Behandelingen & onderzoeken

Huidafwijkingen verwijderen

Er zijn vele soorten huidafwijkingen. Moedervlekken, basaalcelcarcinomen, atheroomcystes (talgklieren) en fibromen komen het meeste voor. Daarnaast komen  ook lipomen (vetbulten) voor. Deze afwijkingen zijn meestal niet gevaarlijk, maar kunnen wel hinderlijk en/of ontsierend zijn. 

De huisarts kan deze afwijkingen vaak zelf verwijderen, maar hij/zij kan de patiënt ook doorverwijzen naar de chirurg. Bijvoorbeeld als de afwijking groter is en/of op een lastige plek zit.  

Voorbereiding

Pijnstillers

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. U mag dan als pijnstiller paracetamol gebruiken. Haal daarom vooraf paracetamol in huis. Paracetamol is te koop bij de apotheek en drogist. Gebruik géén aspirines, die werken bloedverdunnend, wat de kans op een bloeding vergroot.

Kleding en sieraden

Na de ingreep kan een verband worden aangelegd. Draag daarom makkelijke kleding (bijvoorbeeld met wijde mouwen of pijpen, die ruimte laten voor het verband). Het is verstandig juwelen en sieraden van tevoren af te doen en thuis te laten.

Lichamelijke verzorging

  • Was thuis het lichaamsdeel of het gebied waar de ingreep plaatsvindt goed.
  • Als u aan uw handen of voeten wordt geopereerd, moeten uw nagels kort geknipt, schoon en zonder nagellak zijn.

Eten en drinken

U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.

Medicijnen

In principe kunt u al uw medicatie gewoon innemen, ook in het geval van diabetes. Alleen bloedverdunners moeten vaak wel tijdelijk onderbroken worden. Om deze reden zien wij iedereen die een andere bloedverdunner dan Ascal® (Acetuylsalicylzuur) gebruikt eerst op de poli en dus niet direct op een verrichtingenspreekuur.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (bijv. Sintrommitis®, Marcoumar®, Ascal® of Apixan/Rivaroxaban®)? Meld dit dan vooraf aan de arts of verpleegkundige. Vaak moeten deze medicijnen een aantal dagen voor de behandeling tijdelijk onderbroken worden. Of dit voor u ook geldt, bespreekt u met de arts.

Overgevoelig/allergie

Geef aan als u overgevoelig bent voor bijvoorbeeld pleisters, jodium etcetera.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Verdoving

Het verwijderen van de huidafwijking gebeurt onder plaatselijke verdoving. Op onze webpagina Poliklinische ingrepen onder plaatselijke verdoving kunt u meer informatie hierover vinden.

Ingreep

  • Vóór de ingreep hoort u van de behandelend arts wat hij/zij precies bij u gaat doen.
  • Rond de huidafwijking krijgt u een of meerdere verdovingsprikken.
  • Daarna verwijdert de chirurg de huidafwijking(en).
  • Na de ingreep wordt de wond meestal gehecht. De hechtingen zijn meestal oplosbaar, soms moeten ze later worden verwijderd op de poli. Als uw wond is gehecht met oplosbare hechtingen, dan hoeven deze uiteraard niet meer te worden verwijderd. De arts of verpleegkundige vertelt u wat bij u het geval is.

Werkingsduur verdoving

De plaatselijke verdoving die u krijgt bij deze ingreep werkt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Weefselonderzoek

Als de arts vermoedt dat de huidafwijking kwaadaardig is of hieraan twijfelt, dan is het nodig dat de huidafwijking microscopisch wordt onderzocht in een laboratorium. De moedervlek, het fibroom of lipoom wordt dan na de verwijdering opgestuurd naar het laboratorium. Na 7 tot 10 dagen is de uitslag meestal bekend. U hoort de uitslag van de arts wanneer u voor controle op de poli komt of tijdens een telefonisch consult.

Veel van deze afwijkingen worden overigens standaard ingestuurd naar het laboratorium voor weefselonderzoek, dus ook als er geen verdenking op een kwaadaardigheid bestaat.

Nazorg

Thuis

U mag 24 uur na de operatie weer douchen. Bescherm de wond zonodig met een pleister of verband. De pleisters mogen beperkt nat worden. Droog de wond na het douchen goed af. Na 24 uur hoeft u geen pleister meer op de wond te doen, alleen als er kans op verontreiniging bestaat of de wond nog wat wondvocht produceert.

Controleafspraak

  • Als de huidafwijking zich op uw gezicht bevond, komt u 5 tot 7 dagen na de ingreep naar de poli.
  • Bevond de huidafwijking zich ergens anders, dan komt u na 10 tot 14 dagen naar de poli.

Complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Gelukkig komen complicaties zoals bijvoorbeeld nabloedingen en infecties weinig voor. Als zich toch complicaties voordoen, waarvan u het vermoeden hebt dat deze te maken hebben met de ingreep, neem dan contact met ons op.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten.

We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.

Over de diverse huidafwijkingen

Lipomen

Lipomen zijn gezwellen van vetweefselcellen. Deze gezwellen hebben de vorm van ronde, meestal pijnloze, ovale bultjes. Ze zijn goedaardig. Lipomen komen meestal voor op de onderarmen, hals en romp en komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook hierbij is meestal geen behandeling nodig. Het lipoom wordt pas chirurgisch verwijderd wanneer het hinderlijk en/of lelijk is.

Moedervlekken

Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Naast normale, rustige moedervlekken bestaan er ook onrustige en kwaadaardige moedervlekken. Als hiervan sprake is moeten deze worden verwijderd, omdat het voorlopers van een kwaadaardige huidtumor (=melanoom) kunnen zijn. Soms wil een patiënt uit cosmetische overwegingen een moedervlek laten verwijderen. Dat is ook mogelijk.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende soort huidkanker. Het ontstaat meestal op plaatsen op de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld. Een basaalcelcarcinoom zaait (vrijwel) nooit uit en is daarom zelden levensbedreigend.

Fibromen

Fibromen zijn veel voorkomende, goedaardige, huidkleurige gezwelletjes. Ze zijn gemaakt van bindweefsel. Andere termen zijn ook wel ‘wild vlees’ of ‘steelwratjes’. Er is geen medische noodzaak om ze te verwijderen. Vaak worden ze verwijderd uit cosmetisch oogpunt: de patiënt vindt ze dan lelijk en/of hinderlijk.

Atheroomcyste

Een atheroomcyste is een talgklier met een afvoerprobleem van talg. Hierdoor hoopt een te grote hoeveelheid talg in de klier op , waardoor je een zwelling voelt. Deze kan soms ontstoken raken (of eerder geweest zijn) en een abces veroorzaken. Atheroomcystes kunnen overal in de huid voorkomen, maar het vaakst worden ze gezien op de behaarde hoofdhuid en romp.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code CHI 59-B

Terug naar boven