Microbiologie en Immunologie

Medische Microbiologie & Immunologie

Contact
Maandag t/m vrijdag 08.30 – 16.30 uur
Het specialisme Medische Microbiologie en Immunologie onderzoekt patiëntmateriaal zoals bloed, urine, ontlasting en slijm.

Dit doen zij om infecties en ziekten van het immuunsysteem te voorkomen en/of om deze vast te stellen en te behandelen.

Medische Microbiologie en Immunologie in het St. Antonius Ziekenhuis

Infectiepreventie

De afdeling Infectiepreventie is een onderdeel van Medische Microbiologie en Immunologie. Deze afdeling houdt zich bezig met de preventie van infecties die in het ziekenhuis kunnen ontstaan. Het gaat hierbij om het opsporen, het aantonen, het registeren en het inperken van infecties.

Samenwerking

De artsen-microbioloog en medisch immunologen van het St. Antonius Ziekenhuis zijn onderdeel van de regionale maatschap Medische Microbiologie en Immunologie. Dit is een samenwerkingsverband van de afdelingen Medische Microbiologie en Immunologie van:

  • St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein, Utrecht en Woerden) en
  • Diakonessenhuis (Utrecht, Zeist en Doorn).

Binnen dit samenwerkingsverband voeren de laboratoria allemaal de eigen basisverrichtingen uit. Bijzondere onderzoeken of onderzoeken die minder vaak voorkomen vinden in principe plaats op één van de locaties. Voor meer informatie over de maatschap, bekijk de website microbiologieutrecht.nl

Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid regio Utrecht

De laboratoria van het St. Antonius en Diakonessenhuis vormen samen het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid van de regio Utrecht. Zij hebben een functie voor de Openbare Gezondheidszorg (OGZ). 
 

Toon meer

Aandachtsgebieden

Het specialisme Medische Microbiologie en Immunologie heeft bijzondere expertise op het gebied van:

Meer weten?