Aandoeningen

Tuberculose (TBC)

Tuberculose (TBC) wordt veroorzaakt door een bepaalde groep bacteriën. De ziekte kan verschillende organen aantasten, zoals de nieren, beenderen, lymfeklieren en hersenen. Hier hebben we het over de bekendste vorm: longtuberculose.

Bij longtuberculose ontstaat er in de long een longontsteking die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie (mycobacterium tuberculosis).

Op deze pagina snel naar

Meer over tuberculose

Besmetting

Als de tuberkelbacterie bij het praten, niezen of hoesten uitgeademd wordt, dan is de tuberculose besmettelijk en dan spreken we van open tuberculose. Daarom is een goede hoesthygiëne erg belangrijk. Een besmettelijke vorm van tuberculose kan dus alleen ontstaan bij longtuberculose (dat hoeft echter niet).  De besmetting gebeurt doordat via hoesten en/of praten kleine druppeltjes met bacteriën in de lucht verspreid worden die een andere persoon weer inademt. Niet iedereen die tuberkelbacteriën binnenkrijgt, wordt ziek. Mensen met een lage weerstand, zoals kinderen, bejaarden en mensen met een chronische ziekte, hebben een grotere kans om tuberculose te krijgen.

  Contactonderzoek

  Omdat tuberculose besmettelijk kan zijn, wordt van elke nieuwe patiënt de omgeving onderzocht. Dat noemen we een contactonderzoek. Daarbij krijgen alle mensen met wie de patiënt contact heeft (gehad) een test om te kijken of ze besmet zijn met de tuberkelbacterie. Besmetting leidt overigens in slechts 10% van de gevallen daadwerkelijk tot de ziekte (tuberculose).

  Toon meer over contactonderzoek

  Symptomen

  Klachten van longtuberculose zijn onder andere: 

  • hoesten;
  • bloed ophoesten;
  • gebrek aan eetlust en afvallen;
  • koorts;
  • moeheid;
  • nachtzweten en/of
  • pijn in de longen.

  Onderzoeken

  Om te kijken of iemand met klachten echt tuberculose heeft, worden er allerlei onderzoeken gedaan, zoals een longfoto of -scan, een Mantoux-test en/of bloedtest en laboratoriumonderzoek van opgehoest slijm (sputum).

  Behandelingen

  Tegenwoordig is tuberculose vrijwel altijd goed te behandelen met een langdurige antibioticakuur. Deze kuur bestaat uit (meestal) verschillende soorten antibiotica. De behandeling duurt minimaal 6 maanden en meer dan 90% van de patiënten geneest definitief. Belangrijk is dat de juiste combinatie van geneesmiddelen precies volgens voorschrift wordt ingenomen.

  Expertise en ervaring

  Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, TBC, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

  Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

  Meer informatie

  Websites

  Gerelateerde informatie

  Code
  LON 95-A