Aandoeningen

Zwangerschap en diabetes

Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker (glucose) in het bloed: de bloedsuikerspiegel is te hoog. Diabetes kan al bestaan voordat je zwanger bent, diabetes type 1 of 2. Krijg je tijdens je zwangerschap diabetes, dan gaat het meestal om zwangerschapsdiabetes.

Diabetes kan gevolgen hebben voor de zwangerschap of de bevalling, zowel voor de moeder als de baby. Het is belangrijk dat de bloedsuikerspiegel onder controle wordt gehouden en dat je wordt begeleid door een gynaecoloog, een internist, een diabetesverpleegkundige, een oogarts en eventueel door een diëtiste. 

De behandeling bestaat uit een dieet of injecties met insuline. 

Op deze pagina snel naar

Meer over zwangerschap en diabetes

Wat is diabetes?

Wanneer er in de alvleesklier (pancreas) geen of te weinig insuline wordt aangemaakt, of wanneer de hoeveelheid insuline voldoende is maar de behoefte aan insuline (te) hoog
dan spreekt men van diabetes (suikerziekte).

Insuline is een hormoon dat samen met andere hormonen de hoogte van de suikerspiegel (het glucosegehalte) in het bloed regelt.
Is er te weinig insuline, dan blijft de bloedsuikerspiegel te hoog: je krijgt dorst en gaat veel drinken en plassen. Als de bloedsuikerspiegel langere tijd te hoog is, kan er schade ontstaan aan de bloedvaten. Daardoor kan weer verdere schade ontstaan, onder andere aan de nieren en de ogen.

Als de bloedsuikerspiegel bij de moeder tijdens de eerste weken van de zwangerschap te hoog is, kunnen bij de baby aangeboren afwijkingen ontstaan; de baby kan ook te zwaar worden.

Waardoor krijg je zwangerschapsdiabetes?

Je hebt een grotere kans op zwangerschapsdiabetes als:

  • er in jouw familie diabetes voorkomt.
  • jouw eerdere kinderen een hoog geboortegewicht hadden.
  • je bij een vorige zwangerschap zwangerschapsdiabetes had.
  • een van jouw kinderen al voor de geboorte is overleden.
  • je te dik bent.

Als na de zwangerschap de behoefte aan insuline weer afneemt kan deze vorm van diabetes weer verdwijnen. Wel bestaat er een kans van 20-40% dat je op oudere leeftijd alsnog diabetes type 2 krijgt.

Soorten

Er bestaan verschillende vormen van diabetes:

  • diabetes mellitus type 1;
  • diabetes mellitus type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd;
  • zwangerschapsdiabetes.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 (insuline afhankelijke diabetes) wordt er te weinig insuline aangemaakt door een stoornis in de alvleesklier. Dit wordt meestal al duidelijk voor het twintigste jaar. Ongeveer 1% van alle mensen heeft diabetes type 1.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 is de aanmaak van insuline voldoende, maar bestaat er meer behoefte aan insuline. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ouderen en steeds vaker tegenwoordig ook bij jonge mensen met overgewicht. Ongeveer 2% van alle mensen heeft diabetes type 2.

Zwangerschapsdiabetes

Ontstaat tijdens de zwangerschap diabetes, dan gaat het meestal om zwangerschapsdiabetes. Veelal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Ook bij deze vorm van diabetes is de behoefte aan insuline gestegen, net zoals bij diabetes type 2. Meestal heb je hierbij geen klachten, maar het is wel belangrijk de bloedsuikerspiegel zo normaal mogelijk te houden.

Toon meer over soorten

Onderzoeken

De combinatie van diabetes en zwangerschap vraagt om speciale controles van de bloedsuikerspiegel. Met behulp van verschillende testen wordt de bloedsuikerspiegel onderzocht.

Behandelingen

De behandeling bestaat uit injecties met insuline, een dieet of een combinatie hiervan.

Lees meer over het diabetesspreekuur voor zwangeren en bekijk de folder Dieetadvies bij zwangerschapdiabetes

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Meer informatie

Kijk bijvoorbeeld op www.diabetesfonds.nl

Code
GEB 37-A