Behandelingen & onderzoeken

Single fiber EMG (elektromyografie)

Een single fiber EMG (elektromyografie) is een methode om een probleem in de signaaloverdracht van de zenuwen naar de spieren te meten. Het functioneren van die signaaloverdracht kan het best gemeten worden in de spier rond het oog. Het single fiber EMG vindt daarom altijd in deze spier plaats, ondanks dat er misschien elders in het lichaam klachten zijn.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen extra voorbereiding nodig. Tijdens het onderzoek vragen we u eventueel uw bril af te zetten en zo rustig mogelijk te liggen.

Onderzoek

  • Het onderzoek wordt gedaan op de Klinische Neurofysiologie.
  • Een arts en een laborant voeren het onderzoek uit.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

  • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank.
  • Met een fijn naaldje zoekt de arts een zenuwtakje boven het jukbeen op.
  • Via deze naald worden lichte stroomstootjes gegeven om de spier rond het oog te stimuleren.
  • Zodra het gelukt is om een deel van de spier rond het oog te laten bewegen plakt de arts de naald bij het jukbeen vast en verplaatst deze niet meer gedurende het onderzoek.
  • U voelt uw oogspier licht samentrekken.
  • Om de activiteit van de individuele spiervezels (‘single fibers’) in de oogspier te registreren, gebruikt de arts een tweede naald met daarin een elektrode. Deze zeer dunne naaldelektrode wordt oppervlakkig in de samentrekkende spier rond het oog gestoken en wordt tijdens het onderzoek door de arts heel licht bewogen om de signalen scherp in beeld te krijgen.
  • Wanneer er 20 individuele spiervezels netjes zijn geregistreerd, is het onderzoek afgelopen.

Stel gerust vragen tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek leggen de arts en de laborant steeds uit wat er gaat gebeuren. Ook is er gedurende het onderzoek altijd gelegenheid om vragen te stellen.

Is het onderzoek pijnlijk?

Mogelijk klinkt het onderzoek pijnlijk door het noemen van de naalden en stroomstootjes. Echter, het single fiber EMG wordt in het algemeen goed verdragen en is beslist niet gevaarlijk.

Duur onderzoek

Alles bij elkaar duurt het onderzoek meestal zo’n 20 tot 30 minuten.

Nazorg

Uitslag

De arts van de afdeling Klinische Neurofysiologie bewerkt en beoordeelt de resultaten van het onderzoek na afloop. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, stel die dan gerust aan de balie van onze afdeling Klinische Neurofysiologie of aan de arts die u behandelt. U kunt ons op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur ook telefonisch bereiken via telefoonnummer 088 320 41 00.

Expertise en ervaring

Een single fiber EMG is een heel specifiek onderzoek dat nauwkeurig werken en ruime ervaring vereist. In het St. Antonius Ziekenhuis doen we dit onderzoek met flinke regelmaat en zijn we bekwaam om het netjes uit te voeren en de resultaten op de juiste manier te analyseren. 

Meer informatie

Een EMG wordt gemaakt op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Wij zijn geopend van 08.00 tot 16.30 uur en telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 320 41 00.

Code
KNF 29-O