Behandelingen & onderzoeken Kaakchirurgie & Mondziekten

Wortelkanaalbehandeling

Als het zenuwweefsel in het wortelkanaal ernstig ontstoken is, herstelt dit niet meer vanzelf. Het zenuwweefsel moet dan uit de tand of kies worden verwijderd. De behandeling waarbij dit gebeurt, heet een wortelkanaalbehandeling. Wanneer dit niet wordt gedaan, kan er een nog grotere ontsteking ontstaan in het kaakbot.

Meer over zenuwontsteking in wortelkanaal

De zenuw in de wortel van een tand of kies kan ontstoken raken doordat er bacteriën in komen. Dit kan gebeuren bij tandbederf, een lekkende vulling of als gevolg van een harde klap op een tand.

Een eerste signaal van zo'n ontsteking kan zijn dat u last krijgt van gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken, maar soms geeft de ontsteking geen klachten. De ontstoken zenuw sterft uiteindelijk af en de bacteriën kunnen dan een ontsteking veroorzaken van het kaakbot rondom de wortel. Bij het dichtbijten kan de tand of kies dan te hoog aanvoelen. Een ontsteking in het wortelkanaal kan niet alleen pijnlijk zijn, maar ook een gevaar opleveren voor het behoud van uw tand of kies of op andere plaatsen in uw lichaam.

Voorbereiding

Röntgenfoto's

Voor de behandeling worden er eerst een of meerdere röntgenfoto's gemaakt van de ontstoken tand of kies. Daarop kan de tandarts de lengte en de vorm van de wortel zien en hoe ernstig de ontsteking is. De tandarts bespreekt met u wat hij op de foto's heeft gezien en hoe de behandeling zal verlopen.

Antibioticumkuur

Voor een wortelkanaalbehandeling is het meestal niet nodig om antibiotica te nemen. Een uitzondering op deze regel geldt als u een defect aan een hartklep heeft, een kunsthartklep of als uw specialist u heeft geadviseerd een antibioticumkuur te gebruiken. Dan krijgt u vooraf een antibioticum om ontstekingen te voorkomen. Bloedverdunners kunt u gewoon blijven gebruiken. Deze hebben geen invloed op de wortelkanaalbehandeling.

Pijnstilling

Pijnstilling is meestal niet nodig. Na de behandeling wordt u door de tandarts geïnformeerd over het vervolg.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met T 06 - 14 78 10 93 of via email: t.francois@antoniusziekenhuis.nl

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Behandeling

Verdoving

De wortelkanaalbehandeling kan onder plaatselijke verdoving gebeuren. Als de zenuw al helemaal dood is, is een verdoving vaak niet nodig.

Behandeling

Rondom uw tand of kies komt een rubberen lapje, zodat tijdens de behandeling uw speeksel niet bij de kies of tand kan komen. Hierna wordt de tand of kies opengemaakt. Met behulp van een microscoop en speciale instrumenten maakt de tandarts het kanaal (of de kanalen) open. Soms worden dan weer röntgenfoto's gemaakt voor extra controle van de lengte of afwijkende anatomie. Vervolgens wordt het wortelkanaal tot de juiste lengte schoongemaakt en gespoeld met een desinfecterende vloeistof. Wanneer de bacteriën zo goed mogelijk zijn verwijderd, wordt de ruimte in de wortel dichtgemaakt met een definitief vulmateriaal. Het wortelkanaal moet helemaal afgesloten worden, zodat er geen bacteriën meer in kunnen komen.

Soms is een wortelkanaalbehandeling zo ingewikkeld, dat het kanaal niet meteen definitief afgesloten kan worden. In dat geval krijgt u een tijdelijke vulling. U komt dan nog een keer terug voor een vervolgbehandeling, waarbij de definitieve vulling aangebracht wordt.

Na de wortelkanaalbehandeling

Als het wortelkanaal schoongemaakt en gevuld is, moet de tand of kies zelf nog gevuld worden. Wanneer nog voldoende tandmateriaal aanwezig is, kan de gemaakte opening met een normale witte vulling dichtgemaakt worden. Soms gaat dit niet, omdat er geen houvast is. In dat geval wordt de vulling met een glasvezelstift verankerd in het schoongemaakte wortelkanaal. Als de tand of kies te veel verzwakt is, is een kroon nodig. Deze laat u plaatsen bij uw eigen tandarts.

Een herbehandeling

Het is mogelijk dat er in uw tand of kies al eerder een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd. Wanneer dit niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, kan met speciale apparatuur de behandeling opnieuw worden gedaan. Met de microscoop kan in het wortelkanaal gezocht worden naar een mogelijke verklaring van de niet genezende ontsteking.

 

Nazorg

Napijn

Na de behandeling kunt u nog een paar dagen last hebben van napijn. Dit is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Als de ontsteking tot in het kaakbot zat, is de kans op napijn groter dan bij een ontsteking alleen in de wortel. U kunt een pijnstiller nemen tegen de pijn. Een antibioticum is meestal niet nodig.

Krijgt u erge napijn waarbij uw kaak dik wordt? Volg dan de instructie op zoals vermeld in de informatiebrief die u na de behandeling krijgt.

De genezing

Meestal geeft een wortelkanaalbehandeling het gewenste resultaat, maar soms lukt het niet om de ontsteking helemaal weg te krijgen. Het kan voorkomen dat bacteriën buiten de wortel niet goed reageren op de behandeling. Soms is er een verborgen probleem dat niet zichtbaar is met de hulpmiddelen die we gebruiken bij een wortelkanaalbehandeling. In dat geval kan via een chirurgische ingreep de niet genezende ontsteking rondom de wortelpunt verwijderd worden. Helaas geeft ook deze behandeling niet altijd het gewenste resultaat.

 

Kan iedere tand of kies behandeld worden?

In vrijwel iedere tand of kies kan een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden. Soms is de behandeling echter moeilijk, bijvoorbeeld bij een dichtgegroeid wortelkanaal, een schroef in het kanaal of een afgebroken instrument. In dat geval zullen voorafgaande aan de behandeling met u de mogelijkheden van de behandeling besproken worden. Soms zal er dan een andere behandeling geadviseerd worden voor uw tand of kies.

Complicaties

Met name een herbehandeling kan gecompliceerd zijn. Vaak zit op de tand of kies al een metalen of porseleinen kroon. Die kroon moet dan eerst verwijderd worden of er moet een gat in worden geboord. Hierdoor kan de kroon beschadigen. Ook het verwijderen van een afgebroken instrument in een wortelkanaal kan een probleem zijn.

Expertise en ervaring

Bij onze kaakchirurgen en tandartsen kunt u terecht voor alle onderzoeken en behandelingen van klachten, aandoeningen en afwijkingen in en om de mond, het gezicht en de hals. Het specialisme Kaakchirurgie & Mondziekten biedt een breed pakket aan hoogwaardige zorg.

Wij werken nauw samen met de tandarts, huisarts en/of specialist die u heeft doorverwezen naar het St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast werken we nauw samen met de tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) en de Tandarts Spoed Praktijk. Op de afdeling is een mondhygiëniste werkzaam.

Kosten

De kosten van een wortelkanaalbehandeling vallen niet onder de basisverzekering.

Als u een aanvullende tandartsverzekering hebt, kunt u waarschijnlijk een vergoeding voor de behandeling van uw zorgverzekeraar krijgen. Met ingang van 2013 zijn de tarieven door de overheid vastgelegd in de uniforme landelijke tarieven. De tarieven zijn nu bij alle tandartsen gelijk.

Omdat u doorgestuurd bent voor een gecompliceerde behandeling vergt deze meer tijd, inspanning en kundigheid. Standaard wordt u dan ook behandeld met behulp van een operatiemicroscoop en andere geavanceerde technieken. In de verrichtingenlijst kunnen voor deze bijzondere middelen toeslagen in rekening worden gebracht. Afhankelijk van het aantal kanalen in uw tand of kies, de moeilijkheid, de vorm en grootte van de vulling kost de behandeling van een kleine kies of een voortand ongeveer €400,-. Bij een zeer complexe behandeling van een grote kies kunnen de kosten oplopen tot ongeveer €780,-.

Als u meer informatie over de kosten wilt, kunnen we dit voorafgaand aan de behandeling via een kostenbegroting met u bespreken. Door het ondertekenen van een behandelovereenkomst geeft u toestemming tot behandeling.

Gerelateerde informatie

Code KCH 03-B

Terug naar boven