Behandelingen & onderzoeken

Prostaatkanker behandelingen

Prostaatkanker kent verschillende behandelmogelijkheden. Soms zijn meerdere behandelmogelijkheden mogelijk en moet er een keuze worden gemaakt.

Deze keuze kan worden bepaald door technische mogelijkheden, de afweging tussen de verschillende bijwerkingen en uw persoonlijke voorkeur.

Op deze pagina snel naar

Meer over prostaatkanker behandelingen

De uroloog zal met u bespreken welke behandeling het beste aansluit op uw situatie.

Waakzaam afwachten (Watchfull waiting)

Deze optie is mogelijk als de prostaatkanker een heel langzaam verloop heeft en de hoeveelheid Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) in het bloed niet te hoog is. Bij waakzaam afwachten wordt periodiek de PSA-waarde gecontroleerd en vindt er een echografie en een rectaal toucher plaats. Dit betekent niet dat er 'niets' gebeurt, maar dat u onder controle afwacht hoe de ziekte zich verder ontwikkelt. Als het nodig is kan zo tijdig op veranderingen worden gereageerd. Lees hier meer.

Als waakzaam afwachten geen optie is, zijn er verschillende andere behandelingen mogelijk.

Operatie met de Da Vinci Robot

Als uit de onderzoeken komt dat de vorm van kanker die u hebt ernstige gevolgen kan hebben, dan is één van de behandelmogelijkheden de prostaat door middel van een operatie te verwijderen. Dit noemt men ook wel een radicale prostatectomie. Dit gebeurt alleen als u geen uitzaaiingen hebt. 

Lees hier meer over deze behandeling

Radiotherapie (bestraling)

Bestraling is een plaatselijke behandeling om kankercellen te vernietigen, terwijl de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen en herstellen zich er minder goed van. Gezonde cellen herstellen zich over het algemeen wel. Bij prostaatkanker zijn twee vormen van radiotherapie: uitwendige radiotherapie en inwendige radiotherapie (brachytherapie). 

Lees hier meer over deze behandeling

Hormonale behandeling

Doordat prostaatkanker vaak pas laat klachten geeft, is de kanker bij ontdekking mogelijk niet meer beperkt tot de prostaat. Prostaatkanker kan zijn uitgezaaid naar bijvoorbeeld de lymfeklieren of de botten. Als dat het geval is zijn de eerder genoemde behandelingen vaak geen optie meer. Hormonale behandeling is dan de aangewezen therapie.


Lees hier meer over deze behandeling

Cryobehandeling

In Nederland wordt cryotherapie voor de behandeling van gelokaliseerd prostaatcarcinoom toegepast in drie centra, waaronder het Antonius Kankercentrum. Deze behandeling is vooral geschikt voor patiënten bij wie na de bestraling de prostaatkanker terugkeert.

Lees hier meer over deze behandeling

Irreversible Elektroporatie Therapie (IRE)/NanoKnife

Sinds 19 december 2018 bieden wij de Irreversibele Elektroporatie (IRE) Therapie. Bij deze nieuwe behandeltechniek, ook wel NanoKnife genoemd - naar de naam van het behandelapparaat - wordt gebruik gemaakt van stroomstootjes. Indien u in aanmerking komt voor deze therapie kunt u behandeld worden zonder dat omliggend weefsel beschadigd raakt. Bovendien wordt de kans op vervelende bijwerkingen als incontinentie en problemen met erecties hiermee fors kleiner.

Lees hier meer over deze behandeling

Expertise en ervaring

Onze urologen diagnosticeren en behandelen veruit de meeste prostaatkankerpatenten in de regio. Doordat we zoveel patiënten behandelen van binnen én buiten de regio Utrecht hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd.

Code
URO 73-OD-B