Aandoeningen

Kransslagadervernauwing (coronairsclerose)

De kransslagaders (coronairen) zijn de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Deze kransslagaders kunnen dichtslibben doordat vetten, kalk en klontjes van bloedplaatjes zich gaan hechten aan de binnenwand. 

De vettige laag ('plaque') verhardt en kan de kransslagaders vernauwen. Hierdoor stroomt er minder bloed naar het hart en krijgt het hart niet genoeg zuurstof. Dit dichtslibben van de slagaders wordt ook wel aderverkalking (atherosclerose) genoemd. 

Een vernauwing kan op 1 plek of meerdere plekken voorkomen en verschilt in ernst. 

Symptomen

Het proces van aderverkalking ontwikkeld zich over een aantal jaren en zal niet direct klachten geven. U gaat pas iets merken van symptomen als het hart onvoldoende zuurstof krijgt. U kunt last krijgen van:

Deze symptomen kunt u hebben tijdens het sporten maar ook als u rustig zit.

Vrouwen hebben vaak minder typische klachten dan mannen. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld eerder last van misselijkheid en pijn in de rug. 

Onderzoeken

Onderzoek kan bestaan uit een hartfilmpje, een inspanningstest, hartkatheterisatie, echocardiografie, een CT-scan, MRI-scan en isotopenonderzoek.

Echocardiografie

Geeft informatie over de werking van de kleppen en pompfunctie van het hart

MRI

Onderzoek via magnetische technieken

Behandelingen

De behandeling bestaat uit een dotterbehandeling, indien nodig met plaatsing van een stent en medicijnen of een bypass operatie.

Expertise en ervaring

Expertise & Ervaring Hartcentrum

Het St. Antonius Hartcentrum is van oudsher één van de grootste en meest innovatieve Hartcentra van Nederland. In de jaren 50 hebben we de eerste openhartoperatie onder koeling tot 32 º C verricht. In 1968 is de eerste kransslagader (bypass)operatie in Nederland uitgevoerd in ons ziekenhuis. En in 1980 is hier de eerste dotterbehandeling uitgevoerd. Inmiddels doen onze cardiologen en hartchirurgen jaarlijks gemiddeld 2.000 hartoperaties en 2.400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.) 
En nog steeds lopen we voorop in kwalitatief hoogwaardige hartzorg en vernieuwende behandelingen. 
Door de jarenlange ervaring en het grote aantal behandelingen die we hier uitvoeren, kunt u vertrouwen op veel expertise in vrijwel alle vormen van hartzorg.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Risicofactoren

Er zijn een aantal factoren die de kans op kransslagervernauwing vergroten, namelijk:

  • roken
  • overgewicht
  • hoge bloeddruk
  • hoog cholesterol
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • aanleg binnen uw familie
  • stress

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code CAR 74-A

Terug naar boven