Behandelingen & onderzoeken

Niersteenvergruizing (ESWL)

Met behulp van echografie of röntgendoorlichting is bij u een steen (of stenen) in nier of urineleider vastgesteld. In overleg met uw uroloog is besloten om deze steen (of stenen) te behandelen met de niersteenvergruizer (ESWL).

De niersteenvergruizer is een apparaat dat door middel van schokgolven energie opwekt. Deze energie wordt geleid naar en geconcentreerd in één punt: de niersteen. Hierdoor valt de steen uiteen in gruis. Dit gruis kunt u via de natuurlijke weg uitplassen.

Op deze pagina snel naar

Meer over niersteenvergruizing

Niet alle stenen zijn met de vergruizer te behandelen omdat sommige stenen ongevoelig zijn voor de schokgolven. Dit is echter van tevoren niet bekend. Ook kan het gebeuren dat er meerdere behandelingen nodig zijn om een steen volledig te vergruizen. 

Belangrijk om te weten is dat er altijd maar 1 steen per keer vergruisd kan worden.

Voorbereiding

Zwangerschap

Let op: als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn, meldt u dat dan zo spoedig mogelijk aan uw uroloog. De behandeling moet dan worden uitgesteld.

Bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt meldt dit dan bij uw behandelend arts en de Trombosedienst. U moet voor de behandeling stoppen met deze medicijnen. Echter u kunt niet zomaar stoppen met deze medicijnen. Het is erg belangrijk dat u dit in overleg doet met uw behandelend arts en de Trombosedienst.

Eten en drinken

U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken.

Pijnstilling

De uroloog zal u een recept voor pijnstilling geven. De bedoeling is dat u het voorgeschreven medicijn ongeveer 1 uur voor het onderzoek inneemt. Daardoor heeft u minder pijn tijdens de vergruizing.

Allergieën

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.

Kleding

Wij adviseren u tijdens het onderzoek gemakkelijke zittende kleding te dragen, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Behandeling op de polikliniek

De niersteenvergruizing gebeurt op de polikliniek. De meeste patiënten kunnen na de behandeling direct naar huis. Soms is het nodig om 1 of 2 nachten in het ziekenhuis te blijven. Dit bespreekt de uroloog vooraf met u.

Begeleider meenemen

Als u wilt, kunt u een begeleider meenemen, bijvoorbeeld uw partner, een familielid of een vriend. Uw begeleider mag helaas niet mee naar binnen en moet in de wachtkamer blijven wachten. U kunt napijn krijgen. Laat u na de behandeling ophalen en/of door iemand naar huis rijden.

De niersteenvergruizing

 • U trekt uw bovenkleding uit. Uw onderkleding mag aan blijven.
 • Daarna gaat u op de vergruizer liggen.
 • De steen wordt via een beeldscherm opgespoord en vervolgens worden de schokgolven van buitenaf op de steen gericht. Om de schokgolven zo effectief mogelijk te laten werken, moeten ze soms met veel energie worden toegediend. Dit kan soms met pijn gepaard gaan, echter degene die de vergruizer bediend, zal de energie van de schokgolven zodanig instellen dat u zo min mogelijk pijn ervaart. Als u toch pijn ervaart dan kunt u extra pijnstilling krijgen. Vraagt u dit gerust aan de uroloog.
 • Tijdens de vergruizing is het belangrijk dat u stil ligt.
 • Er is tijdens de behandeling steeds iemand bij u waaraan u uw vragen kunt stellen.

Duur behandeling

De behandeling duurt standaard circa 45 minuten, ongeacht de hardheid en de grootte van de steen of stenen.

Nazorg

Weer naar huis

Na de behandeling mag u meteen weer naar huis. Tenzij de uroloog anders met u heeft besproken.

Gruis uitplassen

Als de steen is verpulverd, kan het gruis uw lichaam via de urine verlaten; u plast het dus uit. Extra beweging helpt om het gruis sneller uit uw lichaam te krijgen.

Urine opvangen

 • U wordt verzocht om thuis uw urine op te vangen en te zeven, zodat u het gruis overhoudt. Blijf uw urine nakijken totdat u 2 dagen lang geen gruis meer heeft gezien.
 • Bewaar het opgevangen gruis en neem het mee in een potje bij de eerstvolgende controle. Het kan dan eventueel onderzocht worden.

Napijn en bloed in de urine

 • Na de behandeling kunt u enkele dagen nog een wisselende, zeurende pijn hebben of zelfs kolieken (hevige kramp).
 • Soms ontstaan er na de vergruizing hevige pijnaanvallen. Dan is het juist niet de bedoeling dat u extra gaat drinken. U kunt zo nodig thuis een zetpil nemen. Helpt deze pijnstiller onvoldoende, neem dan contact op met uw huisarts of de polikliniek Urologie.
 • Door de behandeling kan de urine een paar dagen licht bloederig zijn. Dit kan geen kwaad.

Koorts

Let op: Als u na de behandeling koorts krijgt (temperatuur boven 38.5ºC), neem dan onmiddellijk contact op met:

 • de poli Urologie waar u onder behandeling bent, of
 • buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

Na 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Urologie , T 088 320 25 00.
 • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Meer informatie over uw medicijnen?

U kunt met vragen over uw medicijnen altijd terecht bij uw arts, apotheker of verpleegkundige.

Betrouwbare aanvullende informatie over medicijnen vindt u op deze websites:

 • Apotheek.nl: voor heldere schriftelijke informatie.
 • Kijksluiter.nl: voor duidelijke animatiefilmpjes over veelgebruikte medicijnen. Na het invullen van enkele gegevens ontvangt u een inlogcode. 

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden.
Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
URO 10-B