Behandelingen & onderzoeken

Röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders

Een hysterosalpingografie is een röntgenonderzoek van de baarmoeder, waarbij de arts met behulp van contrastvloeistof de vorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders kan controleren. Het onderzoek wordt gedaan in het kader van vruchtbaarheidsonderzoek of om te controleren of een sterilisatie geslaagd is.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Juiste moment voor het onderzoek

De beste periode voor het onderzoek is in de eerste helft van uw cyclus. Dat wil zeggen, na uw menstruatie maar vóór de eisprong, zodat zeker is dat u niet zwanger bent tijdens het onderzoek. Wanneer het onderzoek na de eisprong plaatsvindt, adviseren we u om veilige seks te hebben tot de dag van het onderzoek.

Pijnstillers

Op de dag van het onderzoek neemt u 1 uur vóór de ingreep 2 tabletten paracetamol van 500 mg en 1 tablet Naproxen van 500 mg. U krijgt deze mee op de polikliniek na uw bezoek aan de arts.

Eten en drinken

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te komen. Dat betekent dat u, voordat u naar het ziekenhuis komt gewoon mag eten en drinken. Als u medicijnen gebruikt, mag u die ook gewoon innemen zoals u altijd doet.

Begeleider

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat er iemand met u meekomt naar het ziekenhuis, zodat u niet zelf naar huis hoeft te rijden. Uw partner of een andere naaste mag bij het onderzoek aanwezig zijn.

Meenemen naar het ziekenhuis

 • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
 • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

   Sieraden

   Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

   Verhinderd voor uw afspraak?

   Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

   Onderzoek

   Op de afgesproken datum meldt u zich op de afdeling Radiologie. In de onderzoekskamer wordt u gevraagd uw onderkleding uit te doen en plaats te nemen op de onderzoekstafel. De gynaecoloog brengt een speculum (eendenbek) in; de baarmoedermond is dan goed te zien. De arts ontsmet de baarmoedermond met jodium. Om een goed beeld van de baarmoeder en eileiders te krijgen op de röntgenfoto wordt een contrastmiddel gebruikt. De arts brengt een buisje door de opening van de baarmoedermond en spuit de contrastvloeistof via het buisje in de baarmoeder. Het inspuiten van het contrastmiddel kan aanvoelen als een soort menstruatiepijn. Tegelijkertijd worden de röntgenfoto’s gemaakt. Als u dat wilt, kunt u op een tv-scherm meekijken.

   Duur onderzoek

   Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Soms wordt een half uur na het onderzoek, nadat u weer bent aangekleed nog een foto gemaakt om de verspreiding van de contrastvloeistof in uw buikholte te beoordelen.

   Nazorg

   De uitslag

   De arts vertelt u direct de uitslag van het onderzoek. Na het onderzoek maakt u een afspraak op de polikliniek om het vervolg te bespreken.

   Soms loopt na het onderzoek nog iets van de ingespoten contrastvloeistof via de vagina naar buiten. U krijgt een maandverbandje mee. Verder kunt u na het onderzoek nog wat last hebben van menstruatieachtige buikkramp en een paar dagen bloedverlies. Dit gaat vanzelf over. Zo nodig kunt u nog een pijnstiller nemen. We raden u aan voor de zekerheid iemand mee te nemen die u naar huis kan begeleiden.

   Meer informatie

   Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden. U kunt hiervoor contact opnemen met poli Gynaecologie.

   Code
   GYN 319-O