
Nucleaire Geneeskunde
We richten ons hierbij voornamelijk op de functie en activiteit van organen. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe de doorbloeding van de hartspier is.
Nucleaire Geneeskunde in het St. Antonius Ziekenhuis
In principe bent u altijd eerst bij een specialist geweest (bijvoorbeeld een longarts, een cardioloog of een orthopeed) die u naar ons heeft doorverwezen. In overleg met deze arts voeren we een onderzoek uit om zijn of haar vraagstelling te kunnen beantwoorden, of stellen we een persoonlijk behandelplan op. In ongeveer 95% van de gevallen gaat het om het uitvoeren van diagnostisch onderzoek, in de overige 5% van de gevallen gaat het om een behandeling.
Afhankelijk van de samenstelling van de radioactieve stof volgen we een bepaald proces of bekijken we een specifiek orgaan in uw lichaam. Voorbeelden van veel onderzochte processen zijn het glucosemetabolisme van alle levende cellen in het lichaam, de zuiverende werking van de nieren of de doorbloeding van de hartspier.
Ervaring en expertise
Ieder jaar voeren wij ongeveer 11.000 onderzoeken en behandelingen uit en daarmee behoren wij tot de grotere afdelingen in Nederland. Onze afdeling is voorzien van een brede uitrusting met daarin 5 gammacamera’s, waaronder 3 SPECT-/CT-systemen, 2 PET/CT-systemen en een radionuclidenlaboratorium voor de bereiding van de benodigde radioactieve stoffen.
Vooruitstrevend en hoogwaardig onderzoek

Daarnaast produceren we, in samenwerking met de apothekers van het St. Antonius Ziekenhuis, de nieuwe radioactieve tracer Ga-68 PSMA. Dit geeft ons de mogelijkheid om prostaatanker al in een zeer vroeg stadium aan te tonen. We zijn één van de eersten die deze stof produceren en dit onderzoek uitvoeren.