Behandelingen & onderzoeken

Prostaatkanker onderzoeken

Als uw huisarts vermoedt dat er bij u mogelijk sprake is van prostaatkanker, verwijst hij u naar een uroloog voor nader onderzoek.

Bij het eerste polikliniekbezoek zal de uroloog een eerste gesprek met u hebben en een rectaal toucher uitvoeren. Hierbij voelt de arts met zijn vinger via de anus of de prostaat afwijkingen vertoont. Ook zal uw bloed onderzocht worden om de PSA-waarde te bepalen.

Op deze pagina snel naar

Meer over prostaatkanker onderzoeken

Afhankelijk van de bevindingen van de uroloog wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

Mogelijke onderzoeken zijn:

Echo van de prostaat (TRUS)

Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven en maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Een eventuele tumor kan zo in beeld worden gebracht. De (omgeving van de) prostaat wordt zo in beeld gebracht. In principe is echografie een eenvoudig niet belastend onderzoek. 

Wilt u meer weten? Lees hier meer informatie over het TRUS-onderzoek.

Biopsie van de prostaat (TRUS+)

Wanneer de prostaat verdacht aanvoelt en/of als de PSA-waarde verhoogd is en/of als bij echografie een afwijking wordt gezien, kan het nodig zijn om tijdens de echografie een biopsie te doen. Hierbij worden veelal 8 stukjes weefsel weggehaald van verschillende plaatsen in de prostaat. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de uroloog in een onderzoekskamer op de polikliniek. Het weefsel wordt in het laboratorium door de patholoog onderzocht. De uitslag hiervan duurt één tot twee weken. Na afloop van het TRUS-onderzoek maken we een vervolgafspraak met u om de uitslag van het weefselonderzoek met u te bespreken. 

Wilt u meer weten? Lees hier meer informatie over het TRUS-onderzoek met biopsie.

MRI-echo-fusietechniek

Naast deze twee vormen van onderzoek, beschikken we over een nieuwe methode voor het opsporen van prostaatkanker, de zogeheten MRI-echo-fusietechniek. Vooralsnog zullen we deze onderzoeksmethode alleen toepassen bij een beperkte 

groep patiënten: patiënten bij wie door middel van de standaard biopsie geen kanker is vastgesteld, maar bij wie op grond van aanvullende onderzoeken toch het vermoeden bestaat dat er sprake kan zijn van prostaatkanker.

Verder onderzoek

Als uit de onderzoeken is gebleken dat u inderdaad prostaatkanker hebt, bepaalt de arts of verder onderzoek nodig is. Soms zijn deze extra onderzoeken nodig om een goed behandelplan op te stellen. De volgende onderzoeken kunnen plaatsvinden:

  • Een botscan (skeletscintigrafie) is een onderzoek dat (eventuele) uitzaaiingen in de botten zichtbaar kan maken. Lees meer informatie over de botscan.
  • Een CT-scan is een röntgentechniek waarbij het mogelijk is om doorsnedefoto's te maken van de organen in de onderbuik. Hierdoor kan de radioloog zien of hier uitzaaiingen zijn. Lees hier meer over de CT-scan.

Beide onderzoeken vinden plaats op de afdeling Radiologie.
De uroloog bespreekt de uitslag van de botscan en CT scan met u. Tijdens dit gesprek worden ook de behandelmogelijkheden met u besproken.

Expertise en ervaring

Onze urologen diagnosticeren en behandelen veruit de meeste prostaatkankerpatiënten in de regio. Doordat we zoveel patiënten behandelen van binnen én buiten de regio Utrecht hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd.

Gerelateerde informatie

Uitgelicht

Code
URO 73-OD-O