Op de polikliniek werken anesthesioloog-pijnspecialisten, arts-assistenten anesthesiologie en gespecialiseerde pijnconsulenten. Samen met onder andere een neuroloog, psycholoog, psychiater en gynaecoloog houden zij zich specifiek bezig met pijnbestrijding. Samen vormen zij het pijnteam.
Vragenlijst
Om een pijnprobleem goed te kunnen beoordelen is soms veel informatie nodig. Daarom ontvangt u van ons bij het maken van de afspraak bij de poli Pijnbestrijding een vragenlijst en vragen wij u deze voor uw bezoek aan onze polikliniek te retourneren. Zo kunnen we met behulp van de vragenlijst een deel van de benodigde informatie al voor uw bezoek verzamelen.
De vragenlijst kunt u digitaal invullen en te retourneren via Mijn Antonius.
Eerste bezoek
Tijdens uw eerste bezoek aan de polikliniek maakt u kennis met de arts-assistent
Anesthesiologie en/of een van de anesthesioloog-pijnspecialisten. Hij/zij kent de gegevens van uw vragenlijst en zal verder ingaan op uw pijnklachten.
Aanvullend onderzoek
Voordat een behandeling wordt gestart, is soms nader onderzoek nodig door een andere specialist, bijvoorbeeld de neuroloog, de orthopedisch chirurg, gynaecoloog of de psycholoog/psychiater. In dat geval wordt er voor u een afspraak gemaakt bij de betreffende specialist.
Behandelplan
Wanneer voldoende gegevens aanwezig zijn, kan de anesthesioloog u een behandeling voorstellen. Daarvoor wordt een nieuwe afspraak gemaakt. Tijdens het eerste bezoek wordt u dus nog niet behandeld. Afhankelijk van de aard van de behandeling, zult u de volgende keer dan behandeld worden door de arts-assistent en/of een van de anesthesiologen.
Pijnteam
Als tijdens het eerste bezoek niet meteen duidelijk wordt welke behandeling voor u geschikt is, kan het voorkomen dat we uw pijnprobleem eerst bespreken met andere leden van het pijnteam. U ontvangt dan na deze bespreking bericht hoe u verder behandeld kunt worden.
Groepsspreekuur
Ook is het mogelijk dat we u uitnodigen voor het groepsspreekuur, het zogenoemde multidisciplinaire spreekuur. Hierbij zijn naast de anesthesiologen ook de andere medisch specialisten aanwezig.
Begeleiding
Chronische pijnklachten veroorzaakt meestal meer problemen dan alleen de pijn. De pijn kan het u moeilijk maken om goed te functioneren. Ook kan de pijn u psychisch zwaar belasten. Naast de medische behandeling bieden wij u daarom de mogelijkheid de psycholoog of de psychiater te bezoeken.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.
Meer informatie
Patiëntervaringsverhaal
- Mark werd behandeld tegen pijn met een neurostimulator: 'Al op de operatietafel voelde ik veel pijnverlichting'