Het jasje van... Nelleke van der Wal

In de rubriek ‘Het jasje van…’ vertellen medewerkers over hun werk in het ziekenhuis en het jasje dat zij daarbij dragen. Deze keer spreken we met Nelleke van der Wal, verpleegkundig consulent bij het Borstcentrum. Ze begeleidt vrouwen met borstkanker tijdens een intensieve periode in hun leven. "Het geeft mij voldoening als vrouwen met een gevoel van vertrouwen en regie weer naar huis gaan na een gesprek."
Welk jasje draag je?
“Ik draag dezelfde outfit als een verpleegkundige: een jasje met een witte broek. Ik werk als verpleegkundig consulent bij het Borstcentrum. Een verpleegkundig consulent houdt in dat je als gespecialiseerd verpleegkundige patiënten met een specifieke aandoening begeleidt, adviseert en voorlicht. In mijn geval gaat het om oncologie en mammacare."
Hoe lang draag je het jasje al?
“Sinds januari 2023 werk ik met veel plezier op het Borstcentrum in het St. Antonius. Daarvoor werkte ik op verschillende afdelingen, onder andere op de dagbehandeling Oncologie. Daar sprak ik met patiënten over hoe het met hen ging, maar als de chemokuren waren afgelopen, gingen ze door naar de volgende stap in de behandeling en zag ik ze vaak niet meer. Daarom ging ik op zoek naar een functie waar meer ruimte en tijd was voor psychosociale zorg. Toen ik in de zomer van 2022 de vacature van het Borstcentrum zag, wist ik meteen: dit is precies wat ik zoek.”
Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?
“Het grootste deel van de dag zie ik vrouwen met borstkanker of een voorstadium daarvan. Daarnaast zie ik patiënten met een melanoom, een vorm van huidkanker. Samen met mijn collega’s begeleid ik patiënten en hun naasten tijdens het gehele chirurgische traject – van diagnose tot een jaar na de operatie. Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor vragen over bijvoorbeeld de operatie of het vinden van een fysiotherapeut en hebben aandacht voor zorgen of vragen op psychosociaal gebied.”
Wat vind je het leukste aan je werk?
“Dat ik allerlei verschillende mensen tegenkom. Iedereen heeft een eigen verhaal en iedereen gaat anders om met de diagnose kanker en de gevolgen van de behandeling. Er gebeurt veel in het leven van een vrouw wanneer ze te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Het heeft vaak invloed op relaties, werk en op hoe iemand zich voelt. Als zorgverlener mag je dan vaak heel dichtbij komen. Dat vind ik heel waardevol."
Mooiste momenten?
“Als ik zie dat vrouwen het leven weer kunnen oppakken na de behandeling, al is het soms op een andere manier dan voor de diagnose. Tijdens het hele proces zie je dat veel vrouwen ontdekken wat ze echt belangrijk vinden. Dit zorgt soms voor andere keuzes in hoe ze hun leven invullen. Hier zie je vaak veel veerkracht. Ik vind het mooi om dit van dichtbij te mogen zien. Daarnaast maakt het me blij wanneer vrouwen teruggeven dat ze zich gehoord en gezien voelen door ons als team en dat we er altijd zijn als het nodig is.”