Behandelingen & onderzoeken Neurologie

Single fiber EMG (elektromyografie)

Een single fiber EMG (elektromyografie) is een methode om een probleem in de signaaloverdracht van de zenuwen naar de spieren te meten. Het functioneren van die signaaloverdracht kan het best gemeten worden in de spier rond het oog. Het single fiber EMG vindt daarom altijd in deze spier plaats, ondanks dat er misschien elders in het lichaam klachten zijn. 

Voorbereiding

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Tijdens het onderzoek vragen we u eventueel uw bril af te zetten en zo rustig mogelijk te liggen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

  • Het onderzoek wordt gedaan op de Klinische Neurofysiologie.
  • Een arts en een laborant voeren het onderzoek uit.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

  • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank.
  • Met een fijn naaldje zoekt de arts een zenuwtakje boven het jukbeen op.
  • Via deze naald worden lichte stroomstootjes gegeven om de spier rond het oog te stimuleren.
  • Zodra het gelukt is om een deel van de spier rond het oog te laten bewegen plakt de arts de naald bij het jukbeen vast en verplaatst deze niet meer gedurende het onderzoek.
  • U voelt uw oogspier licht samentrekken.
  • Om de activiteit van de individuele spiervezels (‘single fibers’) in de oogspier te registreren, gebruikt de arts een tweede naald met daarin een elektrode. Deze zeer dunne naaldelektrode wordt oppervlakkig in de samentrekkende spier rond het oog gestoken en wordt tijdens het onderzoek door de arts heel licht bewogen om de signalen scherp in beeld te krijgen.
  • Wanneer er 20 individuele spiervezels netjes zijn geregistreerd, is het onderzoek afgelopen.

Stel gerust vragen tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek leggen de arts en de laborant steeds uit wat er gaat gebeuren. Ook is er gedurende het onderzoek altijd gelegenheid om vragen te stellen.

Is het onderzoek pijnlijk?

Mogelijk klinkt het onderzoek pijnlijk door het noemen van de naalden en stroomstootjes. Echter, het single fiber EMG wordt in het algemeen goed verdragen en is beslist niet gevaarlijk.

Duur onderzoek

Alles bij elkaar duurt het onderzoek meestal zo’n 20 tot 30 minuten.

Nazorg

Naar huis

Na het onderzoek kunt u gewoon weer naar huis. Het onderzoek van de spieren kan zorgen voor kleine blauwe plekjes en/of een beurs gevoel rondom het gebied waar het naaldje in de spier werd geprikt. Het beurse gevoel verdwijnt binnen enkele dagen. Blijft u langer klachten houden? Neem dan contact op met uw huisarts.

Uitslag

De arts van de afdeling Klinische Neurofysiologie bewerkt en beoordeelt de resultaten van het onderzoek na afloop. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, stel die dan gerust aan de balie van onze afdeling Klinische Neurofysiologie of aan de arts die u behandelt. U kunt ons op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur ook telefonisch bereiken via telefoonnummer 088 320 41 00.

Expertise en ervaring

Een single fiber EMG is een heel specifiek onderzoek dat nauwkeurig werken en ruime ervaring vereist. In het St. Antonius Ziekenhuis doen we dit onderzoek met flinke regelmaat en zijn we bekwaam om het netjes uit te voeren en de resultaten op de juiste manier te analyseren. 

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KNF 29-O

Terug naar boven