Orthopedie

Ans van Weely: "De eerste bergwandeling staat weer in de agenda"

Twee keer per week zwemmen, naar de sportschool, wandelen, fietsen, zeilen. Ans van Weely uit Houten mag dan 66 jaar zijn, haar vele lichamelijke activiteiten houden haar jong en actief. En dus is het erg vervelend als een van de heupen lastig begint te doen. In september werd Ans geopereerd en kreeg ze een nieuwe heup.

De fysiotherapeut had het al eerder gezegd: de heup is aan het verslijten. “Toen ik op de polikliniek in Houten in mei bij dokter Van Dijk, de orthopeed, kwam wist ik dus eigenlijk wel hoe laat het was”, vertelt Ans. “Hij zei dat ik zelf moest beslissen of ik een nieuwe heup wilde. Vond ik wel prettig. Ik hoefde er niet lang over na te denken. Ik had er gewoon veel last van. Begin september kon mijn operatie gepland worden. In Utrecht.” De operatie verliep voorspoedig. “Alleen de eerste dag heb ik best veel pijn gehad. Dat had ik misschien wat eerder moeten aan geven. Vanaf de eerste nacht ging het verder heel goed. De volgende ochtend mocht ik al met een looprek lopen en kreeg ik van de fysiotherapeut instructie over het lopen met twee krukken. Het is meteen flink oefenen, direct werken aan je herstel. De tweede dag liep ik al de trap op en af met mijn krukken en na de derde dag mocht ik naar huis.”

“De dagen en weken daarna heb ik flink geoefend. Zes weken na de ingreep mocht ik weer alles doen. Ik ben meteen gaan fietsen. Het was heel even spannend, maar dat wende snel. Ik voel niks meer; de pijn is helemaal weg. We gaan binnenkort onze volgende bergwandeling plannen.”

Foto van Ans op de fiets

Ans van Weely

Terug naar boven