Behandelingen & onderzoeken

Thuismonitoring met PregnaOne

Thuis een hartfilmpje van je baby maken

Zwanger zijn met complicaties heeft veel impact op het leven van een aanstaande moeder. 

St. Antonius Geboortezorg biedt nu een oplossing: met behulp van PregnaOne kunnen zwangere vrouwen met een medisch risico op afstand gemonitord worden.

PregnaOne is een mobiele uitvoering van een CTG-monitor. Hiermee kunnen zwangere vrouwen thuis zelf een hartfilmpje van de baby maken. De data wordt naar een beveiligd online portaal  gestuurd. De behandelend gynaecoloog kan de data real-time of op een later moment bekijken.

Meer over PregnaOne

Deze methode niet nieuw. Het wordt in Nederland al enige jaren door ruim 20 ziekenhuizen en ruim 80 verloskundige praktijken ingezet. Dagelijks worden rond de 100 patiënten op afstand gemonitord met dit systeem. Bekijk ook dit animatiefilmpje voor meer informatie.

St. Antonius Geboortezorg biedt met deze monitoring op afstand wél de expertise van de medisch specialist, zonder dat de zwangere vrouw daarbij de hinder hoeft te ondervinden van het reizen naar het ziekenhuis of zelfs een mogelijke ziekenhuisopname.

De zorgverlener van het St. Antonius beoordeelt of je in aanmerking komt voor thuismonitoring. Het gaat om ziekenhuis verplaatste zorg, dus i.p. is er een medische indicatie voor opname of indicatie voor dagelijkse CTG (hartslag)-monitoring. Bekijk ook onze verdere informatie over ctg-cardiotocografie.

Voordelen

Vrouwen met een hoog risico op zwangerschapscomplicaties moeten bijna dagelijks voor controle naar de polikliniek en/of worden opgenomen in het ziekenhuis. Als het om minder complexe indicaties gaat dan kan een deel van deze vrouwen deze ziekenhuiszorg thuis ontvangen. Dat scheelt voor de patiënt veel tijd of een ziekenhuisopname. Hetgeen resulteert in betere zorg voor de patiënt en minder patiënten in het ziekenhuis (kliniek en polikliniek).

Deze methode van thuismonitoring voorkomt gemiddeld 12 dagen ziekenhuisopname of het dagelijks aanwezig moeten zijn op de polikliniek. De patiënten ervaren meer privacy, rust, zekerheid en comfort. Een mobiel CTG-apparaat versterkt de regierol en tevredenheid van de vrouw. De vrouw kan thuisblijven, ligt in haar eigen bed en heeft meer privacy. Bovendien hoeft haar gezin hoeft niet meer naar het ziekenhuis om haar te bezoeken of haar te missen.

Hoe werkt het?

De zwangere krijgt op voorschrift van indicatiestelling door de arts een klein mobiel CTG-apparaat (PregnaOne) en eventueel een bloeddrukmeter mee. Een verpleegkundige legt in het ziekenhuis uit hoe de zwangere eenvoudig zelf de scan kan maken. Op een tablet zie je de hartslag van de baby en de moeder en of de moeder weeën heeft. De arts-assistent/klinisch verloskundige/gynaecoloog analyseert deze gegevens in het ziekenhuis en neemt contact op om de voortgang te bespreken.

Zwangeren kunnen thuis dagelijks zelf een CTG draaien met de PregnaOne. Zwangeren maken dagelijks voor 10:00 uur CTG en de spoedarts beoordeelt deze. Er is 1 terugkomdag en dan wordt het verdere beleid bepaald. Zwangeren kunnen natuurlijk altijd contact met de afdeling opnemen met klachten en zorgen, via de polikliniek wanneer het over de PregnaOne gaat.

Als zwangeren naar het ziekenhuis komen voor de bevalling nemen zij de koffer met het apparaatje mee, deze moet dan weer retour naar de polikliniek.

Voor afspraken maken en vragen over de metingen of de zwangerschap kun je op maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17. 00 uur bellen naar de polikliniek van St. Antonius Geboortezorg via T: 088 320 64 00, vraag naar de klinisch verloskunde of arts-assistent (zij kunnen de metingen inzien).

Het nummer bij spoed, begin van de bevalling of dringende vragen buiten kantoortijden, bel T: 088 320 64 11.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code GEB 51-AD

Terug naar boven