Aandoeningen Urologie

Prostaatontsteking

Bij een prostaatontsteking is het klierweefsel van de prostaat ontstoken. Vaak wordt dit veroorzaakt door een eerdere blaasontsteking.

In de plasbuis en blaas zitten altijd wel bacteriën, meestal de ‘bekende’ eigen darmbacteriën. Die doen normaal gesproken weinig kwaad. De urine spoelt de bacteriën vaak uit het lichaam voordat het er te veel worden. Soms, bijvoorbeeld bij een lagere weerstand door griep, kan het aantal bacteriën toch te hoog worden. Dat kan zorgen voor een ontstoken blaas en/of prostaat. 

Een blaasontsteking gaat vaak vanzelf over (die spoelt zichzelf weer schoon), maar bij de prostaat gaat dat moeilijker. Er stroomt namelijk wel urine langs, maar niet erdoorheen, waardoor de prostaat niet zo gemakkelijk wordt doorgespoeld. De weerstand tegen infecties in de prostaat is bovendien niet zo hoog; mogelijk vanwege het feit dat de bacteriën die erbij betrokken zijn, geen absolute ‘vreemden’ zijn voor ons afweersysteem. Het zijn immers meestal de eigen darmbacteriën.

Meer over prostaatontsteking

Een prostaatontsteking kan, behalve door een eerdere blaasontsteking of verminderde weerstand (bij griep), ook veroorzaakt worden door geslachtsziekten. Dan reageert het lichaam vaak sterk. De patiënt krijgt dan hoge koorts en voelt zich erg beroerd.

In sommige gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door een vergrote prostaat of door prostaatcysten. In het geval van prostaatcysten zit er vocht in kleine holtes in de prostaat. Ondanks behandeling met antibiotica, kunnen bacteriën soms overleven in deze holtes. Daardoor blijft de ontsteking ontstaan. 

Uiteraard is het nodig om de oorzaak van de ontsteking in de prostaat aan te pakken. Maar vaak is er niet veel aan de hand. Een ontstoken prostaat geeft geen hogere kans op prostaatkanker.

Symptomen

Meestal vallen de klachten bij een prostaatontsteking mee. Sommige mannen hebben al een hele tijd een ontsteking voordat ze het merken. Een prostaatontsteking kan pijn geven op heel verschillende plekken: in het kruis, de onderbuik, liezen en rug. Mogelijke andere symptomen van een prostaatontsteking zijn:

  • Een zeurende pijn, die soms ook een paar dagen weg kan zijn.
  • klachten bij het plassen: vaker moeten plassen, niet lang de plas kunnen ophouden, branderigheid bij het plassen.

Onderzoeken

Er zijn verschillende manieren om de prostaat te onderzoeken op een eventuele ontsteking. Op onze webpagina 'Prostaatklachten' leest u hier meer over.

Behandelingen

Het is meestal noodzakelijk om een ontstoken prostaat langdurig met antibiotica te behandelen. Ook moet de patiënt veel drinken zodat hij door de grote hoeveelheid urine de blaas en urinewegen vaak schoonspoelt. Omdat het wel enige maanden kan duren voordat de prostaat weer helemaal is hersteld, is het noodzakelijk het vele drinken lang vol te houden. Bij onvoldoende drinken raakt de prostaat namelijk weer snel ontstoken; helaas komt dit toch vaak voor. Vaak biedt een warm bad direct verlichting.

Soms is de prostaat ernstig en/of langdurig ontstoken geweest. Dat betekent dat de prostaat kwetsbaar blijft voor nieuwe infecties en dat sommige mannen de rest van hun leven af en toe klachten zullen hebben.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden. Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code URO 92-A

Terug naar boven