Behandelingen & onderzoeken Urologie

Stressincontinentie (behandeling met Bulkamid)

U heeft last van ongewild urineverlies bij inspanning. Ook wel stressincontinentie genoemd. Hier leest meer u over de behandeling van stressincontinentie met behulp van Bulkamid. 

Wilt u meer lezen over de oorzaken, aanvullende onderzoeken en de verschillende behandelmethoden, leest u dan ook onze informatie over urine-incontinentie.

Doel van de behandeling

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de patiënten droger is na de ingreep en dat ongeveer 80% tevreden is met de ingreep. Als u niet tevreden bent na deze ingreep is het altijd mogelijk om wat gel bij te spuiten of er kan in bepaalde gevallen een kunststofbandje onder de plasbuis geplaatst worden. Dat wordt een midurethrale sling genoemd.

Behandeling

Het doel van de behandeling met Bulkamid is om de plasbuis wat nauwer te maken. De uroloog of gynaecoloog spuit een speciale gelei (Bulkamid) in de wand van de plasbuis, net onder de blaas. De plasbuis wordt wat nauwer, waardoor ongewild urineverlies vermindert of zelfs verdwijnt. Het is een ingreep met weinig complicaties en korte hersteltijd. De behandeling kan plaatsvinden op de polikliniek onder plaatselijke verdoving.

Op de polikliniek

Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel met uw benen in beensteunen. U krijgt een plaatselijke verdoving. Daarna spuit de uroloog de gelei in de wand van de plasbuis. Hierbij gebruikt de uroloog een kleine kijkbuis (cystoscoop) die de uroloog in de plasbuis brengt. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg

Na de ingreep

U kunt dezelfde dag het ziekenhuis verlaten als u heeft laten zien dat u goed kunt leeg plassen. Dit meten we op de afdeling door een echo van de blaas te maken, nadat u geplast heeft. Meestal lukt het leeg plassen al de eerste keer. Zelden duur het langer dan één of twee dagen. Als u niet goed kunt ( uit) plassen wordt de blaas geleegd met een dunne katheter. Blijft u dit probleem houden, dan kunnen we aanleren hoe u de blaas kunt legen.

Bijwerkingen

Bij de eerste keer plassen kan er wat bloed bij de urine zitten. Ook kan het plassen wat branderig aanvoelen. Dit komt door de wondjes die in de plasbuis zitten. U hoeft zich geen zorgen te maken. Dit gaat meestal vanzelf over. Er is een klein risico op een blaasontsteking. Daarom krijgt u voorafgaand aan de behandeling 1 tablet antibioticum en mag u 2 uur van tevoren 2 tabletten paracetamol van 500 mg. innemen.

Algemeen/adviezen voor thuis

  • Plas regelmatig en op vaste tijden (om de 3 tot 4 uur)
  • Drink 1,5 tot 2 liter per 24 uur
  • De eerste 10 dagen na de behandeling niet fietsen, niet zwaar tillen of penetratie tijdens de seks
  • U kunt uw normale werk en dagelijkse activiteiten binnen 24 uur na de procedure hervatten
  • Na zes weken krijgt u een telefonische controle met de arts
  • Als u ooit voor iets anders opgenomen wordt of geopereerd moet worden, is dit belangrijk om te vermelden. Een sticker van het Bulkamid nummer dat bij u is ingebracht wordt in deze folder geplakt, dit is goed om te bewaren voor uw eigen administratie
  • Let op dat er bij u nooit meer een katheter ingebracht wordt groter dan Ch. 12.

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Meer informatie

Wanneer moet u contact opnemen?

Neemt u contact op met de polikliniek als u:

  • problemen heeft met uitplassen 
  • het gevoel heeft dat plassen het niet goed lukt 
  • pijnklachten blijft houden of als ze toenemen
  • uw urine gaat ruiken of u koorts krijgt

De polikliniek Urologie is tijdens kantooruren bereikbaar op: T 088 - 320 25 00. U kunt buiten kantoortijden contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code URO 97-B

Terug naar boven