Nieuwsoverzicht

Mijn Antonius ondersteunt patiënt én verpleegkundige tijdens opname

Proef start op 23 april

Patiënt met naasten op verpleegafdeling

Vanaf 23 april kunnen patiënten die de Mijn Antonius-app gebruiken deze ook tijdens hun opname gebruiken. Het gaat voorlopig om een proef waarbij patiënten en verpleegkundigen op twee verpleegafdelingen proberen of dit de patiënt meer regie geeft en de verpleegkundige helpt om het werk beter te verdelen.

Deze nieuwe toepassing in Mijn Antonius staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van Mission (Im)possible; de beweging waarbij verpleegkundigen kijken hoe we ook in tijden van toenemende zorgvraag en personeelstekorten goede zorg kunnen blijven bieden.

‘Uw opname’ in Mijn Antonius

Maaike Ruesen, projectleider, licht toe: “Een van de oplossingsrichtingen van Mission (Im)possible is een app voor opgenomen patiënten. Deze app is onderdeel van het patiëntenportaal Mijn Antonius en is nu klaar om in de praktijk getest te worden. De verpleegafdelingen 5B (Oncologie) en F2 (Gynaecologie/Urologie) starten op 23 april met een pilot om ‘Uw opname’ in de praktijk te gebruiken.”

Wat kunnen patiënten doen met ‘Uw opname’?

In ‘Uw opname’ kan de patiënt o.a. de agenda voor de dag inzien, pijnscores bijhouden, vragenlijsten invullen en patiënteninformatie lezen, zoals adviezen voor na een operatie of informatie over medicijnen. Ook kan de patiënt via ‘Uw Opname’ een verpleegkundige om hulp vragen. Via ‘Uw opname’ hebben de patiënt en zijn naaste(n) meer inzicht. Daarnaast helpt het de verpleegkundigen omdat zij bepaalde metingen niet meer hoeven te doen of bepaalde informatie niet meer mondeling hoeven te geven, waardoor zij meer tijd overhouden voor patiënten.

Patiënten en verpleegkundigen leren samen

“We verwachten dat de meeste patiënten ‘Uw opname’ in Mijn Antonius gemakkelijk kunnen gebruiken, omdat zij al bekend zijn met de Mijn Antonius-app. Toch zal het ook even wennen zijn. We gaan ervaren of patiënten deze toepassing ook kunnen gebruiken op een moment dat zij waarschijnlijk minder fit zijn. Voor de verpleegkundigen zal het wennen zijn om bepaalde taken los te laten en de regie meer bij de patiënt te laten.”, aldus Ruesen. 

Instructie & ondersteuning voor patiënten 

Bij een geplande opname op een pilotafdeling krijgt de patiënt uitleg van Voorbereiding Opname over het doel van de pilot en het gebruik Van ‘Uw Opname. Bij spoedopnames doet de verpleegkundige dit. Tijdens de opname kunnen patiënten met vragen terecht bij de verpleegkundigen of bij de Mijn Antonius Helpdesk. Patiënten kunnen zelf kiezen of zij aan deze pilot willen meewerken. Patiënten die niet meedoen krijgen de gebruikelijke verpleegkundige zorg. 

Vervolg

De pilot start op 23 april en duurt tot 23 juni. Via vragenlijsten en interviews meten we de ervaringen van patiënten en verpleegkundigen. Als de pilot positief wordt beoordeeld, dan is het de bedoeling om ‘Uw opname’ ook beschikbaar te maken voor gebruik op de andere verpleegafdelingen in het ziekenhuis.

Meer weten over ‘Uw opname’?

Bekijk op pagina ‘Uw opname in Mijn Antonius’.

Terug naar boven