
Pijnbestrijding
Het specialisme Pijnbestrijding onderzoekt en behandelt patiënten met verschillende chronische pijnklachten. Heeft u bijvoorbeeld rugpijn, nekpijn, zenuwpijn of andere pijnklachten? Dan kan uw huisarts of specialist u doorverwijzen naar onze poli.
De polikliniek Pijnbestrijding in het St. Antonius Ziekenhuis is één van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft onze polikliniek dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofen therapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie.
Bijzondere technieken
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.
Persoonlijk behandelplan
Tijdens de eerste afspraak bekijken wij of er voldoende informatie beschikbaar is voor het maken van een goed en persoonlijk behandelplan. Soms is hiervoor extra onderzoek nodig. Hierna bespreken wij alle behandelmogelijkheden met u. Denk hierbij aan gerichte plaatselijke behandelingen of medicijnen. Na aanvang van de behandeling komt u voor controle nog een keer terug.
Palliatief team
De anesthesiologen-pijnbestrijders maken deel uit van het Palliatief team. Dit team bestaat uit zorgverleners van verschillende disciplines en kan worden geraadpleegd voor advies over de behandeling van patiënten in een laatste fase van een ongeneeslijke ziekte (de palliatieve fase).
Ambulant Palliatief Pijnteam (APPT)
Sinds kort heeft het St. Antonius Ziekenhuis ook een Ambulant Palliatief Pijnteam (APPT) dat pijnbehandelingen bij patiënten buiten het ziekenhuis kan geven.
Lees meer over Ambulant Palliatief Pijnteam (APPT)
Onze specialisten komen naar de patiënt toe
Onze pijnspecialisten kunnen een pijnbehandeling geven op de woonlocatie van de patiënt, bv in een hospice, verzorgingstehuis of verpleeghuis. Hierbij komt de specialist naar de patiënt toe in plaats van andersom. Deze behandeling is bedoeld voor zeer kwetsbare patiënten in een palliatieve fase, met pijn. Deze patiënten zijn niet in staat om (of het is niet wenselijk) om naar het ziekenhuis te komen. Waaronder bv verdenking heupfractuur, oncologische pijn of Ischemische pijnen aan het onderbeen. Een dergelijk pijnstilling op locatie, moet patiënten betere pijnstilling en daarmee verhoogde kwaliteit van leven bieden.
Procedure aanvraag
Collega’s uit de eerste lijn, waaronder basisartsen, huisartsen of specialisten ouderengeneeskunde kunnen ons Ambulant Palliatief Pijnteam inschakelen en een consult vragen in de eigen woonomgeving van hun patiënt. Voor een behandeling heeft de pijnspecialist altijd eerst telefonisch contact met de patiënt of zijn/haar familie. Als iedereen akkoord is kan de behandeling binnen 48 uur op de woonlocatie van de patiënt plaatsvinden.
Meer weten?
Neem dan contact op met onze Poli Pijnbestrijding: 088 – 320 68 00.
Aandachtsgebieden
Pijnbestrijding heeft bijzondere expertise op het gebied van:
- neuromodulatie;
- baclofentherapie bij spasticiteit;
- pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en
- pijnbestrijding bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn,
- palliatieve pijnbestrijding