Behandelingen en onderzoeken Maag-Darm-Lever (MDL)

Fibroscan-onderzoek

Met de Fibroscan wordt informatie verkregen over de ernst van uw leverziekte. Met de Fibroscan wordt bepaald hoe snel echogolven zich door de lever voortplanten

De Fibroscan maakt gebruik van geluidsgolven en is eenvoudig uit te voeren. Hierdoor krijgt de arts informatie over de hoeveelheid vet en littekenweefsel in de lever. Vaak kan door middel van dit onderzoek een leverpunctie vermeden worden.

Voorbereiding

Eten en drinken

U mag tot 4 uren voor het onderzoek een lichte maaltijd eten (een kopje thee en een beschuit). Daarna mag u niets meer eten en drinken!

Medicatie

Indien u medicatie gebruikt zijn hier geen beperkingen voor. U mag uw medicatie gebruiken tot 4 uur voor het onderzoek. U kunt na het onderzoek uw medicatie weer innemen.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten, maar in ieder geval minstens 24 uur van te voren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Onderzoek

  • U meldt zich bij de afdeling Endoscopie
  • U neemt plaats op een onderzoeksbed en wordt verzocht op de rug te gaan liggen met uw rechterhand onder uw hoofd.  De verpleegkundige vraagt u uw buik te ontbloten.
  • De verpleegkundige bepaalt de plaats van de lever en de positie voor de echokop: ter hoogte van de lever.De lever bevindt zich rechts in de bovenbuik, tussen de ribben. U krijgt wat gel op deze plek.
  • Dan plaatst de verpleegkundige de echokop op de huid van de buik en stuurt via de echokop de geluidsgolven. Dit voelt u als een soort tikjes, die niet pijnlijk zijn. Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven terugkomen. De snelheid geeft aan hoe soepel de lever is. De onderzoeker meet dit minimaal 10 keer. Daardoor wordt een betrouwbare uitslag verkregen.

Nazorg

Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Na het onderzoek mag u gelijk naar huis. Er zijn geen beperkingen.  Ook mag u weer gewoon eten en drinken.

Uitslag

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door een maag-darm-leverarts. U krijgt de uitslag dus niet meteen na het onderzoek, maar later van uw eigen specialist.

Complicaties

Er zijn geen complicaties bekend bij dit onderzoek.

Heeft u vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Endoscopie, T 088-320 55 00 (08.30 - 16.30 uur).

Gerelateerde informatie

Code END 42-0

Terug naar boven