Nieuwsoverzicht

Film ‘Behandeling van zeldzame kankersoorten door regionaal team’

Samenwerking regionale ziekenhuizen in beeld

raku-still_film

Het St. Antonius Ziekenhuis, het UMC Utrecht en het Meander Medisch Centrum werken nauw samen op het gebied van zeldzame kankersoorten onder de naam Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU). Ook het Diakonessenhuis Utrecht en Ziekenhuis Rivierenland participeren in deze samenwerking. Waarom en hoe zij dat doen en wat dat betekent voor patiënten, wordt uitgelegd in een voorlichtingsfilm(externe link) die vanaf vandaag beschikbaar is.

In de zorg voor patiënten met kanker in de maag, lever, alvleesklier, slokdarm of galweg, delen de ziekenhuizen operatieteams en speciale robotapparatuur om operaties bij buiktumoren nog beter uit te voeren. Ook doen ze samen onderzoek naar nieuwe behandelingen. Door de kennis en kunde van de gespecialiseerde experts te bundelen kunnen deze patiënten vanuit het eigen ziekenhuis rekenen op expertise uit alle ziekenhuizen samen.

De korte film laat verder zien dat patiënten worden ontvangen op een gespecialiseerde polikliniek in het eigen ziekenhuis. Dat zij worden begeleid door één verpleegkundig specialist gedurende het gehele behandeltraject, ondanks dat een eventuele operatie misschien in een van de andere ziekenhuizen plaatsvindt. Te zien is ook hoe betrokken specialisten regelmatig samenkomen in een speciale overlegruimte in het UMC Utrecht om alle behandelmogelijkheden per patiënt door te spreken (het zogenaamd multidisciplinair overleg).

Bekijk de voorlichtingsfilm hier(externe link).

Lees meer over RAKU.

Terug naar boven