoek naar de voedingstoestand, ook wel bio-impedantiemeting genoemd of meting van de vetvrije massa, wordt gedaan om te meten of er voldoende spierweefsel aanwezig is in het lichaam.

Ondanks een normaal gewicht kan een patiënt met een chronische longaandoening te weinig spiermassa (vetvrije massa) hebben. Daarom is het wegen van patiënten met een chronische longaandoening geen goede manier om te achterhalen of hun lichaam voldoende spierweefsel heeft. Een voedingstoestand onderzoek biedt dan uitkomst.

Voorbereiding

Eten, drinken en medicijnen

Eten en drinken

Wij verzoeken u om voor de test 2 uur niets te eten of te drinken. Vlak voor de test willen wij wel graag dat u nog even plast. Dat is nodig omdat het vocht in de blaas de meting kan beïnvloeden.

Medicijnen

Wanneer u plastabletten gebruikt, verzoeken wij u dit te melden aan de laborant. Het onderzoek kan gewoon doorgaan, maar moet mogelijk anders worden beoordeeld.

U hoeft voor het onderzoek niet te stoppen met medicatie. U kunt alle medicatie die u gewend bent om te gebruiken gewoon innemen, ook uw plastabletten.

Pacemaker en zwangerschap

Wanneer u een pacemaker of defibrilator heeft kan het onderzoek niet uitgevoerd worden. Bij zwangerschap kan het wel, maar is het niet zo zinvol. Wilt u dit tijdig of in elk geval voor het onderzoek melden bij de Longfunctieafdeling? 

Sieraden

Wij vragen u uw sieraden en horloge voor de meting af te doen. Metaal dat de huid raakt beïnvloedt namelijk de meting.

Afspraak

Wij verzoeken u om 15 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn in verband met de administratieve afhandeling. U kunt dan daarna rustig aan het onderzoek beginnen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Verloop onderzoek

  • Aagezien de laborant uw lengte en gewicht nauwkeurig moet opmeten, verzoeken wij u  uw schoenen en jas uit te doen. Daarnaast verzoeken wij u ook uw rechtersok of panty uit te doen omdat de laborant elektroden op uw lichaam plakt.
  • U gaat op het bed liggen; de laborant plakt vervolgens elektroden op uw rechtervoet en -hand. Op deze elektroden sluit hij/zij een paar kabeltjes aan. U hoeft niets te doen en mag rustig blijven liggen. Sommige mensen vinden het lastig om plat op het bedje te moeten liggen omdat dit dan een benauwd gevoel geeft.
  • Na 5 tot 10 minuten is de meting klaar en kunt u zich weer aankleden. 

Uitslag onderzoek

Zodra de test is uitgevoerd, is de uitslag bekend. De arts zal deze geven. Daarna kunt u gewoon weer naar huis.

Nazorg

Weer thuis

Eenmaal thuis kunt u uw dagelijkse bezigheden gewoon oppakken. Er is geen verdere nazorg noodzakelijk.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code LON 07-O

Terug naar boven