Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Maartje Los

Maartje Los

Maartje Los is internist-oncoloog en behandelt patiënten met kanker. Een heel mooi beroep, vindt ze. "Patiënten gaan op veel verschillende manieren om met hun ziekte en vinden verschillende dingen belangrijk. Het is mooi om samen met hen een afweging te maken in wat de beste behandeling is."

Welk jasje draag je?

"Met heel veel plezier draag ik de St. Antonius dokterjas."

Hoelang draag je het jasje al?

"Dit jasje draag ik sinds 2007."

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

"In ons ziekenhuis werk ik als internist-oncoloog. Ongeveer de helft van mijn patiënten krijgt een behandeling, waarbij het doel is om hun kanker te genezen. De chemotherapie of andere behandelingen met medicijnen worden bij deze patiënten gegeven om te voorkomen dat de ziekte terugkomt. De andere helft van mijn patiënten heeft helaas uitzaaiingen en zijn niet meer te genezen. Deze mensen probeer ik een zo lang mogelijk leven te geven. De kwaliteit van hun leven is erg belangrijk. Hier probeer ik ze bij te helpen door hen te begeleiden tijdens bepaalde behandelingen, maar soms ook door juist van een behandeling af te zien. Daarnaast ben ik voorzitter van het St. Antonius Kankercentrum, waarin we met elkaar goed letten op de kwaliteit van onze zorg voor patiënten met kanker en waar mogelijk die zorg proberen te verbeteren." 

Wat vind je het leukste aan je werk?

"Misschien klinkt het gek, maar ik vind dat ik een heel mooi beroep heb. De laatste jaren zijn er veel nieuwe, effectieve behandelingen ontwikkeld waardoor we een groot deel van de patiënten veel beter kunnen helpen. Bij de behandeling van kanker is een heel team betrokken waardoor ik veel samenwerk met andere medisch specialisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten, maatschappelijk werkers en nog veel andere medewerkers uit ons ziekenhuis. Het omgaan met patiënten die zo’n ernstige ziekte hebben is heel bijzonder. Patiënten gaan op veel verschillende manieren om met hun ziekte en vinden verschillende dingen belangrijk. Het is mooi om samen met hen een afweging te maken wat voor hen de beste behandeling is."

Mooiste momenten?

"De mooiste momenten zijn als ik patiënten kan vertellen dat de behandeling aanslaat en zie dat ze zich beter voelen. Na maanden van spanning, onzekerheid en angst is er eindelijk eens een goede boodschap. De blijdschap die ik dan zie bij patiënten en ook bij hun familie is soms erg ontroerend."

Terug naar boven