Behandelingen & onderzoeken

Nier doneren bij leven

Door een nier af te staan aan uw naaste kunt u een nierpatiënt helpen om weer een normaal leven te leiden, zonder dialyse en zonder nierfalen. 

Als u hierover nadenkt, is het belangrijk om meer te weten over de voorwaarden, de risico's en de operatie. 

Meer over nier doneren

Als u zich heeft aangemeld wordt u onderzocht om te kijken of u lichamelijk gezond genoeg bent om een nier te doneren. Daarnaast wordt de psychosociale kant besproken en bekeken of dit extra aandacht vraagt om een donatie aan te kunnen.

De resultaten van niertransplantaties met een nier van een levende donor, zowel familie als niet-familie, zijn beter dan de resultaten met een nier van een overleden donor.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • De nier is in principe op korte termijn beschikbaar.
  • De operatie kan gepland worden, waardoor de ontvanger kan werken aan een zo goed mogelijke conditie.
  • De tijd dat de nier buiten het lichaam wordt bewaard, is zo kort mogelijk (ongeveer twee uur) en veel korter dan gemiddeld bij een nier van een overleden donor (ongeveer 16 uur).
  • We weten dat de nierdonor gezond is.

Leven met één nier

De nieren werken met een behoorlijke overcapaciteit. Vandaar dat het goed mogelijk is om met één nier te leven. De lange termijn vooruitzichten voor de gezondheid van de donor zijn goed.

Cross-over

Soms kan een donor niet rechtstreeks aan zijn ontvanger doneren, omdat hun bloedgroepen niet overeenkomen of omdat de ontvanger antistoffen in het bloed heeft tegen het bloed en weefsels van de donor. In zo’n geval kan ‘cross-over transplantatie’ een alternatief zijn.
Bij cross-over transplantatie wordt voor u als donor en uw ontvanger een ander donor-ontvanger koppel gezocht en staan de beide donoren een nier af aan de ontvangers van het andere koppel.

Screening in het St. Antonius Ziekenhuis

Tijdens het screeningstraject krijgt u uitgebreide informatie over wat het doneren van een nier precies inhoudt en worden voor- en nadelen van donatie uitgelegd. Ook worden financiële punten besproken zoals kosten, vergoedingen en verzekeringen. 

Deze informatie is nodig om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Ook ondergaat u enkele onderzoeken in het St. Antonius Ziekenhuis om te bepalen of u een nier kunt doneren en of uw nier geschikt is voor uw ontvanger. Als u geschikt lijkt, verwijzen wij u door naar het transplantatiecentrum van het UMCU waar verder onderzoek en het definitieve besluit zal plaatsvinden. 

Aanmelden

Als u er over nadenkt een nier te doneren laat u zich eerst als patient inschrijven in het St. Antonius Ziekenhuis. Daarna kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Dialyse-Nierdonoren@antoniusziekenhuis.nl of te bellen met T 088 320 59 00.

Wij nemen zo mogelijk binnen vijf werkdagen telefonisch contact met u op.

Meer informatie

Interessante folders

In onderstaande folders leest u meer informatie over het doneren van een nier bij leven. Deze krijgt u van ons mee of kunt u bij ons opvragen.

  • Een nier bij leven geven aan een ander een brochure van de Nederlandse Transplantatie Stichting. 
  • Cross-over nierdonatie een brochure van de Nederlandse Transplantatie Stichting. 
  • Brochure over de operatie zelf in het UMC Utrecht.
  • Het screeningstraject in het UMC Utrecht.

Interessante websites:

Gerelateerde informatie

Code DIAL 08-AD

Terug naar boven